Veel mensen vinden het water een plek die rust biedt. Daarom is het ook niet zo verbazingwekkend dat veel mensen hun ontspanning op het water vinden. Hobby’s als vissen, zeilen en varen zijn erg populair. Als jij dit artikel hebt aangeklikt ben je waarschijnlijk aan het overwegen om een boot te kopen. Net als bij iedere andere grote investering moet je je eerst goed oriënteren en de aankoop voorbereiden. In dit artikel geven we je een aantal tips om goed voorbereid je eerste boot te kopen.
Oriënteer je op het type boot
Er zijn erg veel soorten boten, maar welke wil jij? Vaak hangt dit samen met het doel dat je voor ogen hebt. Vissers kiezen vaak voor een andere boot dan mensen die in de zomer watersporten willen uitvoeren. Daarom is het van belang dat je ten eerste goed voor ogen hebt wat je graag met de boot wil gaan doen. Als dit duidelijk is, kun je gaan onderzoeken welke boottypes hier het meest geschikt voor zijn. Als je niet zo goed weet welke boot je het beste kunt aanschaffen, kun je op zoek gaan naar de ervaringen van andere mensen op het internet. Lees dit voordat je overgaat op actie en een verkoper benadert.
Kies een geschikte motor
Als je weet wat voor soort boot je gaat kopen, is het tijd om na te denken over de motor. Als je voor een simpele boot met kleine doeleinden kiest, heb je wellicht geen motor nodig. Op het moment dat je wat meer power nodig hebt, zul je wel een motor moeten aanschaffen. Je kunt een buitenboordmotor kopen en die aan de boot koppelen. Kies bijvoorbeeld voor een Yamaha buitenboordmotor. Het is belangrijk dat je de motor met zorg kiest. Zo moet je er één kiezen die de gewenste kracht kan leveren. Je moet een vaarbewijs halen op het moment dat je boot sneller dan 20 km per uur kan varen. Als je nog geen vaarbewijs hebt, moet je hier goed over nadenken. Daarnaast moet je rekening houden met het verschil in brandstof, deze informatie kun je vergaren door de takt te achterhalen. Zo zegt de combinatie Yamaha 8 pk 4 takt iets over het vermogen en de brandstof van de motor.
Onderhoud en kosten
Een boot neemt ook (financiële) verantwoordelijkheden met zich mee. Zo moet je de boot onderhouden om hem zo goed en mooi mogelijk te houden. Een boot moet bijvoorbeeld een nieuwe antifouling-laag krijgen in de winter. Daarnaast moet hij ook goed schoon blijven. Houdt hier rekening mee in de tijdsplanning. Als dit niet uitkomt, kun je de onderhoudsklussen ook vaak laten uitbesteden. Een kleine boot kan misschien mee naar huis, maar met een groter type wordt dit vaak lastiger. Als booteigenaar ben je verantwoordelijk voor de stalling. Dit neemt financiële verantwoordelijkheden met zich mee.