Het ontstaan van gel

  • Menfacts
  • december 20, 2021
  • Comments Off
het ontstaan van gel

Het meest gebruikte haarproduct bij mannen, naast shampoo, is haargel. Maar denk echter niet dat gel alleen iets is van de moderne tijd zijn. De alleroudste gel ooit ontdekt, stamt uit ongeveer 300 voor Christus. Dit en andere weetjes over het goedje dat onze kapsels in model houdt, vind je hieronder.

De Oude Egyptenaren hielden hun haar in model met vet. Dat ontdekten onderzoekers van de University of Manchester in 2011. Zij analyseerden mummies van meer dan 2000 jaar oud. Egyptenaren vonden het blijkbaar belangrijk om hun haar niet alleen tijdens hun leven, maar ook erna netjes in model te hebben.

Bovengenoemde ‚gel’ was een mengsel van plantaardige olie en hars van pijnbomen. Het goedje werd ook gevonden in het haar van een veenlijk dat in 2003 in het Ierse Clony Cavan werd gevonden De olie en hars in dat haar kwamen waarschijnlijk uit Frankrijk of Spanje. Dit zou wijzen op handelsbetrekkingen tussen Ierland en het vasteland.

ontstaan van gel

DEP was de eerste gel zoals wij het goedje kennen

Toch duurde het tot de jaren zestig van de twintigste eeuw tot het Amerikaanse bedrijf Dep Corporation de eerste gel maakte zoals we die nu kennen. Dit goedje heette DEP en ligt in Amerika nog steeds in de winkel.

Hoe meer alcohol in de gel, hoe sneller hij droogt

Het productieproces van gel begint met water. Daaraan worden verschillende polymeren toegevoegd, dat zijn reeksen van steeds dezelfde moleculen. Vaak is polyvinylpyrrolidon (PVP) er een van. Dit polymeer lost goed op in water en vormt een sterke laag als het opdroogt. Dat opdrogen lijkt vanzelf te gaan: als je gel in je haar smeert, verdampt het water uit de gel al snel. Maar dat laatste komt doordat er meestal nog een belangrijk ingrediënt in gel zit: alcohol. 

Het verdampen van het water in gel

Water met alcohol verdampt sneller dan ‘gewoon’ water. Hoe meer alcohol er aan een gel is toegevoegd, hoe sneller het spul opdroogt in je haar.

Als het water is verdampt, blijft het polymeer achter. Haarvezels worden nu omringd door de opgedroogde molecuul reeksen, en op die manier plakken ze aan elkaar. Er zit dan dus een soort plastic in je haar. Wanneer je dat weer met water mengt, spoel je het er zo uit.

Een haargel bundelt haren in groepjes samen. Hoe sterker de haren aan elkaar ‘klitten’, hoe sterker de hold, om in vaktermen te spreken. Die sterkte is afhankelijk van het polymeer dat wordt gebruikt. Het eerdergenoemde PVP is sterk, en ook polyacrylaat vind je vaak terug in stevige gels.

ontstaan van haargel

Natte haren zijn beter in model te brengen met gel

Een andere kwestie, behalve kort of lang, is nat of droog. Moet je gel op natte haren smeren om het beter te laten werken? Dat is niet per se nodig, maar vaak wel handig. Want als je haar nat is, wordt de gel beter verspreid en kun je het beter in model brengen. De gel mengt dan een beetje met het water in je haar en wordt zo dunner. Als je gel op droog haar kwakt, is het een stuk plakkeriger en kan het zelfs een beetje gaan klonteren.

Je wordt niet kaal van het gebruik van gel

Aan de andere kant zijn er de verhalen dat gel slecht voor je haar zou zijn. Vooral de alcohol in het goedje krijgt vaak de schuld van bijvoorbeeld haaruitval. Ook hiervoor is geen goed bewijs. Volgens Van Dongen kan gel wel reacties geven op de hoofdhuid, als iemand toevallig een allergie heeft. Ook kan alcohol de hoofdhuid en het haar uitdrogen. Maar de ingrediënten van gel kunnen geen echt hebben op de haargroei, zegt Van Dongen, omdat ze niet diep genoeg de huid doordringen. Je hoeft dus niet naar natuurlijke ingrediënten zoals olie en hars te grijpen om je haar in model te brengen, maar je kunt met een gerust hart plastic in je haar blijven smeren.

Previous «
Next »