Alle voordelen van LED lampen op een rijtje

  • Menfacts
  • april 23, 2021
  • Comments Off
led lampen

De overstap naar LED verlichting is nu echt ingezet op alle gebieden. Tot een paar jaar geleden was niet elke type verlichting mogelijk, zoals sfeerverlichting bijvoorbeeld. Door de laatste ontwikkelingen zijn de meeste bedrijven en personen wel overstag gegaan, of overstag aan het gaan. Zo is er nu een goede led spot of led downlight verkrijgbaar, maar ook een goede led bouwlamp is ontwikkeld en overal verkrijgbaar. LED verlichting is natuurlijk veel energiezuiniger, wat ook erg past in het hedendaagse plaatje van duurzaamheid. LED heeft echter ook nog andere voordelen, welke dat zijn lees je hieronder.

Ondertussen is bijna elk type licht er ook in een LED variant

Tegenwoordig is elke vorm van verlichting ook verkrijgbaar als LED licht, van een led inbouwspot, tot led tl buizen. LED stond vroeger bekend als fel, wit licht en er waren geen lampen van deze soort die konden zorgen voor een fijne sfeer. Dat kan nu dus wel en we zien dat mensen massaal overstappen naar LED verlichting.

Nieuwe toepassingen van LED

Een van de nieuwste toepassingen van LED is die in computer- en tv-schermen. Doordat het zo ontzettend compact is, is deze vorm van verlichting voor een hoop dingen toepasbaar. Zo kwam het als eerste op de markt als indicatie verlichting op apparaten, maar ook in verkeerslichten. Pas veel later zijn daar andere soorten LED bijgekomen die erg goed de sfeer en kleur van een traditionele lamp kunnen evenaren.

De LED bouwlamp

Voor bepaalde lampen, zoals een bouwlamp die vaak vele uren achter elkaar moet branden, kost het verlichten veel energie. Toen de led bouwlamp enkele jaren geleden zijn intrede deed, werd deze als gevolg van het lage energieverbruik al snel erg populair. Je kunt jaarlijks al snel vele honderden euro’s besparen, omdat een bouwlamp met een LED-chip slechts een vijfde tot een tiende van de energie verbruikt die een halogeenlamp nodig heeft.

Veel lagere energiekosten

Een van de grootste voordelen van LED verlichting is natuurlijk het lage stroomverbruik. Dit was de reden voor veel bedrijven om op LED over te stappen. Zeker als je grote oppervlakken moet verlichten zoals een magazijn of kantoor, ga je met led verlichting al snel een veel lagere energierekening hebben. Dat is uiteindelijk ook de reden dat ook steeds meer particulieren dit soort verlichting in huis willen hebben. Gemiddeld is een LED lamp ongeveer 10 keer zo zuinig als een halogeenlamp. Hierdoor kun je een 50W halogeenlamp vervangen door een 5W LED, waardoor de investering direct wordt terugverdiend.

Er komt bijna geen warmte vrij bij led verlichting

LED verlichting wordt bijna niet warm, wat het een bijzonder veilige lichtbron maakt. Hierdoor kan het toegepast worden op plekken die met een normale lamp, die warm wordt, niet zouden kunnen. Zo kun je de verlichting inbouwen in kasten of onder je bed of bank installeren. Dit geeft een fijne sfeer, die dus ook nog eens veilig is.

Dezelfde afmetingen als traditionele lampen

De meeste led lampen worden zo gemaakt dat de afmetingen precies gelijk zijn aan die van de traditionele lampen die vervangen moeten worden. Dit noemt men een retrofit design. Hierdoor zijn er vaak geen aanpassingen aan uw armatuur nodig voor het vervangen van de lichtbron. 

Een LED lamp gaat veel langer mee

Doordat er in LED lampen geen kwetsbare materialen zitten zoals een gloeidraad, gaan deze veel minder snel defect dan bijvoorbeeld halogeen lampen. Dit zorgt er weer voor dat de lampen voor bepaalde doelen kan worden gebruikt waarbij de lamp veel schokken te verduren krijgt, zoals in een auto. Dit heeft de LED verlichting pas echt een boost gegeven.

Previous «
Next »