De mooiste bezienswaardigheden van Sakkara

  • Menfacts
  • mei 23, 2023
  • Comments Off
mooiste bezienswaaridgheden van sakkara

Afgelopen meivakantie reisde ik met mijn gezin (vrouw en 13 jarige zoon) met een georganiseerde reis naar Egypte. De ervaringen op het gebied van accommodaties, vervoer, gidsen en bestemmingen heb ik eerder al beschreven in een review rondreis door Egypte met 333travel. Op deze site wil ik in de categorie reis door Egypte wat dieper ingaan op de verschillende bestemmingen die we bezochten en de achtergrond van deze locaties. In dit artikel de focus op de mooiste bezienswaardigheden van Sakkara (ook wel Saqqara)

De wonderen van Sakkara

In dit artikel nemen we je mee op een onvergetelijke reis naar de betoverende stad Sakkara, gelegen aan de westelijke oever van de Nijl, ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Caïro. Sakkara is een archeologisch wonderland dat je meeneemt naar het oude Egypte, met zijn adembenemende piramides, prachtige graven en een rijke historische achtergrond. Sakkara is een necropolis (begraafplaats) uit het oude Egypte met een oppervlakte van ongeveer 7 km bij 1,5 km. De begraafplaats behoorde in de Egyptische oudheid bij de (hoofd) stad Memphis. Er zijn opgravingen gedaan die dateren uit de eerste dynastie (tussen 3150 v. Chr. en 2853 v. Chr.)! Het bekendste bouwwerk in Sakkara is de eerste piramide in de geschiedenis; de Piramide van Djoser in de 3e dynastie (van 2707 tot 2639  v. Chr.). Na de piramide van Djoser waren er nog 16 andere koningen/ farao’s die een piramide in Sakkara bouwden. 

Wij hadden door een strak tijdschema niet de tijd om alle mooiste bezienswaardigheden van Sakkara te bezoeken, maar omdat we zo onder de indruk waren van deze archeologische locatie, willen we graag alle belangrijke bezienswaardigheden beschrijven. 

De belangrijkste bezienswaardigheden van Sakkara

Mooiste bezienswaardigheden van Sakkara; Piramide van Djoser

De Piramide van Djoser, ook bekend als de Trap Piramide, wordt door velen beschouwd als de oudste piramide ter wereld en als één van de mooiste bezienswaardigheden van Sakkara. 

De piramide van Djoser markeert een keerpunt in de Egyptische bouwkunst. Deze meesterlijke piramide, ontworpen door de beroemde architect Imhotep, is een absolute must-see in Sakkara. Het bouwen van deze piramide heeft waarschijnlijk twintig jaar in beslag genomen, waar een geschatte honderdduizend arbeiders aan mee werkten. Wij hebben zelf geen mogelijkheid gehad om door de schachten onder de piramide te lopen, maar blijkbaar zit er een ondergronds tunnelcomplex met een totale lengte van 5,5 km tot wel 30 meter diep onder de piramide. 

de mooiste bezienswaardigheden van sakkara

piramides bij sakkara

bezienswaardigheden sakkara

Je kunt een extra kaartje kopen waarmee je ook toegang hebt tot de zuidelijke entree van de piramide. Hier heb je mogelijkheden om een blik te werpen in de laatste rustplaats van Koning Djoser gemaakt van imposante rode granieten blokken.

Mastaba van Ti

In Sakkara zijn verschillende mastaba’s te vinden. Een mastaba is een grafmonument voor de rijkere klassen. De Mastaba van Ti is een van de bekendste mastaba’s in Sakkara. Het herbergt indrukwekkende muurschilderingen en reliëfs die het dagelijks leven in het oude Egypte illustreren. Bewonder de gedetailleerde afbeeldingen van landbouw, jacht, banketten en religieuze rituelen die op de muren te zien zijn. Helaas konden wij deze mastaba niet bezoeken, tevens lees ik overal dat het maken van foto’s verboden is in de mastaba van Ti. 

Mastaba van Mereruka

De Mastaba van Mereruka is de grootste mastaba in Sakkara en de laatste rustplaats van de belangrijke ambtenaar Mereruka uit de 6e dynastie. Deze mastaba staat bekend om zijn goed bewaarde reliëfs die scènes uit het oude Egyptische dagelijks leven uitbeelden. Deze Mastaba ligt tegenover de piramide van Teti en zijn tijdens een bezoek goed te combineren. Wij gingen in de Mastaba van Mereruka en waren onder de indruk van de goed bewaarde, kleurrijke afbeeldingen. Mereruka was een vizier onder het bewind van Farao Teti. Deze Mastaba telt maar liefst 33 verschillende kamers.

Mastaba van Mereruka

de mooiste attracties van sakkara

bijzondere bezienswaardigheden sakkara

mooie bezienswaardigheden sakkara

Serapeum van Sakkara

Als je Sakkara bezoekt, zou ik ook zeker een bezoekje wagen aan het Serapeum. 

Het Serapeum is een ondergrondse galerij waar de mummies van heilige stieren werden begraven. In een ondergronds tunnelcomplex staan 24 indrukwekkende sarcofagen.  Deze immense granieten sarcofagen werpen licht op het oude Egyptische geloofssysteem en de cultus rond de god Apis. Het bezoeken van het Serapeum is een fascinerende ervaring die je meeneemt naar de religieuze overtuigingen en mysteries van het oude Egypte. 

sarcofaag in het serapeum

serapeum sakkara

Tijdens ons bezoek met gids werden wij ondergedompeld in de mysteries van het serapeum. Onze gids gaf aan dat men tot op de dag van vandaag niet weet hoe en waarom deze immense sarcofagen hier werden geplaatst. De tombes werden volgens onze gids leeg aangetroffen  met de deksels open. Als je ziet hoe groot en zwaar deze deksels zijn, zou je denken dat hier op zijn minst 40 a 50 man voor nodig zouden moeten zijn om deze te liften. 

Uiteindelijk blijkt dat al deze sarcofagen op 1 na werden leeggeroofd. In een van de sarcofagen is een stier mummie gevonden. 

Mastaba van Ptahhotep II

De Mastaba van Ptahhotep II is een prachtig graf dat behoort tot Ptahhotep II, een belangrijke ambtenaar uit het Oude Koninkrijk van de vijfde dynastie (rond 2500 vr. Chr.) De muren van deze mastaba zijn versierd met reliëfs die het leven van Ptahhotep en zijn familie weergeven. 

Piramide van Unas

De Piramide van Unas is de laatste piramide die gebouwd werd tijdens de 5e dynastie van het Oude Egypte. De piramide zelf is zwaar beschadigd. Wat deze piramide uniek maakt, zijn de piramideteksten die op de muren van de grafkamer zijn geschreven. Deze teksten zijn de oudst bekende religieuze teksten in het oude Egypte en bevatten spreuken en rituelen voor het hiernamaals. Wij zijn hier helaas niet in geweest, maar volgens velen zijn de piramide teksten zeker de moeite waard.  

piramide van unas

teksten in de piramide van unas

Serapeum Museum

Het Serapeum Museum is een recente toevoeging aan Sakkara en herbergt een uitgebreide collectie van artefacten en vondsten uit het Serapeum. Hier kun je meer leren over de heilige stieren, de cultus van Apis en de rol van het Serapeum in het oude Egypte. 

Tombe van Ptahemwia

De Tombe van Ptahemwia is een prachtig bewaard gebleven graf dat behoort tot een hoge ambtenaar uit het Oude Koninkrijk. Bewonder de kleurrijke muurschilderingen die het leven na de dood en religieuze rituelen afbeelden.

Meidum piramide

Hoewel niet strikt gelegen in Sakkara, is de Meidum-piramide zeker een bezoek waard als je in de buurt bent. Het is een van de vroegste pogingen om een echte gladde piramide te bouwen en heeft een interessante geschiedenis van bouw en renovatie. Wat begon als een trappiramide eindigde later in een poging tot de eerste gladde piramide. Het is niet duidelijk of deze gladde piramide uiteindelijk ooit voltooid is geweest of dat deze tijdens het bouwen al gedeeltelijk instortte door constructiefouten. 

Teti-piramide

De Teti-piramide is de eerste piramide met piramideteksten en is de laatste rustplaats van farao Teti uit de 6e dynastie.  Van buiten stelt deze piramide niet echt veel voor, maar als je eenmaal de tunnels af daalt zul je versteld staan van de inscripties hiërogliefen op de muren. Een leuk detail is ook de ‘sterrenhemel’ op het plafond van de koningskamer. 

in de piramide van teti

tempel van teti

Historische achtergrond Sakkara

Sakkara was een belangrijk spiritueel en cultureel centrum in het oude Egypte. Het diende als de necropolis voor de oude hoofdstad Memphis en was gedurende meer dan 3.000 jaar in gebruik als begraafplaats voor farao’s, edelen en hoogwaardigheidsbekleders. Sakkara werd beschouwd als een heilige plek waar de ziel van de overledenen naar het hiernamaals kon reizen. Het was geassocieerd met de god Ptah, de beschermheilige van ambachtslieden en bouwers. De monumenten en graven in Sakkara bieden ons een glimp van de rijke en complexe cultuur van het oude Egypte.

uitzicht bij sakkara

Handige tips voor een bezoek aan Sakkara

  • zoals in zoveel archeologische vindplaatsen in Egypte is het fijn om deze met een lokale (Engels of Nederlands sprekende)  gids te betreden. Zo kun je uitleg krijgen over de belangrijke historische aspecten en wordt je ook meegenomen de mooiste en belangrijkste bezienswaardigheden van Sakkara. 
  • neem voldoende water mee
  • denk ook aan zonnebrand, zonnebril, pet/ hoed want de zon is hier fel. 
  • let op de opzichters bij de tempels; zowel bij het betreden van het Serapeum als bij de piramide van Teti werden we meegenomen door een opzichter van de ruïnes. Deze opzichters zullen alles proberen om je een fooi te laten betalen. Wil je dit niet, wees hier dan duidelijk in voordat ze meelopen, want achteraf kom je hier moeilijk van af. 
  • zorg dat je genoeg tijd hebt! Vanuit Gizeh ben je vrij snel in Sakkara. Wij hadden in de middag een vlucht naar Aswan, waardoor we alleen de ochtend hadden. Hierdoor hebben we lang niet alle mooiste bezienswaardigheden van Sakkara kunnen bezoeken, dat is natuurlijk jammer want er was nog genoeg te ontdekken.. 

Conclusie mooiste bezienswaardigheden van Sakkara

Een bezoek aan Sakkara is als het betreden van een tijdmachine die je meeneemt naar het oude Egypte. Van de majestueuze Piramide van Djoser tot de intrigerende mastaba’s, het Serapeum en de prachtige graven, elke hoek van Sakkara ademt geschiedenis en biedt een fascinerende blik op een beschaving die duizenden jaren oud is. 

Previous «
Next »