• Homepage
  • >
  • Films
  • >
  • Deze films staan sinds mei weer op Netflix en mag je niet missen!

Deze films staan sinds mei weer op Netflix en mag je niet missen!

  • Rogier
  • mei 5, 2021
  • Comments Off
netflix

De maand mei is begonnen en daar mogen we best blij mee zijn, want op 1 mei heeft Netflix weer een hoop nieuwe (oude) films en series online gezet. Zo is er een deal gesloten met Warner Bros. waardoor er ook uit die stal een paar interessante titels bij zitten. Zeker omdat HBO Max hier in Nederland nog niet bestaat, zitten daar een aantal grote namen bij. De avondklok mag dan weer zijn verdwenen, hieronder enkele redenen om ’s avond niet van de bank te hoeven.

The Dark Knight

De eerste film die we hier moeten noemen is Christian Bae’s meesterwerk: The Dark Night. Deze film stond al eerder op Netflix en is nu weer terug. Christian Bale speelt Batman en Gary Oldman speelt James Gordon, samen moeten zij alles op alles zetten om The Joker te stoppen. Voor deze rol werd Heath Ledger aangetrokken, die daarmee voor ons de best Joker ooit neerzette en mede verantwoordelijk is voor de 9.0 op IMdB. Voor ons is dit dan ook een van de beste superhelden films ooit.

the dark night

The Dark Knight is hoogst zeldzaam: een enerverende, spectaculaire actiefilm met interessante personages, karakterontwikkelingen en intrigerende thema’s die op een slimme manier worden uitgewerkt als onderdeel van het verhaal. Voeg daar een ambigue moraliteit aan toe en een serieuze, donkere toon die je zelden ziet in zomerse Hollywood Blockbusters, en je hebt een unicum. En dan is het ook nog eens een vervolgfilm, doorgaans niet bepaald een garantie voor kwaliteit, die op alle fronten de eerste film overtreft. De film is de enorme hype waard geweest.

Indiana Jones and the Last Crusade

Indiana Jones and the Last Crusade

Een van de klassiekers uit de jaren tachtig (1989) staat op Netflix: Indiana Jones and the Last Crusade. Voor velen van ons een monument uit onze jeugd en door de kwaliteit nog steeds een film die niets in waarde heeft afgedaan. In deze film is het 1912 en een groep rovers heeft een historisch kruis gestolen dat Indiana Jones probeert terug te krijgen. Na het duistere en voor velen teleurstellende ‘Indiana Jones and the Temple of Doom’ keerden Spielberg en bedenker/producer George Lucas terug naar de vertrouwde thema’s: een zoektocht naar een (christelijk-) religieus voorwerp, met fanatieke nazi’s in hun kielzog. Dit keer loopt Indy tijdens een boekverbranding parade zelfs Adolf Hitler (Michard Sheard) zelf tegen het lijf. De halsbrekende toeren, prachtig opgezette actiescènes, waaronder één met een enorme Duitse tank in de woestijn, veel humor en een hoop schitterende en totaal van elkaar verschillende locaties, maken de film af. Aan het begin van de film wordt er in een lang en prachtig nostalgisch gefilmd segment (dat eigenlijk een film op zichzelf vormt) ingezoomd op de jeugd van Indiana Jones. De zo tragisch jong gestorven River Phoenix speelt hier de jonge Indy en de kijker komt veel te weten over Indy’s levenslange passie voor kunstvoorwerpen en schatten. In een aantal amusante scènes is ook de oorsprong van zijn angst voor slangen, het gebruik van zijn befaamde zweep en hoe hij aan het litteken op zijn kin komt te zien. Een feest van herkenning dus. Hierna begint de film pas goed, maar na dit opwindende begin, kan ‘Indiana Jones and the Last Crusade’ al niet meer stuk.

Fantastic Beasts and Where to Find Them

Fantastic Beasts and Where to Find Them

In Fantastic Beasts speelt Mads Mikkelsen de grote schurk Gellert Grindelwald. Naar verluidt wil Warner Bros met deze film vroegtijdig een einde aan de franchise maken. Zonde, want de film serie begon nog redelijk sterk met Fantastic Beasts and Where to Find Them. Gelukkig kun je die magische achtbaanrit nu nog een keer op Netflix ervaren. Met Fantastic Beasts and Where to Find Them bewijst J.K. Rowling dat er nog veel nieuws te ontdekken valt in haar magische universum. In Fantastic Beasts and Where to Find Them borduren Rowling en haar trouwste regisseur David Yates zeer dankbaar voort op hun eerdere fantaseer werk. Met zekere hand verplaatsen de filmmakers de zeer Britse tovenaarswereld van Potter naar het New York van de jaren twintig. Met de religieus gemotiveerde heksenjachten van Salem nog vers in het geheugen leidt de Amerikaanse tovenaars gemeenschap een nogal angstig ondergronds bestaan. Door de ogen van de jonge Engelse beesten onderzoeker Newt Scamander maken we kennis met paranoïde Amerikaanse bureaucratie, die ook greep heeft gekregen op de lokale magiërs.

The Lord of the Rings

The Lord of the Rings-trilogie

2001, 2002, 2003: velen van ons herinneren de decembermaanden van die jaren, omdat we elk jaar een nieuw deel uit de Lord of the Rings trilogie voorgeschoteld kregen. Bioscopen gingen ’s nachts open om fans tegemoet te komen en na het verschijnen van het derde deel, kon je in sommige bioscopen alle drie de films achter elkaar zien. Met andere woorden: Nederland was helemaal in de ban van Lord of the Rings. Een avontuur dat je nu opnieuw kunt beleven, zonder dat het gaat vervelen. Het is het meest gelezen boek ooit, op de bijbel na. En schrijvers noemden het het beste boek van de 20e eeuw. Tolkien’s trilogie Lord of the Rings. Het werk zou onverfilmbaar zijn. Ieder scenario zou het complexe en gedetailleerde verhaal tekort doen. Peter Jackson nam de uitdaging aan en slaagde er in de geest van Tolkien’s werk te vereeuwigen in wat een van de meest ambitieuze en dappere projecten uit de filmgeschiedenis genoemd kan worden. Jackson had niet de illusie Tolkien’s boek regel voor regel te verfilmen. Hij noemde de verfilming een interpretatie. Twintig jaar na het verschijnen van de films, kunnen we met een gerust hart stellen dat het een zeer geslaagde interpretatie betreft.

Previous «
Next »