De iPhone 12 is er dan eindelijk, wat zijn de specs?

  • Menfacts
  • november 3, 2020
  • Comments Off
iphone 12

Na maanden van speculeren over specs, kleuren en andere eigenschappen, was het dan eindelijk zo ver: de iPhone 12 werd door Apple gepresenteerd. Voor het eerst in de geschiedenis van het merk uit Californië werd de nieuwe telefoon niet live aan een publiek gepresenteerd, maar werd deze release gestreamd. Al met al voelde dit wat vreemd aan, tot de telefoons gepresenteerd werden, toen voelde het evenement wat meer als een Apple presentatie en nu weten we met welke releases Apple gaat komen:  de iPhone 12, de 12 mini, de 12 pro en de 12 pro max. Een hoop 12’s, maar wat doen ze, en belangrijker, wat kosten ze?

iphone 12 kleuren
iphone 12 camera

Extra sensor

Een eerste belangrijke verandering is dat de pro-modellen er een extra sensor bij krijgen, de zogenaamde Lidar sensor. Deze helpt de telefoons om diepte te zien voor bijvoorbeeld augmented reality of betere foto’s bij weinig licht. Deze nieuwe feature is ook erg handig om bijvoorbeeld te gebruiken bij apps waar 3d objecten worden geprojecteerd. In de toekomst zal die augmented reality steeds groter worden, met waarschijnlijk nieuwe toepassingen. Dit maakt de iPhone 12 Pro direct klaar voor de toekomst.

OLED-scherm

Een andere grote verandering is het feit dat alle vier de nieuwe iPhones een zogenaamd OLED-scherm hebben gekregen. De kleuren zijn hierdoor feller en het zwart is ook echt zwart. De 12 mini krijgt een scherm van 5,4 inch, de 12 & 12 pro een scherm van 6,1 inch en de 12 pro max krijgt er een van 6,7 inch. Omdat de schermranden een stuk dunner zijn t.o.v. de vorige modellen, is het toestel ook compacter dan het vorige model. 

Ceramic shield

Daarnaast hebben de nieuwste telefoontjes een nieuw soort glas genaamd ‘ceramic shield’. Hierdoor zouden ze een stuk minder snel krassen moeten krijgen en beter bestand tegen barsten. Daarnaast claimt Apple dat ze een zogenaamde ‘4x better drop performance’ hebben. Mocht je je telefoon vaak uit je handen laten vallen, dan is dit een fijne feature, omdat hij minder snel kapot gaat. Ook zijn ze waterdicht tot zes meter, wat de telefoon een leuke accessoire maakt op je volgende vakantie.

Geen adapter of oortjes

Waar je tot een jaar geleden nog een adapter of bedrade oortjes bij je iPhone kreeg, heeft Apple ervoor gekozen dat vanaf nu niet meer te doen. Hierdoor is de doos een stuk kleiner, en kunnen er tijdens het transport tot 70 procent meer iPhones in dezelfde container verscheept worden. Dit maakt de release van de nieuwe iPhone een stuk duurzamer. Er zit gelukkig nog wel een kabeltje bij je nieuwe telefoon, zodat je die in de stekker van je oude telefoon kunt prikken. 

Een nog snellere chip

Uiteraard zijn de nieuwe telefoons van het merk met het appeltje een stuk sneller dan de voorgaande modellen. Door de nieuwe A14 Bionic-chip van Apple is 50 procent sneller dan de snelste smartphonechips van dit moment. A14 Bionic is de snelste chip in een smartphone. En deze nieuwe chip verlegt grenzen. Zo kan hij biljoenen bewerkingen uitvoeren in de Neural Engine. Daarnaast kun jij ook video opnamen maken in Dolby Vision. Dat kan niet eens met professionele filmcamera’s, laat staan bij andere telefoons. A14 Bionic is superefficiënt, waardoor je batterij lang mee zal gaan. Verder is deze chip z’n tijd ver vooruit. Zowat alle technologie die ons te wachten staat, kan hij met gemak aan. We verwachten dan ook dat de toekomstige telefoons van Apple allemaal deze chip zullen krijgen, met misschien een upgrade hier en daar. De basis voor de toekomst is echter gelegd met deze chip.

Toekomst klaar met 5G

De iPhones 12 werken ook op de snellere 5G-netwerken, wat de telefoons helemaal toekomst klaar maakt. We hadden verwacht dat Apple de 120-Hz schermen zou introduceren op de iPhone 12, maar ze hebben blijkbaar besloten om daar nog even mee te wachten. Wel zit er nu achter in de 12 een magneet, die gebruikt kan worden om een draadloze magneetlader of andere accessoires mee te verbinden.

De prijzen

Al deze functies hebben natuurlijk ook een prijskaartje, en die is bij Apple’s nieuwe producten meestal niet mals. De goedkoopste iPhone 12 mini gaat voor 809 euro over de toonbank. Dan is er de gewone iPhone 12, die voor 100 euro meer van jou kan zijn. De duurste pro-toestellen beginnen vanaf 1.159 en 1.259 euro. Hiervoor kan je wel kiezen uit een heleboel verschillende (nieuwe) kleuren, zoals Pacific blue of Grafiet. Om een van deze telefoons te kunnen bemachtigen moet je helaas nog even geduld hebben. De iPhone 12 en 12 pro zijn te koop vanaf 23 oktober, de andere twee modellen vanaf 13 november. Hierdoor heb je nog wel even tijd om te sparen.

Previous «
Next »