Het kan plotseling ontstaan: een arbeidsconflict. Om ervoor te zorgen dat het conflict niet uit de hand loopt, is het belangrijk om snel naar een oplossing te zoeken. Doe dit samen met je werkgever of schakel professionele hulp in.
Loongeschil of ontslag geschil
Er zijn verschillende soorten conflicten die kunnen ontstaan op de werkvloer. Zo kan het bijvoorbeeld van financiële aard zijn, oftewel een loongeschil. Dit is het geval als de werknemer vindt dat hij of zij niet wordt betaald volgens de arbeidsovereenkomst of geldende cao’s. Ook kunnen arbeidsomstandigheden van invloed zijn op het conflict. Is de werkomgeving onveilig of worden jullie het niet eens over vakantiedagen? Vind je dat je onterecht ontslagen bent, dan is er sprake van een ontslag geschil. Naast deze conflicten kunnen er nog vele andere redenen zijn voor onenigheid.
Hoe los je een conflict met je werkgever op?
Allereerst is het belangrijk dat je het geschil serieus neemt. Het levert vaak een hoop stress op en dit kan ten koste gaan van je werk, maar ook van je privéleven. Daarom is het van belang dat je er iets mee gaat doen. Probeer een gesprek aan te gaan met je werkgever. Wees tijdens dit gesprek open en probeer samen tot een oplossing te komen. Ook kan het handig zijn om de oorzaak van het conflict te bespreken.
Arbeidsrecht
Kan je het probleem niet oplossen tijdens een gesprek met je werkgever? Dan kan je gratis rechtshulp bij arbeidsrecht aanvragen. Maar wat valt er nu precies onder arbeidsrecht? Hieronder worden alle regels verstaan die een relatie tussen de werkgever en werknemer regelt. Je kan hierbij denken aan arbeidsovereenkomsten, maar ook ontslagrecht en juridische geschillen. Procedures binnen het arbeidsrecht zorgen ervoor dat zowel de werkgever als de werknemer hun rechten kunnen laten gelden.
Verschil tussen een arbeidsjurist en -advocaat
Er wordt ook onderscheid gemaakt tussen een arbeidsadvocaat en een arbeidsjurist. Een jurist is de aangewezen persoon om jou advies te kunnen geven over het geschil met je werkgever. Ook kan er geholpen worden bij onderhandelingen. Een advocaat is daarentegen bevoegd om jou te vertegenwoordigen in de rechtbank, mocht het zover komen.