IPA de nieuwe trend!

  • Menfacts
  • maart 12, 2017
  • Comments Off

Als echte bierliefhebber zul je vast al wel eens een IPA bier geproefd hebben. De IPA bieren zijn niet meer uit de schappen en van de drankkaarten weg te denken. Het bier heeft al veel fans naar zich weten toe te trekken, maar wat is het nu precies en wat maakt dit bier zo populair?ipa

Wat is IPA bier?

IPA is de afkorting van India Pale Ale. Pale Ale is blond bier en de toevoeging India komt vanuit het Engelse kolonialisme. Het bier kenmerkt zich door een hoger alcoholpercentrage (zo’n 7 a 8 procent)met een kruidige, fruitige en bittere smaak. Wat dit bier onderscheid van andere bieren is de hop, de bloemen van deze plant zorgen voor een bittere smaak van het bier en bepaalde aroma’s. In een IPA zit veel meer hop dan in andere bieren en dat maakt dat een IPA vaak erg lekker ruikt naar tropische vruchten. Door de uitgesproken smaak heeft de bier veel fans, maar er zijn ook genoeg mensen die het niet lekker vinden. Je vindt een IPA lekker of niet.

Waar komt India Pale Ale bier vandaan?

Zoals hierboven al even kort genoemd verwijst het bier naar het oude Engelse kolonialisme in de 17e eeuw. Veel Britse aristocraten waren ruim 4 maanden op zee om India te bereiken en ze wilden natuurlijk van een biertje genieten onderweg. Echter was veel bier niet zo lang houdbaar, dus Engelse brouwers zijn zich gaan richten op een bier dat de zeereis wel kon overleven. De houdbaarheid van het bier werd verlengd door extra hop toe te voegen en het alcoholpercentage te verhogen. Zo werd IPA bier geboren.

IPA is populair

Speciaal bieren zijn populairder dan ooit, waarvan IPA nu één van de meest hippe is. Langere tijd is IPA minder bekend geweest, totdat enkele brouwers aan de Amerikaanse westkust de bierstijl een nieuw leven inbliezen. Ze zijn bier gaan brouwen met extra uitgesproken smaken als kruidig en fruitig en de flesjes werden versierd met hippe etiketten en opvallende namen, allemaal met hun eigen verhaal. Dit werd een succes in Amerika en een aantal jaar geleden waaide de trend over naar Europa. Sindsdien kent Nederland ook steeds meer kleine ambachtelijke IPA-brouwerijen. Vanwege de ongenuanceerde smaak van IPA blijft het voor iedereen elke keer weer een ontdekking.

IJ Ipa

Welke merken IPA zijn er?

Een aantal bekende Indian Pale Ale bier hebben we hier voor je op een rijtje gezet:

  • Bax bier – alcoholpercentage: 6%
  • IJ IPA – alcoholpercentage: 7%
  • Flying Dog Snake Dog IPA – alcoholpercentage: 7,1%
  • Het Uiltje Big Fat 5 – alcoholpercentage: 8%
  • Jopen Hop zij met ons – alcoholpercentage: 6%
  • Troubadour Magma – alcoholpercentage: 9%
  • Vedett Extra IPA – alcoholpercentage: 5,5%
Previous «
Next »