Kasteelbier

  • Menfacts
  • april 13, 2017
  • Comments Off

Waar is kasteelbier ontstaan

Kasteelbier wordt gebrouwen door de familie van Honsebrouck. De brouwerij is gevestigd in het kasteel van Ingelmunster in België. In 1986 werd het kasteel door de brouwer aangekocht. In 2001 verwoeste een brand de oude brouwerij. De familie maakte van de gelegenheid gebruik om de infrastructuur te verbeteren en de brouwerij te moderniseren. Tegenwoordig is een bezoek aan het kasteel en de brouwerij mogelijk. Naast St. Louis, Brigand en Bacchus worden er verschillende types kasteelbier gebrouwen.

De eerste brouwsels

Voor het brouwen van het eerste kasteelbier zocht men inspiratie bij de brouwerij van Westvleteren. Daardoor kan het bruine bier van hoge gisting, met een alcoholpercentage van 11° vergeleken worden met de Westvleteren van 12°. Het is een rijk bier met een zeer sterk mout aroma. Het is heel romig en de volle smaak is fruitig en zeer zoet. Het kan het best gedronken worden op een temperatuur van 12°C. Het bruine kasteelbier kende gedurende de laatste 20 jaar een enorm succes. Ondertussen werd er nagedacht over nieuwe varianten en zo ontstonden het triple kasteelbier van 7 en 11° alcoholgehalte. Nog later werd een rode versie van bier gelanceerd. De triple is, net als de oorspronkelijke versie, een bier van hoge gisting. Het heeft een blonde kleur en de verfijnde geuren komen je tegemoet bij het openen van de fles. Niettegenstaande het een alcoholgehalte van 11% heeft, smaakt dit kasteelbier bijzonder zoet. Het rode kasteelbier, dat ook weleens kasteelkriek genoemd wordt, is gebaseerd op het oorspronkelijk recept van het kasteelbier maar er zijn echte kersen in geweekt, later wordt er nog wat extra kersensap in vermengd.

Van vader op zoon

Enige tijd geleden nam de zoon van de oprichter het roer over van zijn vader Luc. Al gauw wilde Xavier zijn eigen accenten leggen en vond dat er nog een echte topper ontbrak in het gamma van de kasteelbieren. Het was hem niet ontgaan dat er een nieuwe trend op gang kwam waarbij gastronomie, in combinatie met lekker bier, een meerwaarde kon betekenen. Samen met zijn brouwmeester werkte hij maandenlang aan een bier dat over ongeëvenaarde culinaire en gastronomische troeven moest beschikken. Ze testen alle mogelijk methodes uit en vonden uiteindelijk inspiratie in de kelders van het kasteel zelf. Bij het openen van een paar flessen origineel kasteelbier, dat al 10 jaar lag te rijpen, stelden ze vast dat er een smaak van oude porto en madera was ingeslopen. Dat was nu net de smaak waar ze naar zochten. Ze ontwikkelden een nieuw brouwproces waarbij de smaak direct geïntegreerd werd zonder dat het kasteelbier eerst 10 jaar moest bewaard worden.

De geboorte van een topbierkasteelbier

Het nieuw kasteelbier cuvee du chateau was geboren. Het nieuwe brouwproces gaf het kasteelbier een porto-achtige smaak. Hoe het procedé juist verloopt behoort tot het “brouwersgeheim”, maar het is een feit dat het kasteelbier cuvee du chateau helemaal anders smaakt. Het is een minder zoet bier geworden met een verfijnde smaak, maar nog steeds met 11% alcoholgehalte. Het is perfect mogelijk om een bourgognewijn, een Médoc of een Pauillac te vervangen bij gerechten met wild, lamsvlees, kaas, asperges, kalfszwezeriken en nog zo veel meer. Sommige chefs maakten al een sabayon met kasteelbier cuvee du chateau. Uitgeschonken in opvallende bourgogne wijnglazen is het kasteelbier cuvee du chateau onovertroffen.

Een mooie gestileerde fles

Het uitzonderlijke bier, gebotteld in een stijlvolle fles van 75 centiliter, gesloten met een kurk en een gouden druk op een zwarte achtergrond hoort thuis bij elke gastronomische gelegenheid. Je kan natuurlijk ook rustig thuis genieten van de sublieme variant van het welbekende kasteelbier. Het kan zowel online als bij verschillende warenhuizen gekocht worden.

Previous «
Next »