• Homepage
  • >
  • Drank
  • >
  • Deze maand in de Chapter series van Jopen: de Supermassive Black IPA

Deze maand in de Chapter series van Jopen: de Supermassive Black IPA

  • Menfacts
  • december 1, 2021
  • Comments Off
supermassive black ipa

Dit jaar komt Jopen met iets nieuws: de zogenaamde chapter series. Dit houdt in dat Jopen elke maand met een ander bier in blik komt. Zo brachten zij in maart de ‘What the Kveik!?’ uit en komen ze in oktober met de Supermassive Black IPA. Sinds 1994 experimenteert Jopen er al op los, met de meest uiteenlopende craft bieren. Soms onorthodox, zoals een Caramel Seasalt Brownie Stout IPA, soms helemaal in lijn met oude tradities. In de Supermassive Black IPA vinden we van allebei een beetje.

De Supermassive Black IPA is de tiende release in de Chapter series van Jopen. De uitdaging voor Jopen bij dit bier was om een double black IPA te brouwen. Men wilde de typische fris- en bitterheid van zo’n dubbele IPA combineren met een roast smaak en die van chocolade. En dat is gelukt! Waar het roast element bij bier vaak de overhand neemt, en ik weleens het gevoel heb dat ik een HEMA rookworst aan het eten ben is dat bij de Supermassive Black IPA niet het geval. Je proeft de rooksmaak, maar op geen enkel moment is die overheersend te noemen. Het is juist een ware toevoeging, zowel als je een slok neemt, als bij de nasmaak.

Een mooie donkere kleur met een perfecte schuimrand

Zo gauw je deze IPA inschenkt zie je een mooie donkere kleur en verschijnt er de perfecte schuimlaag. Zijn kleur doet hem zwaarder inschatten dan hij werkelijk is, zonder daarbij op smaak in te boeten, of een waterige smaak te proeven. De Supermassive Black IPA is op alle vlakken vol van smaak en erg lekker.

Zet je neus aan het glas en je ervaart een geurexplosie, waar je tinten van citrus, maar ook van chocolade ontdekt. Met zijn 8% alcohol percentage brengt hij een fijne mix van smaak en stevigheid, zonder dat je na twee glazen al gaat waggelen. Hier onderscheidt de Supermassive Black IPA zich van andere donkere bieren. Je krijgt de smaak, en het smaakgevoel, maar zonder een alcohol percentage van boven de 10%.

Al met al beschikt de Supermassive Black IPA over kruidigheid, stevigheid, maar ook frisheid en daardoor een heerlijke balans. Het is een IPA waar je voor kunt gaan zitten en waarvan het jammer is dat hij alleen in de maand oktober wordt uitgebracht.

Blik is populair bij onafhankelijke brouwers

Jopen is al jaren de grootste onafhankelijke brouwer van Nederland en hebben dit jaar al weer wat stappen gemaakt. Zo zijn de gewilde IPA’s sinds kort ook verkrijgbaar in glas in een fourpack, en blik, ook bij de Supermassive Black IPA. Vooral dit blik zien we de afgelopen jaren steeds meer voorbij komen bij onafhankelijke brouwers.

Jopen is ontstaan in 1994. Eigenlijk als gelegenheidsbrouwerij, omdat de stad Haarlem toen 750 jaar bestond. Voor die gelegenheid werden twee ‘vergeten’ bieren gebrouwen, waar zo positief op werd gereageerd, dat men besloot om hiermee door te gaan en zo was Jopen geboren… met de naam als verwijzing naar de grote vaten waar men vroeger bier in brouwde.

Jopen is een merk dat speelt met tradities en niet bang is om met ‘andere’ ingrediënten te werken. En met de chapter series hebben ze daar alle ruimte voor. Je vindt deze biertjes in de webshop van Jopen, of in hun Tap Room in Amsterdam. Deze is trouwens sowieso de moeite van het bezoeken waard, want deze bevindt zich in een oude kerk, waar je je ogen uit zult kijken. 

De meest uiteenlopende bieren in de Jopen taproom

In die Tap Room vind je namelijk de meest uiteenlopende bieren, van blonde bieren, tot stouts en van alchoholvrije tot zware bieren. Daarnaast werkt Jopen vaak samen met andere brouwers, waarmee verrassende resultaten worden bereikt. Genoeg reden dus om eens te gaan proeven!

Previous «
Next »