• Homepage
  • >
  • Drank
  • >
  • Jopen komt in 2021 met de Chapter series: elke maand een nieuw bier

Jopen komt in 2021 met de Chapter series: elke maand een nieuw bier

  • Menfacts
  • april 19, 2021
  • Comments Off

Jopen is al jaren de grootste onafhankelijke brouwer van Nederland en hebben dit jaar al weer wat stappen gemaakt. Zo zijn de gewilde IPA’s sinds kort ook verkrijgbaar in glas in een fourpack, en blik. Vooral dit blik zien we de afgelopen jaren steeds meer voorbij komen bij onafhankelijke brouwers.

De geschiedenis van Jopen

Jopen is ontstaan in 1994. Eigenlijk als gelegenheidsbrouwerij, omdat de stad Haarlem toen 750 jaar bestond. Voor die gelegenheid werden twee ‘vergeten’ bieren gebrouwen, waar zo positief op werd gereageerd, dat men besloot om hiermee door te gaan en zo was Jopen geboren… met de naam als verwijzing naar de grote vaten waar men vroeger bier in brouwde.

Van onorthodox bier tot traditionele brouwsels

Sinds 1994 experimenteert Jopen er dus al op los, met de meest uiteenlopende craft bieren. Soms onorthodox (wat dacht je van een Caramel Seasalt Brownie Stout IPA), soms helemaal in lijn met oude tradities. Vandaar dat Jopen fans heeft onder de meest uiteenlopende bierliefhebbers.

Jopen presenteert: What the kveik!?

Dit jaar komt Jopen met iets nieuws: de zogenaamde chapter series. Dit houdt in dat Jopen elke maand met een ander bier in blik komt. Zo brachten zij in maart de ‘What the Kveik!?’ uit. Voor dit bier werd zogenaamd Kveik gist gebruikt. Dit is een Noors Opshaug Kveik gist die, in combinatie met de hop, een erg mooie IPA maakt. Hiermee springt Jopen deels in op de populariteit van dit type gist, dat op het moment door veel brouwers gebruikt wordt.

Bitter met een zoete nasmaak

Echter geeft Jopen hier toch een heel eigen twist aan, door voor deze IPA ook rood fruit te gebruiken. De bitterheid in de nasmaak van dit type fruit, past erg goed bij het bittere dat een IPA nodig heeft. De smaak had nog iets meer uitgesproken mogen zijn, maar als je eenmaal zo groot bent als Jopen, is dat misschien iets moeilijker om te doen. Je hebt dan per slot van rekening een hoop mensen die je bier kopen en dus kun je niet met enorm uitgesproken smaken gaan experimenteren.

What the Kveik!? heeft een mooie balans

Ondanks de bitterheid brengt het rode fruit ook een frisse smaak en met zijn 7,0% alchohol percentage is dit een ideaal biertje om in de zon van te genieten. What the Kveik!? is een bier dat hoppig, fris en ook wat grassig smaakt. Door de hoppigheid word heeft het bier een aangename bitterheid, en door de rode fruit-tonen, heeft het een zoetere kant, wat samen voor een mooie balans zorgt. Het bloemige karakter past erg goed bij de lente.

Bezoek de Tap Room van Jopen

Jopen is een merk dat speelt met tradities en niet bang is om met ‘andere’ ingrediënten te werken. En met de chapter series hebben ze daar alle ruimte voor. Je vindt deze biertjes in de webshop van Jopen, of in hun Tap Room in Amsterdam. Deze is trouwens sowieso de moeite van het bezoeken waard, want deze bevindt zich in een oude kerk, waar je je ogen uit zult kijken. En je nog meer Jopen brouwsels kunt ontdekken! In die Tap Room vind je namelijk de meest uiteenlopende bieren, van blonde bieren, tot stouts en van alchoholvrije tot zware bieren. Daarnaast werkt Jopen vaak samen met andere brouwers, waarmee verrassende resultaten worden bereikt. Genoeg reden dus om eens te gaan proeven!

Previous «
Next »