Tripel Karmeliet

  • Menfacts
  • januari 7, 2017
  • Comments Off

De Tripel Karmeliet is één van de vaakst gedronken bieren in België en kan je op zo goed als elke bierkaart die naam waardig terugvinden. Dit Belgisch bier werd in 1996 gelanceerd door Brouwerij Bosteels in Buggenhout en heeft op korte tijd behoorlijk wat naam gemaakt. Met zijn 8,4% alcoholpercentage is de Tripel Karmeliet overigens best een stevig biertje te noemen.

Een korte geschiedenis van Tripel Karmeliet

Brouwerij Bosteels in Buggenhout, bekend van Pauwel Kwak en Deus, pakte in 1996 uit met de Tripel Karmeliet. De Karmeliet is een driegranenbier dat naast gerst ook bestaat uit tarwe en haver. De naam Karmeliet is eigenlijk afkomstig van de Karmelieten van Dendermonde die reeds in de 17de eeuw een driegranenbier brouwden. De Karmeliet wordt overigens nog steeds gebrouwen volgens het authentieke recept van de Karmelieten: een recept dat stamt uit 1679. Overigens kan niet enkel de Karmeliet uitpakken met een rijke geschiedenis maar ook brouwerij Bosteels: opgericht in 1791 is dit familiebedrijf aan zijn zevende generatie toe.

De smaaktripel karmeliet

Karmeliet is een verfijnd en complex bier. Goud- tot bronskleurig en met een romige schuimkraag. De smaak van de Karmeliet kan omschreven worden als pittig, zacht en fruitig. Het fruitig karakter komt tot uiting in toetsen van banaan en vanille doorheen de drank en evolueert verder in een uitgesproken sinaasappelsmaak. Een Karmeliet is ook een stevig gekruid bier wat in de nadronk tot een mildbittere smaak aanleiding geeft.

Hoge gisting

De Tripel Karmeliet is een bier van hoge gisting, de zogenaamde bovengisting. Dit vindt plaats bij een temperatuur tussen de 15 en de 25 graden Celsius en is een zeer lastig te controleren vorm van gisting. Een feit dat het brouwen van de Tripel Karmeliet een echt huzarenstukje maakt.

In de prijzen

De Tripel Karmeliet kan uitpakken met een behoorlijk erelijst. Zo won het goud op de World Beer Cup in 1998 in de categorie Best Belgian-Style Triple en voegde het hier in 2002 nog eens zilver aan toe. Ook op de Wold Beer Awards 2008 kon de Tripel Karmeliet rekenen op de oppergaai in de categorie Best Pale Ale Abbey.

Het bierglas

De final touch van de drank is uiteraard het bierglas. Het glas van de Tripel Karmeliet is dan ook zeer herkenbaar. Het bokaalglas op voet is versierd met Franse lelie en ontworpen door Antoine Bosteels. Het jaartal 1679 valt terug te vinden op het glas: het jaar waarin de eerste versie van het recept werd opgetekend.

Previous «
Next »