• Homepage
  • >
  • Overig
  • >
  • De voordelen van vloerverwarming ten opzichte van radiatoren

De voordelen van vloerverwarming ten opzichte van radiatoren

  • Menfacts
  • mei 9, 2022
  • Comments Off
vloerverwarming

Centrale verwarming met radiatoren werd in de jaren 30 geïntroduceerd en wordt sindsdien gebruikt als het standaard verwarmingssysteem voor huizen in Nederland, terwijl het de afgelopen 8 decennia min of meer onveranderd is gebleven. Meer recentelijk wordt vloerverwarming gebruikt dat ongeëvenaard comfort en luxe biedt. Hieronder vind je een vergelijking van deze twee systemen en wat de beste oplossing is voor het verwarmen van een woning.

Verdeling van de warmte door vloerverwarming

De keuze voor een verwarmingssysteem bepaalt de manier waarop warmte wordt verdeeld. Vloerverwarming produceert stralingswarmte waardoor een ruimte snel warm wordt. De term stralingsverwarming wordt gebruikt omdat straling verantwoordelijk is voor een aanzienlijk deel van het “thermisch comfort” dat door deze vorm van verwarming wordt bereikt.

Convectiewarmte bij radiatoren

Radiatoren werken door de lucht eromheen te verwarmen met behulp van convectie. De lucht die door een radiator wordt verwarmd, stijgt naar het plafond en zodra deze warme lucht is afgekoeld, komt deze naar beneden om door de convectie van de radiator weer te worden verwarmd. Dit zorgt voor een stroom van warme en koude lucht en onvermijdelijk warme en koude plekken. Vloerverwarming en radiatoren verdelen de warmte dus anders. 

De manier waarop de warmte wordt verdeeld, heeft invloed op de efficiëntie en het comfort van het verwarmingssysteem. Stralingswarmte verwarmt objecten direct en handhaaft de natuurlijke vochtigheid in een kamer, terwijl convectie van warme lucht de neiging heeft om de vochtigheid te verlagen, waardoor het verwarmde gebied benauwd kan aanvoelen. Als de hele vloer van de kamer wordt verwarmd, zorgt stralingswarmte voor een zeer gelijkmatige verspreiding van de warmte, terwijl conventionele verwarming eerst één ruimte verwarmt en dan tijd nodig heeft om te circuleren om het vereiste comfortniveau te bereiken. 

Oververhitting is inefficiënt en duur

Radiatoren werden in de jaren ’30 als luxe geïntroduceerd, maar ze zijn gevoelig voor oververhitting, waardoor een verwarmingssysteem veel minder efficiënt is. Ventilatie is uiteindelijk vaak nodig, zoals het openen van een raam, waardoor de energie verloren gaat.

De manier waarop radiatoren warmte produceren, zorgt voor warme en koude plekken, wat betekent dat je de kamertemperatuur moet verhogen om verder weg van de radiator warmte te voelen. Hierdoor zullen de radiatoren meer warmte creëren en de koude plekken verminderen, maar tegelijkertijd de ruimte bij de radiator nog heter maken. Deze oververhitting betekent dat de kamertemperatuur uiteindelijk te hoog wordt, waardoor de noodzaak ontstaat om ramen te openen om frisse lucht binnen te laten, maar tegelijkertijd de warmte te laten ontsnappen, wat energie en geld verspilt. 

Vloerverwarming neemt in de kamer geen ruimte in beslag

Vloerverwarming is de droom van elke binnenhuisarchitect omdat het geen vloeroppervlak in beslag neemt doordat de warmtebron zich in de vloer bevindt. Radiatorsystemen zijn vaak omvangrijk en moeten zich in de kamer bevinden, wat betekent dat er wand ruimte moet worden toegewezen. Dit wordt kan problematisch zijn in kleine ruimtes zoals badkamers, waar elke centimeter nodig is om het meeste uit de ruimte te halen.

Individuele temperatuurregeling in elke kamer

Verwarming is efficiënter wanneer deze zone voor zone wordt gebruikt. In de meeste gevallen wordt vloerverwarming gebruikt en per kamer gebruikt, met een thermostaat die elke specifieke zone regelt. Daarom wordt de kamer alleen verwarmd wanneer dat nodig is, waardoor er minder energie nodig is. Conventionele radiator systemen hebben echter de neiging om het hele huis in één keer op te warmen op basis van een centrale thermostaat. Dit kan leiden tot oververhitting en onderverwarming, afhankelijk van de locatie van de thermostaat… dit is minder efficiënt dan het verwarmen van afzonderlijke zones.

Previous «
Next »