De serie Harley and the Davidsons

  • Menfacts
  • maart 28, 2017
  • Comments Off

Harley and the Davidsons, van droom naar statussymbool

De vrijheid van de snelweg, lederen jackets, stoere mannen en er is maar één ding, dat perfect bij al deze termen past: de motorfiets.
Van alle merken motorfietsen is er daarbij eentje, die absoluut tot de verbeelding spreekt, de Harley Davidson.
Over de beginjaren van dit magnifieke rijmonster is er nu een serie gemaakt: Harley and the Davidsons.

Davidsons?

Oplettende lezers zullen ongetwijfeld de meervoudsvorm opmerken en dat komt, omdat er niet één, maar twee Davidsons in het project betrokken waren. Arthur Davidson is eigenlijk de aanstichter tot het avontuur, waarin de drie jongemannen zich storten in het begin van de 20ste eeuw. Samen met Bill Harley, een whizzkid op het gebied van techniek, zet hij de eerste stappen op weg naar de ontwikkeling van een gemotoriseerde fiets.
De derde hoofdpersoon is Walter Davidson, van daar de meervoud. Hij wordt in eerste instantie als geldschieter betrokken bij het project, maar toont zich al snel van alle markten thuis, variërend van technicus tot rijder. Overigens wordt deze rol gespeeld door onze eigen Michiel Huisman, die vooral internationale bekendheid verwierf in de serie Game of Thrones.

harley and the davidsons

De serie Harley and the Davidsons

In drie afleveringen van anderhalf uur wordt de geschiedenis verteld van dit opmerkelijke avontuur, dat leidde tot één van de markantste mijlpalen uit de Amerikaanse cultuur.
• Aflevering 1 vertelt ons de start, de eerste stappen. Naast de technische kant verhaalt het ook de sociale ontwikkelingen van deze drie mannen. Obstakels, die overwonnen dienen te worden, worden zichtbaar, en zelfs nu al wordt het idee, dat de Harley Davidson meer een object is van status, gevoel en avontuur en niet zozeer als racemotor, zichtbaar.
• Deel 2 laat ons zien hoe groot de concurrentie in die
tijdsperiode wel niet was. Om zich toch te laten zien is het daarom nodig opnieuw de racewereld in te stappen en zien we langzaam de zo typerende vorm van deze motorfiets ontstaan. Het succes, en daarmee het bedrijf, groeit gestaag en ze worden betrokken in WO1. De aanpak daarvan wordt een groot succes. De concurrentie zit echter niet stil en doet er van alles aan Harley and the Davidsons zo veel mogelijk dwars te zitten.
• De recessie in de twintiger jaren treft Harley Davidson zwaar,
maar in de jaren daarna weet het bedrijf, onder andere door het ondergrondse circuit, terug te keren naar de plaats die het verdient, als maker van de motorfiets, gewild door elke liefhebber.

De serie Harley and the Davidsons is wat je noemt een typisch Amerikaans succesverhaal, met al zijn ups en downs. Het geeft niet alleen de geschiedenis weer van de ontwikkeling van de Harley Davidson motorfiets, maar biedt je ook een tijdsbeeld en de omstandigheden waarin dit heeft plaatsgevonden. Absoluut de moeite waard dus!

Previous «
Next »