De voordelen van een sauna op een rijtje

  • Rogier
  • maart 31, 2021
  • Comments Off
voordelen van sauna in tuin

Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van een sauna… of beter gezegd: ontdekten. Naast het feit dat alle horeca en sportscholen zijn gesloten, zijn ook de sauna’s in Nederland al maanden dicht. Echter gaan we ervan uit dat er ooit een einde komt aan alle Corona maatregelen en dat we dus ook weer naar de sauna kunnen. En als dat weer kan, wil je natuurlijk ook weten waarom het zo gezond is om naar die sauna te gaan. Lees daarom verder voor alle voordelen van een sauna op een rijtje.

Betere weerstand

De ene persoon gebruikt een sauna in de sportschool en de ander gaat naar een wellness centrum in de buurt. De effecten van een dergelijk saunabezoek zijn zeer positief. Wist je dat een bezoek aan de sauna niet alleen ontzettend fijn is? Het heeft ook een positief effect op je weerstand. Een bezoek aan de sauna laat je lichaam namelijk ontspannen en stimuleert de bloedsomloop. Dit verklaart waarom veel sporters na een intensieve training in de sauna gaan zitten. Schadelijke deeltjes worden makkelijker afgevoerd uit je lichaam en je hebt minder snel last van spierpijn. Dit zorgt er weer voor dat je bijvoorbeeld eerder aan een volgende training kunt beginnen.

voordelen sauna

Ontspannen

Een van de belangrijkste voordelen van een bezoek aan de sauna, is het feit dat de sauna erg ontspannend werkt. Ontspanning is belangrijk om ons lichaam te kunnen laten herstellen. Door te ontspannen slaap je niet alleen beter, maar ook dieper. Tijdens je slaap herstelt je lichaam, waardoor je met een fris en energiek gevoel aan de nieuwe dag kunt beginnen. Tevens helpt voldoende slaap de kans op bijvoorbeeld een burn-out of zelfs een depressie te verkleinen.

Minder snel ziek

Ook maakt je lichaam na een bezoek aan de sauna antistoffen aan. Dat gebeurt door het verschil tussen de warmte in de sauna en de koude daarbuiten. Het is juist om deze reden belangrijk om na een bezoek aan de sauna een koud bad of een koude douche te nemen. Het aanmaken van antistoffen versterkt onze weerstand en maakt dat we minder snel ziek zullen worden.

sauna in tuin

Reinigen van de huid

In de sauna ontkom je er niet aan: je zal behoorlijk gaan zweten. Dit zweten is ontzettend gezond, omdat het de poriën van de huid opent en omdat je bloedvaten zich verwijden. Je weet dat de bloedsomloop verbetert na een bezoek aan de sauna. Maar wist je ook dat je makkelijker vuil afvoert door openstaande poriën? Je huid zal hierdoor schoner zijn! Vergelijk het met het gebruik van een scrub, waarmee eveneens geprobeerd wordt om de poriën in je huid open te zetten.

voordelen sauna op rijtje

Versterking van de beschermlaag van de huid

Naast het feit dat het zweten ertoe leidt dat de huid zichzelf reinigt, heeft de sauna ook een positieve invloed op de beschermlaag van je huid. De beschermlaag zal versterkt worden, waardoor je huid minder snel wordt aangetast. Soms wordt gezegd dat de sauna helpt af te vallen. Dit is echter niet het geval! Een sauna laat je zweten, maar het zweten zorgt niet direct voor een afname in gewicht.

voordelen van sauna

Een eigen sauna in de tuin

Ging je voor de Corona crisis al graag naar de sauna, overweeg dan eens om een sauna in je tuin of woning te nemen. Er zijn verschillende tuinwinkels waar betaalbare sauna’s worden aangeboden. Combineer de sauna met een buitendouche, om zo je eigen wellness centrum te creëren. Om op die manier gezond te kunnen leven. Tegenwoordig bestaan er een heleboel verschillende soorten buitensauna’s die in vrijwel elke tuin geplaatst kunnen worden. Zodra je de keuze hebt gemaakt om een buitensauna aan te schaffen is het belangrijk om eerst na te denken over de verschillende keuzemogelijkheden. Allereerst is het belangrijk om te bepalen hoeveel ruimte de sauna in beslag mag nemen. De meeste mensen hebben toch wel een aardig stuk grond over om een sauna op te plaatsen, maar wil je ook dat de sauna een groot gedeelte van je tuin beslaat of houd je het liever eenvoudig en klein? Met een sauna kun je vrijwel alle kanten op. Je hebt eenpersoons sauna’s, maar ook sauna’s voor meerdere personen. Je kunt er tevens voor kiezen of je het belangrijk vindt dat mensen kunnen liggen in de sauna of niet. Bedenk hierbij wel dat een sauna dan al gauw een meter of 2 breed moet zijn om dit te realiseren. Deze ruimte moet er uiteraard wel zijn.

De prijs is natuurlijk ook van essentieel belang in je keuze voor de aanschaf van een sauna. Sterker nog, dit zal hoogstwaarschijnlijk de doorslag geven in je beslissing om voor een specifieke sauna te kiezen. Het is belangrijk om van tevoren onderzoek te doen naar de prijsklassen van verschillende soorten sauna’s. Bedenk ook hoeveel je maximaal wilt besteden aan de aanschaf van een sauna. Let op: een sauna kost ook geld in verbruik. Neem dit ook mee in de berekening.

Previous «
Next »