Hoe kies je de juiste motorfiets voor jouw rijstijl?

  • Menfacts
  • februari 26, 2024
  • Comments Off
caferacer

Je wil een nieuwe motorfiets kopen en kijkt eens rond wat de mogelijkheden zijn. Al snel kom je erachter dat er veel verschillende soorten motoren bestaan. Voor welke motor je moet kiezen, hangt grotendeels af van je rijstijl en je budget. Ga je voor een klassieke motorfiets of ga je voor een hippe snelle Ducati Streetfighter? Welke motor past bij welke rijstijl? Dat leggen we je hieronder uit door enkele populaire soorten motorfietsen te belichten.

Sportmotor

Een sportmotor, ook wel racer genoemd, beschikt over een sportief ontwerp dat gericht is op het maken van de snelste en laagste bochten. Hierdoor is het momenteel één van de populairste motoren onder liefhebbers. Door de sportieve zithouding gebruik je dit type motor met name voor minder lange of weekendritjes.

Naked bike

Een zogeheten naked bike heeft veel weg van een sportmotor. Maar zoals de naam al doet vermoeden, beschikt een naked bike over een stuk minder kappen en plaatwerk. Zo zie je een groot deel van de motor zitten en beschikt een naked bike niet over een kuip. Naked bikes zijn lekker wendbaar en beschikken vaak over een rechter en hoger stuur, waardoor je ook wat wint op comfort ten opzichte van een sportmotor.

All-road motor

Met een all-road motor cruise je comfortabel over asfalt, maar ook over onverharde wegen. Dit type motor is hierdoor niet alleen geschikt voor dagelijks verkeer, maar ook voor avontuurlijke ritten in bijvoorbeeld het buitenland. Je hebt all-road motoren in verschillende gewichtsklassen. Een lichtere all-road motor kan wat betreft sportieve prestaties erg in de buurt komen bij een naked bike.

Tourmotor

Ga je voor maximaal comfort, bijvoorbeeld omdat je vaak lange ritten maakt of je motor gebruikt voor roadtrips? Dan is een tourmotor een serieuze overweging waard. Een tourmotor heeft vaak (de mogelijkheid voor) reiskoffers en een grote kuip. De rijeigenschappen van een dergelijk type motor zijn vaak afgesteld op een urenlange relaxte rit met veel bepakking.

Chopper

Een chopper is stoer en ruig, maar biedt gelijktijdig ook een hoop comfort. Veel choppers zijn van het motormerk Harley Davidson, waardoor men ook wel eens spreekt van een ‘Harley’ in plaats van een chopper. Hoewel er veel soorten choppers op de markt zijn, beschikken de meeste modellen over voetsteunen dicht bij het voorwiel en een wat achterover leunende zitpositie.

Caferacer

caferacer

Ga je voor klasse en stijl, dan zit je met een caferacer helemaal goed. Zo’n motorfiets is een omgebouwde variant van een sportmotor. Bijna alle caferacers zijn hierdoor uniek en volledig naar eigen smaak. Althans, dat is het originele concept. Tegenwoordig koop je een caferacer ook gewoon splinternieuw, zonder dat er iets aan omgebouwd is. Dit type motorfiets is vaak licht en wendbaar.

Previous «
Next »