Onmisbaar hijsgereedschap voor in een magazijn

  • Menfacts
  • september 21, 2023
  • Comments Off
heftruck

Het beheer van een magazijn, daar komt heel wat bij kijken voor bedrijven en organisaties. Een goede workflow en efficiënte indeling van de beschikbare infrastructuur zijn immers erg belangrijk voor succes. Een van de meest onmisbare elementen daarbij is kwalitatief goed hijsgereedschap.

Welke soorten hijsgereedschap moeten bedrijven en magazijnbeheerders aankopen en gebruiken en waarom? Hier lees je er alles over.

Het beste hijsgereedschap voor in een magazijn

1. Evenaars

Een evenaar of steker is een onmisbaar stuk hijsgereedschap in situaties waarbij een minikraan of gelijkaardige hefinstallatie niet volstaat. De evenaar leent zich perfect voor het (ver)plaatsen of verwijderen van zware lasten, bijvoorbeeld onderaan in een magazijnrek. In bepaalde gevallen kan een steker een afstand van wel drie meter overbruggen.

De meeste evenaars zijn tegenwoordig elektrisch te bedienen, zelfs vanop afstand. Op die manier zet het magazijnpersoneel dit hulpmiddel ook op hoogte in. Daarbij beschikt een standaard hijs evenaar over een automatiseerbaar ballastblok, voor een betere gewichtsverdeling.

2. Pallethaken

Ook pallethaken zijn essentieel voor een veilige en efficiënte werkomgeving in het magazijn. Het gaat om een haak die gebruikt wordt in combinatie met een hijskraan, bijvoorbeeld voor het verplaatsen van meerdere pallets tegelijkertijd.

Het grote voordeel van zo’n haak is dat een gemiddeld model een maximaal vermogen heeft van niet minder dan 2.000 kilogram aan pallets. Ook heb je hiervoor niet eens een heftruck nodig. Wil je een nog veiligere werkplaats of magazijn creëren? Investeer dan zeker in een pallethaak zelfbalancerend.

3. Hijskettingen

Ten slotte moet elk magazijn tegenwoordig gewoon over hijskettingen beschikken. Zo’n ketting bestaat uit:

  • Een topschalm aan de bovenzijde
  • (Eventueel) inkorthaken
  • Een ketting
  • Hijshaken

Men bevestigt de topschalm aan de haak van het gebruikte takelmechanisme en de hijshaken aan de te hijsen last. Tegenwoordig vind je zowel enkelvoudige- als dubbele hijskettingen en zelfs drie- of vierdubbele varianten. Het voordeel van de meervoudige types is dat het gewicht van de last evenredig verdeeld wordt, met een veiliger magazijn als resultaat. Met de juiste inkorthaken is het dan weer een stuk gemakkelijker om zware lasten stabiel te hijsen, zelfs in horizontale positie.

Tip: ben je op zoek naar hoede hijskettingen voor jouw magazijn? Let dan zeker op het identificatielabel dat erop staat en het bijbehorende certificaat. Op dat label staat immers een serienummer, dat bepaalt met welk hijsmateriaal je het kunt gebruiken.

Hijsgereedschap kopen? Kies in de eerste plaats voor kwaliteit

Een veilige werkvloer is goud waard, zeker als het gaat om een magazijn waar elke dag zware lasten getransporteerd, opgeslagen en gehanteerd worden. Investeren in materiaal van kwaliteit is dan ook geen overbodige zet, zelfs als de kostprijs hiervoor een stuk hoger ligt.

Of je nu een pallethaak zelfbalancerend nodig hebt, een gewone hijsevenaar zoekt voor je magazijn of wel een nieuwe set hijskettingen kunt gebruiken, vertrouw op het aanbod van een gerenommeerde fabrikant voor de beste resultaten en een optimale werkveiligheid.

Previous «
Next »