Een hertenbiefstuk bakken op de barbecue is de afgelopen jaren in Nederland een behoorlijke hype geworden. Op zich is dat niet echt opmerkelijk te noemen, want hertenvlees van de barbecue is een van de smaakvolste ‘vlees-ervaringen’ die een mens in zijn leven kan meemaken. Maar wat maakt een hertenhaas van de barbecue of hertenvlees van de barbecue in het algemeen eigenlijk zo speciaal? Welke voordelen heeft hert bereiden van een stukje hertenvlees op de barbecue? En hoe bereid je een hertenlapje op de juiste manier?
De meerwaarde van hertenvlees van de bbq
Hertenvlees van de barbecue bereiden en eten is in culinair opzicht het neusje van de zalm. De voordelen van een lekker gegaard stukje hertenvlees op de barbecue zijn legio. Allereerst is het natuurlijk super lekker om een hertenrack van de barbecue of een hertenhaas van de barbecue op te eten. Het hertenvlees is lekker gegaard, super smaakvol en een gastronomisch genot als het op de juiste manier bereid wordt. Een delicatesse die je smaakpapillen streelt en eigenlijk ook best verslavend is! Naast het ultieme smaakgenot dat hertenvlees te bieden heeft, is het barbecueën zelf natuurlijk ook een feestje. Je bent met je vrienden, familie, gezinsleden of collega’s even relaxed onder elkaar en kunt heerlijk bijkletsen, terwijl je er ook nog eens lekker bij eet.
Houd bij het garen rekening met het volgende: enkele handige tips!
Als je plannen hebt om een hertenhaas van de barbecue of een overheerlijke hertenrack te garen, kies dan voor een traditionele barbecue die op houtskool werkt. Volgens vlees experts is het lekkerste hertenvlees vlees dat op de juiste wijze gegaard is op houtskool. Heb je een groot stuk hertenvlees op de barbecue liggen, zoals een hertenrack of hertenhaas, grill deze dan eerst gaar op een temperatuur van ongeveer 100 tot 150 graden. Door een speciale kernthermometer te gebruiken kun je goed meten of je op de gewenste temperatuur zit. Blijf hierbij enkele graden onder de gewenste vleestemperatuur. Daarna moet je het vlees eraf halen en de barbecue opstoken naar zo’n 220 graden Celsius. Vervolgens kun je het hertenvlees van de barbecue kort gaar grillen. Denk er bij het barbecueën telkens aan dat je het hertenvlees eerst moet dichtschroeien, zodat het vleesvocht in het vlees blijft zitten. Dit zorgt ervoor dat het vlees lekker mal blijft smaken! Prik daarom niet in het vlees, maar gebruik een barbecuetang om het vlees om te draaien. Verder is het belangrijk om het hertenvlees zo weinig mogelijk te verplaatsen tijdens het grillen, zodat het vlees lekker sappig en mals blijft. Wanneer het vlees klaar is, haal het dan van de barbecue af en leg het op aluminiumfolie. Laat het vlees per 500 gram ongeveer 8 tot 9 minuten rusten voordat je het hertenvlees gaat snijden. Zo voorkom je dat de lekkere vleessappen er uit lopen en smaakt jouw hertenbiefstuk nóg lekkerder.
Een paar bereidingstips
Een hertenbiefstuk bakken op de bbq is één ding. De hertenracks of hertenhaas lekker bereiden en opdienen is een tweede. Hertenvlees smaakt prima in combinatie met andere voedselproducten. Zorg in elk geval voor een lekkere saus bij het vlees, zoals wildsaus, paddenstoelenroomsaus of kerriesaus. Jeneverbessen, wortels, vijgen, champignons en bonen zijn ook superlekker in combinatie met hertenvlees. Andere bereidingstips, waarvan de recepten online vindbaar zijn, zijn combinaties met chili, goulash en/of lekkere krieltjes. En natuurlijk pak je er als wijnliefhebber een lekkere rode wijn bij! Dit is nog maar een kleine greep uit de talloze combinatiemogelijkheden die je met hertenvlees kunt maken. Succes met het bereiden en bovenal: neem lekker de tijd om te genieten van je hertenhaas of hertenrack van de barbecue!