Je hele huis via de smartphone: domotica in huis

  • Menfacts
  • december 6, 2021
  • Comments Off
domotica in huis

Domotica is het automatiseren van je woning om het comfort en het gemak te verhogen. In de praktijk komt het erop neer dat je smartphone (of je iPad) een steeds grotere rol in je leven gaat spelen. Oorspronkelijk was de smartphone bedoeld voor de momenten dat je niet thuis was. Door de opkomst van domotica kun je hem nu ook niet meer missen als je juist wél thuis bent. Dit artikel neemt je in vogelvlucht mee langs de huidige mogelijkheden en wat je in de nabije toekomst mag verwachten.

Licht en temperatuur onder de duim

Slimme lampen en een slimme thermostaat. Met je smartphone regel je wat er in huis gebeurt. Of je nu zelf thuis bent, op je werk of op vakantie. Open in je lunchpauze de app die aan je thermostaat gekoppeld is en check op afstand de temperatuur in je huis. Je weet dat je partner over een uurtje thuis komt dus je zet de stand alvast wat omhoog zodat ze thuiskomt in een warm en behaaglijk huis. Wat ben je toch een lieverd. Hetzelfde kun je doen met de lampen in je huis. Het helpt je om energie te besparen en om inbrekers op het verkeerde been te zetten.

Videobellen met de pakketbezorger

Ook je deurbel houd je onder de duim. Belt er iemand aan terwijl je niet thuis bent, of ergens achter in de tuin, dan krijg je een melding op je smartphone. In het begin denk je nog dat je gebeld wordt. Maar nee, er staat iemand voor de deur met een pakketje. Als je een slimme deurbel hebt, zie je in beeld wie er voor je deur staat. Je staat hem te woord en eventueel kun je de deur voor hem opendoen. Al blijft dat natuurlijk iets waar je voorzichtig mee moet zijn. De slimme deurbel detecteert nog net niet of iemand van kwade wil is.

Spraak gestuurd huishouden

De smartphone is natuurlijk makkelijk, maar het is ook wel fijn als je hem een tijdje mag negeren. Dan is het handig als je een spraakgestuurde hub in huis hebt. Met een geavanceerde speaker van Google, Homey, Apple of Amazon, heb je een basisstation van waaruit je alle domotica aanstuurt. Het apparaat is verbonden met het internet dus je kunt hem ook vragen stellen. Ben je even vergeten wat de ingrediënten van jouw favoriete Lasagne zijn? Of wil je discussie voorkomen door te vragen hoe vaak Marco van Basten voor Oranje heeft gescoord? Je vraagt het en je weet het. Deze functie ken je natuurlijk al van je smartphone, maar die wou je nu juist even laten voelen dat je ook wel een uurtje zonder hem kan.

Slim met je energieverbruik omgaan

De energietransitie wordt meer en meer een digitale transitie. Met de smartphone regel je heel eenvoudig wanneer je stroom gebruikt. Dat is handig als je zonnepanelen hebt. De stroom die je zelf opwekt is immers veel goedkoper dan de stroom uit het stroomnet. Daarnaast wordt terug leveren in de toekomst minder lucratief. Wanneer je naast zonnepanelen ook een elektrische auto hebt, kun je zelfs richting een blanco energierekening koersen. De nieuwste modellen hebben een functie om energie aan je huishouden te leveren.

Waarom zou ik dat willen, hoor ik je denken. Stel: je laadt overdag je auto met stroom van je zonnepanelen. Als je auto ’s avonds onder de carport staat, gebruik je die goedkope stroom om je lampen te laten branden en televisie te kunnen kijken. Je Tesla doet op die manier dienst als opslag van gratis stroom. Aan het eind van het jaar tovert de rekening die de energiemaatschappij je stuurt een brede lach op je gezicht.

Het huis van je ouders slimmer maken

Misschien zit je zelf niet zo op deze handigheidjes in huis te wachten. Bedenk dan hoeveel voordeel oudere mensen van een slim huishouden kunnen hebben. Weinig kans dat ze met hun smartphone hun energiestromen regelen. Zover hoeft het niet te gaan. Maar in de toekomst, als ze wat meer hulp nodig hebben, kun je ze op die manier wel helpen.

Zo discreet mogelijk kun je ze ook wat meer in de gaten houden. Al gaat dat natuurlijk spelen op het moment dat ze niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. Het begint bijvoorbeeld met het op afstand sluiten van de gordijnen of de elektrische jaloezieën. Met behulp van domotica blijven ze hopelijk wat langer in hun geliefde eigen huis wonen. De toekomst zal alleen maar meer toepassingen opleveren die juist hier op gericht zijn. Zou het niet heerlijk zijn om je ouders te kunnen blijven verzorgen zonder zelf overbelast te raken?

Previous «
Next »