Vijf tips bij het uitkiezen van een scooterhelm

  • Menfacts
  • januari 23, 2020
  • Comments Off

Mensen die scooters rijden, kunnen natuurlijk niet zonder scooterhelmen. Het kopen van scooterhelmen, zoals een Schuberth helm, vinden veel scooter eigenaren echter best lastig. Want waar moet je precies op letten bij de keuze voor een goede helm? Met name vijf zaken zijn belangrijk als je een scooterhelm zoekt.

1. Diverse soorten helmen: kies je een integraalhelm, systeemhelm of jethelm?

Een eerste aspect om op te letten bij de aanschaf van scooterhelmen is het type helm. In hoofdzaak zijn er drie soorten helmen voor scooters, namelijk een integraal-, systeem- of jethelm. Als je een helm zoekt die zeer veilig is, geluiden van buiten dempt en/of je hoofd lekker warm houdt, is een integrale Schuberth helm een goede keuze. Wil je graag een voordelige helm, kies dan voor een systeemhelm. Dit type helm scoort echter wat minder als het aankomt op gewicht – ze zijn vrij zwaar – en op formaat. Ook zijn systeemhelmen iets minder veilig dan integraalhelmen. De meest comfortabele helm qua gebruiksgemak en om het hoofd letterlijk wat koeler te houden, is de jethelm. Jethelmen zijn lekker licht, maar wel een stuk minder veilig dan integraal- en systeemhelmen, minder warm en scoren ook qua geluidscomfort minder goed. Bepaal voor jezelf welke aspecten jij belangrijk vindt bij het dragen van een helm, dan is de keuze snel gemaakt!

2. Een helm met of zonder print?

Qua design zijn er helmen met gave, stoere prints, maar ook gewoon matte, egaal gekleurde helmen verkrijgbaar, zoals een matzwarte Schuberth helm. Kies je voor een helm met print, realiseer je dan dat dit effect heeft op jouw imago als scooterrijder. Een intimiderende print, zoals een doodshoofd of cobra – kan een signaal afgeven richting andere weggebruikers die minder positief is. Maar een print kan wel degelijk echte meerwaarde hebben, zeker als deze goed bij jouw scooter past en fraai gekleurd is. Helms met prints zijn ook gemakkelijker schoon te houden dan matte helmen.

3. Een zonnevizier of niet?

Kies je voor een helm van boven de 100 euro, dan zijn helmvizieren tegen zonlicht vaak geïntegreerd in de helm zelf. Bij veel scooter helmen onder dat normbedrag is dit echter niet het geval. En moet je dus kiezen voor een extra vizier toevoegen of niet. Rijd je veel in de zomer, kies dan voor een helm met vizier. En natuurlijk ook als je liever geen zonnebril opzet op de scooter.

4. Kwaliteit en veiligheid of een goedkope helm?

Een goedkope helm kopen is mooi en voordelig. Maar dit betekent vaak wel dat jouw scooterhelm minder veilig is. Duurdere helmen, zeker integraalhelmen, beschermen beter bij ongevallen.

5. Pas de scooterhelm!

Koop je voor het eerst een helm voor jouw scooter, pas deze dan goed van tevoren. Een loszittende helm of eentje die te strak is, is erg oncomfortabel. Neem liever de tijd om meerdere helmen uit te testen en te passen!

Previous «
Next »