Het verschil tussen whiskey en bourbon

  • Menfacts
  • december 9, 2016
  • Comments Off
verschil tussen whiskey en bourbon

Alle bourbon is whiskey, maar niet alle whiskey is bourbon, is een bekende uitspraak. Dit is een terechte opmerking. Dit bijzonder drankje kent vele liefhebbers. Een goede whiskey is smaakvol, stijlvol en geraffineerd. Bourbon kent diezelfde eigenschappen. Dus wat is nu het verschil tussen whiskey en bourbon?

Gisten

Whiskey ontstaat, net als andere sterke dranken, uit een gistingsproces. Tarwe, rogge, gerst en mais worden gerijpt in houten vaten. Tegenwoordig is er Schotse, Ierse, Amerikaanse en zelfs Japanse whisky te onderscheiden. Al in 1897 kwamen er standaarden hoe bourbon gedistilleerd moest worden. Bourbon moet gebotteld worden en valt onder Amerikaans overheidstoezicht. Maar het verschil tussen whiskey en bourbon is niet uit te leggen als dat in Amerika whiskey bourbon wordt genoemd. het heeft specifieke kenmerken.

verschillende soorten whiskey

Wat is whiskey?

Whiskey kent productiefasen. Het eerste proces is dat van mout, ontkiemde gerst. Dit is het maltingproces, wat uiteindelijk weer met vuur of droge lucht gedroogd moet worden. Dit is essentieel voor de smaak van whiskey. Het drogen gaat namelijk in de moutkorrels zitten. Deze korrels worden fijngemalen en met water samengevoegd. Het zetmeel van deze substantie verandert zo naar suikers, die vervolgens gegist kunnen worden. Door deze gisting ontstaat de alcohol. De laatste stap is die van het destilleren. De alcohol wordt verhit, waardoor deze verdampt. Dit proces wordt herhaald en de vloeistof wordt daarna opgeslagen in eikenhouten vaten. De Engelse regel stelt 3 jaar en 1 dag als norm voor het rijpen van whiskey. De beter whiskey’s rijpen echter veel langer, soms wel 30 jaar. Scotch kent hetzelfde principe, alleen is deze van gerstemout gemaakt. Ook is scotch enkel in Schotland gemaakt.

wat is bourbon

Wat is bourbon?

Bourbon wordt gemaakt van tenminste 51% maïs. Gerst, rogge en tarwe dienen als aanvulling. Het productieprincipe is hetzelfde als whiskey. Straight bourbon kent een rijptijd van minimaal 2 jaar. Andere gemene delers tussen whiskey en bourbon zijn het minimale alcoholpercentage van 40%, dat er geen kunstmatige smaken worden toegevoegd en dat het in eikenhouten vaten wordt opgeslagen. Bourbon wordt alleen geproduceerd in Amerika. Het maken van bourbon in een potstill of kolom kent ook nog een ander resultaat in de volheid van de smaak. Amerikanen gebruiken het woord proof in plaats van alcohol op de flessen. Deel het aantal proof door 2 en je kent het alcoholpercentage. Bourbon wordt vanaf 62,5% in het vat gerijpt en gebotteld onder een percentage van 40%.

Verschillende soorten whiskey

Inmiddels zijn er veel verschillende soorten whiskey verkrijgbaar. Naast scotch en bourbon zijn er nog Tennessee whiskey, rye en Irish whiskey. Ook bestaan er malt of single malt whiskey’s. Tennesse whiskey-brouwer Jack Daniels wil de drank geen bourbon noemen, omdat hij de drank door een houtskool filteringsproces haalt. Rye is voornamelijk gemaakt van rogge. Malt is gebrouwen uit gerst en single malt komt slechts uit 1 brouwerij. Hierdoor heeft het een erg kenmerkende smaak. Single cask whiskey komt uit één en hetzelfde vat. Onder de verschillende soorten whiskey valt ook de vintage malt, een exclusievere variant. Hierop staat het jaartal van distillatie op de fles. Blended whiskey is een mix van meerdere single malts of single grains. Het bestaat uit malt en graan. Deze whiskey’s zijn lichter van smaak en vaak goedkoper. Ook zijn er deluxe-blends en premium blends die minimaal 12 jaar oud zijn. Ieren staan bekend om hun rye whiskey, waarvan Schotland beweert dat het van hen afkomstig is, maar de Amerikanen hebben ook hun Rye whiskey. Dit is de originele whiskey, die als sinds de 16e eeuw bestaat. Mis, gemout gerst en meer dan de helft rogge vormen de ingrediënten. Cornwhiskey is een mengsel gebaseerd op 80% mais. Het heeft geen rijpingsduur en hoeft niet in vaten te worden opgeslagen. Een rebelse variant dus. Daarnaast zijn er nog typische whiskey’s uit Japan, Azië, Australië en Europa, vaak single malts die niet altijd voldoen aan de standaardnormen voor destilleren.

Previous «
Next »