Lamsrack bereiden

  • Menfacts
  • oktober 30, 2017
  • Comments Off

Lamsrack, wat is dat eigenlijk?

Veel mensen weten niet wat lamsrack eigenlijk voor soort vlees is. Lamsrack is een goed stuk lamsvlees van een lam die nog géén jaar oud is. Een mals, goed te bereiden stuk vlees wat van de rug van het lam wordt gesneden. De ribbetjes zitten nog aan dit stuk vlees wat het een authentiek uiterlijk geeft. Veel mensen denken dat lamsrack bereiden een moeilijke klus is. Dit is absoluut niet waar, iedereen kan lamsrack maken. Een paar mooie recepten kunnen ervoor zorgen dat je dit vlees gaat waarderen om zijn smaak en malsheid.

lamsrack recept

Lamsrack recept

Lamsrack met tijm en boter is eigenlijk een vrij bekend recept. Een klassieker onder de lamsrack recepten. De bereiding vraagt niet meer dan 35 minuten, dus eigenlijk snel klaar.
Je hebt nodig:

  • Lamsracks 2 stuks (is ongeveer 400 gram)
  • 3 takjes tijm en 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 teen knoflook
  • 250 gram cherrytomaatjes
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel honing
  • 50 gram boter

De lamsracks worden in de oven bereidt, dus verwarm deze voor op 200 graden. De op kamertemperatuur gebrachtte lamsracks voorzien van peper.
Snijdt de knoflook in plakjes, ris de tijm van de takjes en doe dit samen met de boter en honing in een schaal. Schep de tomaatjes door dit mengsel.
Bak aan beide zijde de lamsracks in een koekenpan en leg ze in het honing-tijmmengsel. Dan 7 tot 8 minuten om en om in de oven braden. Haal de lamsracks uit de braadslede en laat het vlees 5 minuten rusten.
Leg de lamsracks op een verwarmd bord en giet het tijm-honingmengsel hier overheen. Leg de tomaatjes ernaast.
Heerlijk met aardappelpuree en zwarte in ringetjes gesneden olijven.

Lamsrack bereiden op de BBQ

Lamsrack is niet het meest voor de hand liggende bbq vlees, maar wel erg lekker. Lamsrack maken op de bbq vereist wel enige aandacht. De BBQ moet in ieder geval een constante temperatuur hebben van 190 tot 210 graden. Dit bereik je door geduld te hebben en te zorgen dat alle kooltjes gloeien. De kerntemperatuur van een lamsrack mag niet hoger worden dan ongeveer 55 graden. Je moet dus een vleesthermometer hebben. Is de gewenste temperatuur bereikt dan zal de lamsrack nog even nagaren in de aluminiumfolie. De korst moet lekker knapperig zijn terwijl het vlees binnenin rosé is. Op deze manier lamsrack bereiden is een uitdaging.

Nóg een lamsrack recept

Lamsrack maken met sjalotten en groene asperges, is een simpel recept wat ook nog is erg lekker smaakt. Voor 4 personen heb je nodig:

  • 800 gram lamsrack
  • 1 theelepel mosterd en 1 theelepel tijm
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • zout, peper olijfolie
  • droge witte wijn en een eetlepel boter
  • 400 gram groene asperges en 10 gepelde sjalotjes

Het maken van dit lamsrack recept begint met het voorverwarmen van de oven op 200 graden. Vetrandje van de lamsrack insnijden en het vlees inwrijven met een mengsel van knoflook, mosterd en tijm. Ook zout en peper, om en om aanbrengen. Dan braden in de koekenpan. Afblussen met een scheut witte wijn. Leg het vlees samen met de jus, asperges en sjalotjes in een braadslede en verdeel hierover de boter.
10 minuten braden op 200 graden en dan temperen naar 175 graden. Na 15 minuten zijn de lamsracks en de groentes gaar. Koteletjes lossnijden en serveren met de groentes en jus.

Previous «
Next »