• Homepage
  • >
  • Sport
  • >
  • Hulp bij het nakomen van je sportieve voornemens

Hulp bij het nakomen van je sportieve voornemens

  • Rogier
  • januari 14, 2021
  • Comments Off
gezond voornemen

2021: Een nieuw jaar en dat betekent voor veel mensen nieuwe voornemens. Vaak hebben die voornemens te maken met ‘gezonder worden.’ Dit kan betekenen dat je je hebt voorgenomen om gezonder te eten, meer te sporten of af te gaan vallen. Helaas beginnen de meesten van ons zeer enthousiast aan zulke voornemens, maar worden die opgeslokt door het dagelijkse leven. Het hoeft echter niet moeilijk te zijn om je wel aan bepaalde voornemens te houden. Zo moet het voor iedereen mogelijk zijn om meer te gaan sporten, als dit een voornemen van je is uiteraard. Heb jij hier toch moeite mee, of ben je bang dat je je voornemen weer snel los zult laten? Lees dan verder, want hieronder geven we je tips om sportieve doelen wél te bereiken in dit nieuwe jaar. 

sportief voornemen

Het euforische gevoel neemt af, en dan?

Goede voornemens kunnen een heerlijk euforisch gevoel teweeg brengen. Vaak voelt de beslissing om bijvoorbeeld meer te gaan sporten nog beter aan dan het uiteindelijke sporten zelf. Als dit euforische gevoel echter af neemt, wordt het vaak moeilijk om je aan je voornemen te houden. Plots besef je dat je door daar voornemen, je gedrag zult moeten aanpassen en dat is vaak het moeilijkste van allemaal. Voor iedereen die als doel heeft om meer te sporten in 2021 hebben we 5 tips op een rij gezet. Zo maak je het jezelf niet alleen makkelijker, maar vergroot je ook nog eens de kans op succes.

Maak je voornemens concreet

De allerbelangrijkste tip die we je kunnen geven om je aan je goede voornemens te houden is om deze concreet te benoemen en niet te abstract te houden. Belangrijk daarbij is het om concrete afspraken te maken met jezelf… afspraken die meetbaar zijn. Zo zijn voornemens als ‘meer sporten’ of ‘gezonder eten’ te abstract, waardoor je ze te snel weer loslaat. Beter kun je je voornemen dan formuleren als ‘ik ga minimaal twee keer in de week sporten.’ Niet alleen maakt het dit makkelijker meetbaar, maar het zorgt er ook voor dat je minder snel smoesjes in je hoofd haalt om iets niet te doen. Een concreet voornemen is namelijk makkelijker uitvoerbaar en daarnaast makkelijk te meten. 

goede voornemens

Maak een plan met route

Stippel voor jezelf een soort van route uit en hang hier een plan aan. Heb je bijvoorbeeld niet veel ervaring met fitnessen, maar wil je dat gaan doen in het nieuwe jaar? Zoek dan een coach of sluit je aan bij een groep mensen die dit ook doen. Op die manier kun je het voor jezelf makkelijker maken, wat er uiteindelijk dan weer voor zorgt dat je je makkelijker aan je voornemen kunt houden. Deze coach of aansluiting bij een groep hoeft natuurlijk niet per se. Je kunt ook een trainingsschema zoeken, wat online tegenwoordig erg makkelijk is, waardoor je ook een houvast hebt. Ditzelfde geldt trouwens ook voor bijvoorbeeld hardlopen. Ook hier kun je naast de frequentie een concreet doel kiezen. Wil je voor het einde van het jaar 10 km kunnen rennen? Of wil je 5 km binnen een bepaalde tijd kunnen? Overal zijn schema’s op maat van te vinden die je helpen om je doel makkelijker te behalen en niet op te geven.

Zorg voor realistische doelen

Blijf echter bij de doelen die je voor jezelf stelt wel realistisch en overdrijf het niet. Sport jij normaal gesproken niet of nauwelijks, stel dan niet het doel om vijf keer per week naar de gym te gaan. Niet alleen is het slecht voor je lichaam en kun je er serieuze blessures mee oplopen, maar de kans dat je na één week afhaakt is hierdoor ook erg groot. En dat is niet gek, dit komt namelijk omdat de verandering op die manier te groot is. Wil je echt naar die vijf keer per week toe, deel het jaar en je doelen dan op in maanden. Begin in januari en februari met twee keer per week, verhoog dat in maart en april naar drie, enzovoorts.

goed voornemen

Sporten en afvallen

Wil je meer gaan sporten in 2021 zodat je kan afvallen? Daar is niets mis mee, maar de weegschaal als heilig beschouwen op die route is niet verstandig. Beter is het dan om het te koppelen aan een bepaald doel. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een hoeveelheid stappen per dag, of een bepaalde hoeveelheid gelopen kilometers per week. Deze beweging (in combinatie met verantwoord eten) is wat er nodig is om van die kilo’s af te komen. Bovendien is het motiverend om zo veel te bewegen en zul je vanzelf merken dat je afvalt. Er is dan ook niets mis met zo nu en dan op de weegschaal te gaan staan, maar zie het niet als dagelijkse raadgever.

Previous «
Next »