Het is nooit te laat om je jongensdromen waar te maken. Toegegeven. Topschutter of F1-coureur worden? Dat zit er misschien niet meer in. Maar die mooie boot waar je als kleine knul van droomde? Die ligt nog steeds binnen handbereik.
Er duiken steeds meer consoleboten op in de Nederlandse wateren. Waarom zou er niet eentje met jouw naam op tussen passen? Lees dus snel verder wat een consoleboot nu precies is!
Wat is een consoleboot?
Een consoleboot dankt zijn naam aan zijn stuur- en zitconsole. Deze console, ook wel stuurstand genoemd, zit doorgaans iets voorbij het midden van de boot.
Het open ontwerp van een consoleboot geeft jou en je medepassagiers voldoende bewegingsruimte op het voordek. Dit vaartuig type is bovendien ook nog eens aardig onderhoudsvriendelijk.
Welke buitenboordmotor?
Deze open polyester boten halen hun snelheid uit hun buitenboordmotor. Vandaag verkiezen steeds meer consolevaarders een elektromotor boven de klassieke verbrandingsmotor.
Elektrisch varen is stiller, milieuvriendelijker én energiezuiniger. Elektromotors vertonen bovendien zelden kuren. En ze ruiken al helemaal niet naar een neergestorte kerosinetank in een al tien jaar niet meer schoongemaakte frituurpan.
Toch blijft de benzinemotor opvallend populair op het water. Want lang niet elke schipper waardeert de beperkte actieradius en soms nog ondermaatse accu van een elektrische buitenboordmotor.
Hoe snel mag je in Nederland varen met een consoleboot?
Een consoleboot is geknipt voor al je watersport avonturen. Exemplaren met een bescheiden motor volstaan voor een relaxed dagtochtje vissen of zwemmen in open water. Tenslotte mag je in Nederland niet harder dan 20 km/u varen. Tenzij je in een van onze magische supersonische snelvaargebieden vertoeft.
Wil je waterskiën en wakeboarden achter een consoleboot? Dan heb je een motor nodig met genoeg pk (of kilowatts – als je een elektromotor verkiest) om minstens 30 à 35 km/u te halen. Dat is namelijk de snelheid waarop de hekgolf smeekt om waanzinnige tricks.
Klein vaarbewijs
Opgelet wel. Wil je sneller varen dan 20 km/u? Dan heb je een Klein Vaarbewijs nodig. Hiervoor leg je examen af bij het CBR. Met het Klein Vaarbewijs mag je bovendien ook meteen met waterscooters, jetski’s en pleziervaartuigen van 15 tot 25 meter de Nederlandse wateren op.
Bescheiden budget of exuberante luxe?
Je hoeft geen ton neer te leggen voor een mooie consoleboot. De kleinste exemplaren zijn nauwelijks 4 meter lang en 2 meter breed. Zo’n compacte boot is bovendien perfect trailerbaar.
Hoe groter het formaat van je toekomstige consoleboot, hoe groter de luxe. En helaas ook het prijskaartje. Maar daarvoor krijg je dan ook wel wat terug.
In de kanjers van 8 tot 12 meter kan je gemakkelijk een kajuit, slaapplaatsen en een toilet kwijt. Met dergelijke kleppers maak je onbezorgd meerdaagse vaartochten op open water.
Het populairste formaat consoleboot in Nederland
In Nederland zie je vooral consoleboten van 5 tot 6 meter. Met dit populaire formaat neem je 4 tot 6 personen mee op een plezierig dagtochtje.
Tegelijkertijd blijft deze lengte nog voldoende wendbaar op onze kleine wateren.
En ook niet onbelangrijk: je kan dit formaat nog vlot traileren. Of dacht je dat die consoleboot vanzelf naar zijn ligplaats vloog?