Zelf bier brouwen, hoe doe je dat?

  • Menfacts
  • september 21, 2021
  • Comments Off
zelf bier brouwen

De afgelopen jaren is het zelf brouwen van bier erg populair geworden. Zo kun je tegenwoordig een bierbrouw pakket aanschaffen met alle benodigdheden daarin, maar kun je ook cursussen volgen of tientallen tutorials op YouTube bekijken. Deze populariteit is ontstaan door het grote aantal kleine brouwers dat in de afgelopen 10 jaar een naam voor zichzelf hebben weten te maken.  Het afgelopen jaar is de populariteit alleen maar gestegen doordat de kroegen dicht waren en mensen op zoek gingen naar nieuwe dingen om te doen. Wie weet gaat het zelf bier brouwen je wel zo goed af, dat je een eigen bierbrouwerij begint en in enkele jaren tot een van de favoriete bierbrouwerijen van Nederland behoort. 

Zelf bierbrouwen is een leuke hobby met, als het goed is, fijne resultaten. Eigenlijk kan elk type bier thuis gebrouwen worden mits men beschikt over de juiste apparatuur, ervaring en kennis over het brouwproces. Er zijn namelijk vele manieren waarop je bier kunt brouwen. De ene manier leidt sneller tot goede bieren dan de andere. Ook is de wijze waarop je te werk gaat sterk afhankelijk van de hulpmiddelen, lees brouwinstallatie, die je hebt.

Resultaat hangt nauw samen met de gebruikte grondstoffen

Als je zelf bier gaat brouwen, hangt het resultaat natuurlijk sterk af van de grondstoffen die je gebruikt. Bedenk daarnaast dat het zelf brouwen van bier nog steeds een hobby is die in ontwikkeling is. De kwaliteit van zelfgebrouwen bier is de laatste jaren sterk verbeterd door nieuwe thuisbrouw technieken en moutsoorten die makkelijker zijn om mee te werken.

Met betrekkelijk simpele hulpmiddelen kun je een heerlijk bier maken. Toch komt er iets meer bij kijken om juist kwalitatief goede bieren te brouwen. Kennis over het brouwproces is noodzakelijk om bieren te brouwen die helemaal voldoen aan jouw verwachtingen. Deze kennis kun je opdoen door veel te lezen over het brouwproces, daarover te discussiƫren, kritisch te proeven en natuurlijk door veel te brouwen en zo nu en dan een nieuwe methode uit te proberen.

Water, mout, hop en gist

Voor de bereiding van bier hebben we minimaal 4 grondstoffen nodig: water, mout, hop en gist. In principe heb je niet meer grondstoffen nodig en kun je daarmee een eindeloze hoeveelheid verschillende bieren brouwen. Het overgrote deel van bier bestaat uit water. Als hobbybrouwer kun je het beste het water gebruiken dat het waterleidingbedrijf bij jou thuis uit de kraan laat stromen, omdat in de meeste gevallen het leidingwater zonder verdere behandeling kan worden gebruikt. Wel is het van belang de zuurgraad (pH-waarde) van het beslag (het mengsel van gemalen mout en heet water) in de gaten te houden en deze zonodig aan te.

Bovengenoemde zuurgraad is afhankelijk van de samenstelling van de in het water opgeloste zouten en de gebruikte moutsoorten. Omdat ook de stoffen uit het mout hierbij een rol spelen heeft het corrigeren van de pH-waarde van het brouwwater voorafgaande aan het maken van een beslag geen zin. 

Er zijn maar weinig biertypes die zacht water vereisten. Het bekendste biertype dat gebrouwen moet worden met zacht water is pilsener. Omdat dit biertype zoveel gedronken wordt, leeft er wel eens ten onrechte het idee dat brouwwater per definitie zacht moet zijn. Voor de meeste biertypes is het gewenst dat het brouwwater juist gematigd hard is. Zo moet goed brouwwater minimaal 75 mg calcium ionen per liter bevatten. 

Voor sommige biertypes, zoals de donker gekleurde bieren, heb je echt hard water nodig. Als dat het geval is kun je voor bittere bieren  een beetje gips aan het water toevoegen, reken op ongeveer 2 gram per 25 liter water. Voor zoete bieren kun je calciumchloride gebruiken. Het gebruik van brouwzouten is een stuk goedkoper dan het gebruikt van gebotteld mineraalrijk water. Het gesleep met flessen water is dan ook niet nodig. 

Previous «
Next »