3 manieren om anoniem te blijven op het internet

  • Rogier
  • februari 22, 2019
  • Comments Off
wat is een VPN

Soms vinden mensen het prettig om anoniem te zijn op het internet. Bijvoorbeeld om anoniem te kunnen surfen, downloaden of streamen. Er zijn een aantal opties die het mogelijk maken om anoniem het internet te gebruiken, zoals een VPN. Maar wat is een VPN, en wat zijn de overige opties? We zullen dit toelichten en drie voorbeelden geven.

1. Een anonieme zoekmachine

Een van de manieren om anoniem te surfen is om een anonieme zoekmachine te gebruiken. Deze bieden een bepaalde vorm van anonimiteit, maar wel tot een zekere hoogte. Bepaalde zoekmachines leggen niet vast welke websites je hebt bezocht, maar ze registreren wel je IP-adres. Dus ze weten wel dat jij deze zoekmachine hebt bezocht. Je hebt dus wel meer anonimiteit ten opzichte van de grotere zoekmachines, maar nog steeds geen volledige privacy.

2. Een proxyserver

Een andere optie is het gebruiken van een proxyserver. Als je een gebruiker bent bij een bepaalde proxyserver, vraagt de proxyserver de gegevens voor je op bij de door jou uitgekozen website. De websites die je dus indirect bezoekt, zien meestal alleen het IP-adres van de proxyserver. De websites kunnen dus niet zien wie je bent, alleen is jouw IP-adres en dataverkeer wel te achterhalen omdat je verbinding niet beveiligd is. Kies dan toch liever voor VPN maar wat is VPN?

3. Wat is een VPN?

De beste optie is toch wel een VPN gebruiken. Wat is VPN? Dit is een Virtual Private Network. Het is de meest geschikte manier om anoniem en incognito van het internet gebruik te maken.

Wat is een VPN? Als je gebruikt maakt van een VPN-verbinding loopt jouw internetverbinding via een beveiligde verbinding. De software van de VPN zorgt dat al jouw data wordt versleuteld middels encryptie protocollen. Deze data kan dus niet meer door derden onderschept of gelezen worden. Je gebruikt het nietszeggende IP-adres van de VPN-server dus jouw eigen IP-adres blijft verborgen. Veel van de VPN-aanbieders houden niet bij wat jouw bezigheden zijn op het internet via hun VPN-verbinding. Ze staan juist voor het leveren van anoniem internet en bieden internetgebruikers juist een anonimiteitsgarantie. Het is dus wel belangrijk om te kiezen voor de beste VPN en een VPN met een zero-logs beleid. Dit ‘zero-logs’ beleid houdt in dat er nergens wat wordt opgeslagen wat betreft jouw internetgedrag.

Waarom is het prettig om anoniem op het internet te gaan?

Als je online gaat, maakt de router van jouw internetprovider verbinding met de website waar je naartoe gaat. Hiervoor geeft je internetprovider je IP-adres door. Jouw IP-adres is eigenlijk een digitale vingerafdruk, een soort van online identificatiecode waaraan ze jouw handelingen op het internet kunnen herkennen. Het is jouw persoonlijke internetadres. De server waarop de website staat waar je naartoe gaat slaat op welke data je bekijkt, streamt of download en kunnen hun inhoud hierop aanpassen. Iedereen die jouw surfgedrag in handen krijgt, kan dit lezen.

Previous «
Next »