De beste beeldkwaliteit van een tv

  • Menfacts
  • februari 22, 2024
  • Comments Off

Ben jij ook een groot fan van films en series? Het is dan fijn als je toegang hebt tot een fijne streamingdienst zoals Canalplus, maar daarnaast ben je misschien ook erg kritisch op de beeldkwaliteit van het medium waarop jij kijkt. Wil jij de tv met de beste beeldkwaliteit? Wij helpen je in dit artikel met het kiezen van de beste tv voor jou.

Scherpte

De scherpte van het beeld wordt bepaald door de resolutie: het aantal pixels dat het beeldscherm heeft. Hoe meer pixels jouw tv-scherm bevat, hoe scherper het beeld. De meeste moderne tv’s hebben een resolutie van 4K, dat is al behoorlijk scherp. Mocht je echt het neusje van de zalm willen, dan kun je tegenwoordig ook kiezen voor een tv met een resolutie van 8K. Daar betaal je misschien wel de hoofdprijs voor, maar de beeldkwaliteit is werkelijk fantastisch.

Contrast

Het contrast van jouw tv-scherm bepaalt ook voor een groot deel de beeldkwaliteit. Het contrast van jouw tv zegt iets over de grootte van het verschil tussen het meest donkere deel van het scherm en het meest lichte deel van het scherm. Momenteel wordt het beste contrast geboden door een OLED-tv. Bij een OLED-tv is ieder pixel een apart lampje, dat feller of minder fel brandt naarmate er meer of minder contrast gecreëerd moet worden. Wanneer een deel van het beeld zwart moet blijven, blijft het lampje dus ook uit. Een OLED-tv bestaat doorgaans uit wel zo’n 8 miljoen lampjes.

Kleur

Hoewel we al tientallen jaren kijken naar een kleurentelevisie, is het aantal kleuren dat jouw tv-scherm kan tonen eindig. Een tv kan nog steeds niet alle kleurtinten die onze wereld rijk is weergeven. Voor een zo realistisch mogelijke weergave van de filmbeelden wil je een tv die zo veel mogelijk verschillende kleuren kan tonen. Het aantal bits van een tv-scherm zegt iets over het aantal kleuren dat het kan tonen. HDR-tv’s zijn momenteel in staat tot het tonen van de meeste kleuren. Een HDR-tv kan met tien bits namelijk wel meer dan een miljard kleuren weergeven. Dat zorgt voor extreem realistische beelden.

Previous «
Next »