Een andere auto kopen doe je niet elke maand. Ga je echter een tweedehands auto kopen, dan kun je je het beste aan wat regels houden, zodat je geen kat in de zak koopt. Of je nu een auto online kopen gaat bij een dealer of particulier, of juist heel Nederland door gaat op zoek naar de juiste wagen voor jou: als je je aan onderstaande regels houdt, heb je minder kans om de fout in te gaan. Voor je daadwerkelijk op zoek gaat naar de juiste tweedehands auto voor jou, is het goed om jezelf te oriënteren. Er staan namelijk tienduizenden auto’s te koop in Nederland en als je voor jezelf niet bepaalt waar je naar op zoek bent, dan gaat het lang duren voor je een auto hebt gevonden.
Waar moet je dus aan denken in de oriëntatiefase?
Een van de belangrijkste factoren waar je rekening mee dient te houden, is je budget. Je kunt je vizier wel totaal open gooien, maar dan is het aanbod simpelweg te groot. Zo gauw je voor jezelf een budget bepaalt, kun je veel doelgerichter op zoek. Houdt bij het vaststellen van het budget niet alleen rekening met de aanschafprijs, maar ook met de kosten van het rijden. Denk daarbij aan verzekering, wegenbelasting, benzine/diesel, etc.
Nadat je hebt bepaald wat het budget is, moet je je wensen in kaart gaan brengen. Hoeveel mensen moet je ermee vervoeren? Heb je behoefte aan veel laadruimte? Wil je elektrisch rijden of juist niet? Daarnaast kun je ook eventuele ‘secundaire’ wensen in kaart brengen. Denk daarbij aan merk of kleur.
Heb je jouw wensenpakket duidelijk? Dan kun je op zoek! Heb je een bepaalde auto op het oog, ga die dan eerst vergelijken met andere auto’s. Hoe is de prijs ten opzichte van het aantal kilometers bijvoorbeeld? Daarnaast kun je voor elk model auto veel info vinden op internet, doe dit dan ook! Check welke gebreken er misschien veel voorkomen en zaken waar je op moet letten. Dit soort kennis kun je dan weer meenemen als je de auto gaat bekijken en een proefrit gaat maken.
Daarnaast kun je op de site van de RDW een kenteken check doen. Een van de belangrijkste info die je daaruit kunt halen, is of de auto altijd op een Nederlands kenteken heeft gestaan. Als dat zo is, dan kun je direct zien welke eigenaren de auto in de afgelopen 9 jaar heeft gehad. Meestal is het geen goed teken als dat er veel zijn geweest!
Ga je een auto bezichtigen, laat dat dan weten aan het autobedrijf waar de auto staat. Je zult dan namelijk een proefrit willen maken, maar de auto’s zijn niet altijd direct rijklaar om dit te doen. Als jij op tijd aangeeft dat je een auto komt bezichtigen, kan het bedrijf zorgen dat hij klaar staat voor een proefrit.
Vraag de verkopende partij altijd naar de geschiedenis van het onderhoud. In de ideale situatie blijkt uit de boekjes dat de auto altijd op tijd zijn onderhoud heeft gehad. Ook is het prettig om na te kunnen gaan of dure reparaties als het vervangen van de distributieriem of koppeling recent zijn uitgevoerd, of juist op korte termijn te verwachten zijn.
Heb je al het bovenstaande gedaan en is de auto door jou goedgekeurd, dan wordt het tijd om de koop af te sluiten. Onderzoek daarvoor altijd wat de auto waard is. Daar kun je verschillende sites voor raadplegen, maar ook vergelijken met vergelijkbare auto’s op internet. Heb je een auto in te ruilen, zorg dan ook dat je van tevoren weet wat die ongeveer nog kan opleveren. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan!