Word jij de volgende Martin Garrix?

  • Menfacts
  • januari 23, 2019
  • Comments Off
martin garrix

Nederland staat geroemd om zijn dj’s. Van Ferry Corsten en Armin van Buuren tot Hardwell en Martin Garrix: de Nederlandse dj’s vliegen de hele wereld over om de beste beats te draaien. Kun jij niet wachten om als beginnende dj in hun voetsporen te treden? In dit artikel geven we je een aantal tips!

1. Vind de juiste muziek

Iedere dj is begonnen vanuit een passie voor muziek. Niet alleen draait elke dj graag platen, maar het liefst luistert hij of zij tot in de late uurtjes naar de beste tracks. Ook een bezoek aan de platenzaak kan niet worden overgeslagen om de beste beats te vinden. Tegenwoordig kun je ook veel tracks op het internet tegenkomen. In zekere zin is een dj een verzamelaar en muziekkenner die op zoek is naar die ene zangmelodie, de plek waar de beat ophoudt of het moment waar het maatpatroon wordt onderbroken. Door op deze manier naar de muziek te luisteren, kun je de tracks later op een goede manier in elkaar mixen. De juiste muziek is dus bepalend voor een goede dj.

2. Gebruik de juiste geluidsinstallatie

Als beginnende dj moet je niet alleen op muzikaal gebied, maar ook qua apparatuur keuzes maken. Je hebt tenslotte een complete geluidsinstallatie nodig om je muziek over te brengen. Sommige dj’s werken het liefst met draaitafels en vinylplaten. Deze oldschool methode geeft je echt het gevoel dat je de tracks aan het mixen bent. Uiteraard is het ook mogelijk om een laptop met dj software of een MP3-database te gebruiken. Dit is zeker handig als je veel reist.

3. Wat voor soort dj ben jij?

Als beginnend dj moet je je afvragen wat voor soort dj je graag wilt zijn. Het uitgangspunt hierbij is je muzieksmaak. Je wilt immers wel de muziek draaien die je het liefst de hele dag hoort. Je kunt je daarbij afvragen of je je slechts in één muziekstijl wilt specialiseren of graag stijlen wilt combineren. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om een drive-in-show-dj te worden. Zo is het mogelijk om verschillende muziekstijlen te draaien.

4. Denk altijd een stap vooruit

Een succesvol optreden begint bij de keuze voor de juiste track. Als dj hoor je hierbij altijd een stap, of beter gezegd nummer, vooruit te denken. Je hebt immers niet de mogelijkheid om een pauze te laten vallen. Het is daarom belangrijk om als dj te bedenken welke tracks je wilt draaien en hierbij rekening te houden met het soort publiek dat die avond zal komen. Zorg er hierbij altijd voor dat je een gevarieerd aanbod aan muziek bij de hand hebt. De avond kan namelijk altijd anders lopen dan je had bedacht!

5. Publiek

Als dj word je betaald om ergens op te treden. Je draait daarom muziek niet alleen voor jezelf, maar ook voor het publiek. Het is daarom belangrijk om niet alleen op je draaitafel, maar ook op het publiek te letten. Als er weinig vrolijke gezichten zijn en er haast niet wordt gedanst, is het van belang om andere muziek te gaan draaien. De sfeer in het publiek is dan ook zeer bepalend voor een goede dj. Een dansend en blij publiek is immers alles wat een succesvolle dj kan wensen!

Previous «
Next »