Mogen we jou hier een heerlijk Belgisch biertje voorstellen? De Brugse Zot! Het is een smaakvol traditioneel biertje met een mooie schuimkraag. Brugse Zot wordt geserveerd bij een lekkere maaltijd, maar is ook uitstekend als degustatie. Of gewoon samen met de vrienden voor de TV tijdens een voetbalmatch met wat hapjes erbij: dat kan ook!
Waar komt de naam Brugse Zot vandaan?
In 1488 trachtte Maximiliaan in de stad Brugge de opstand te onderdrukken. Hij verbiedt alle feesten, maar toch organiseren de Bruggelingen een grootse stoet om hem te eren. Hierin vormen feestvierders en zotten de hoofdpersonages. Na het feest vragen de Bruggelingen of ze terug jaarmarkten mogen houden en ook een nieuw zothuis mogen bouwen. Maximiliaan antwoordt: ‘Als je de stadspoorten van Brugge sluit, heb je meteen een zothuis’. Sindsdien is de bijnaam van de Bruggelingen ‘de Brugse Zotten’. De brouwers van dit bier hebben dan ook niet lang achter een naam moeten zoeken en verkozen voor dit bier de naam Brugse Zot.
Welk biertje is de Brugse Zot?
De blonde Brugse Zot (6% alcoholgehalte) is gebrouwen uit vier verschillende moutsoorten. Het smaakt fris met een beetje bitterheid. Het is ideaal bij rundvlees, schaaldieren en zoete lekkernijen met rode vruchten.
De dubbele Brugse Zot (7,5% alcoholgehalte) is een stevig bruin-robijnrood bier met smaken en aroma’s van bruine suiker, amandel en chocolade. Het is vervaardigd uit zes bijzondere moutsoorten. Het wordt bij voorkeur gedronken bij kaasschotels, stoofpotjes en pure chocolade(desserten).
De Brugse Bok (6,5% alcoholgehalte) wordt seizoensgebonden (jaarlijks) gebrouwen, en dit uit geroosterde moutsoorten. Het heeft een mooie kastanjebruine tint en je beleeft aroma’s van fruit en smaken van karamel, rozijnen en een beetje bitterheid. Het is heerlijk om te genieten bij een lekker maaltijd of als degustatie.
Stijl, klasse en kwaliteit!
De Brugse Zot is een klassevol bier. Samen met de Straffe Hendrik wordt het als enige bieren in de Brugse binnenstad gebrouwen. Het heeft verschillende nationale en internationale prijzen in de wacht gesleept, waaronder goud en zilver:
- Australian International Beer Awards in Melbourne
- International Brewering Awards in Londen
- Authenticiteitslabel Handmade in Brugge
- World Beer Cup
- European Beer Star
- World Beer Awards
- Brussels Beer Challenge
- Australian International Beer Awards (AIBA)
Haal dit stevige biertje in huis en je scoort gegarandeerd bij je vrienden!