• Homepage
  • >
  • Overig
  • >
  • Geld lenen of lening oversluiten: jaag je dromen na

Geld lenen of lening oversluiten: jaag je dromen na

  • Menfacts
  • februari 13, 2020
  • Comments Off

Een nieuwe auto, motor of caravan (camper). Maar ook: een verbouwing of eindelijk doen waar je altijd van gedroomd hebt. Financieel niet mogelijk? Wel met een lening! Geld lenen of je huidige lening oversluiten is namelijk een stuk gemakkelijker dan vroeger. Bovendien bespaar je hier ook nog eens geld mee.

De belangrijkste leendoelen

Er wordt heel wat marktonderzoek verricht, waarbij onderzoeken naar leendoelen misschien wel het minst verrassend zijn. We lenen voornamelijk voor de aanschaf van een nieuwe auto, verbouwing van de koopwoning of een nieuwe keuken. Mensen met een restschuld lenen om deze schuld af te lossen.

Minder vaak wordt gekozen voor het oversluiten van de huidige lening. Zonde, want hier valt vaak heel wat te besparen. Toch denken velen er wel eens over na maar zetten deze stap nooit.

Geld lenen is toch lastig?

Je hoort het vaak: „wie geen vast werk heeft krijgt geen lening“. Fout! Misschien was dit vroeger zo, maar de laatste jaren is er op het gebied van geld lenen veel veranderd. Kredietverstrekkers zijn er al lang aan gewend dat niet iedereen een vast contract heeft. Ook het inkomen kan wisselen, iets waar grootbanken echt wel rekening mee houden.

Dankzij de historisch lage rente is geld lenen ook nog eens een stuk goedkoper. Betaalde je jaren terug makkelijk 15% aan rente, nu ligt dit onder de 4% (2020). Reken zelf maar uit wat dit voor een besparing oplevert.

Eerst het leendoel bepalen, dan een lening afsluiten

Wij mannen hebben niet alleen spieren maar ook een goed stel hersens. Natuurlijk weten we dat geld lenen geld kost! Niet teveel lenen, dat is de boodschap. Daarom is het belangrijk om eerst het leendoel te bepalen. Ga je voor die snelle bolide of een betrouwbare gezinswagen? Altijd al gedroomd van je eigen motor of is de woning aan een verbouwing toe? Bepaal het leendoel, dan weet je ook hoeveel je nodig hebt.

Vraag offertes met betrekking tot een verbouwing of nieuwe keuken/badkamer op. Houd altijd rekening met onvoorziene lasten. Leen je voor de aanschaf van een voertuig, bedenk dan van tevoren hoe lang je met het voertuig rond wil rijden. De looptijd van de lening duurt niet langer dan de periode dat je van jouw nieuwe auto of motor geniet.

Oversluiten van de huidige lening is net zo interessant

Toegeven: bijna iedereen heeft wel eens een lening afgesloten of denkt hierover na. In het verleden lagen de rentes een stuk hoger, waardoor ook de maandlasten hoger liggen. In veel gevallen is het interessant om de oude lening nog eens kritisch te bekijken. Een lening oversluiten kan enkele duizenden euro’s voordeliger uitvallen, iets dat velen niet weten.

Het oversluiten van een lening werkt bijna hetzelfde als het afsluiten van een nieuwe lening. Natuurlijk is er wel een verschil: je hebt de gegevens van je huidige lening nodig. Wil je tegelijkertijd geld bijlenen? Ook dit is mogelijk, zodat je toch nog die leuke auto of een nieuwe keuken kunt financieren.

Previous «
Next »