Onze favoriete bierbrouwerijen van Nederland

  • Menfacts
  • juli 5, 2020
  • Comments Off
bierbrouwerijen van nederland

Op moment van schrijven telt Nederland 658 bierbrouwerijen, nadrukkelijk benoemen we dat dat op dit moment is, omdat er nog steeds bijna wekelijks nieuwe brouwerijen bijkomen. De explosie van nieuwe biermerken zoals we die in de afgelopen jaren zagen is wel afgenomen, maar als nog groeit het aantal gestaag. Hierdoor, en door de populariteit van apps als Untappd, is iedereen tegenwoordig een biersommelier… een beroep dat trouwens ook erg in opkomst is. Toch kan het moeilijk zijn om door de bomen het bos te zien en daarom geven wij je wat tips over de beste brouwerijen, en dus de lekkerste bieren, uit Nederland.

Dochter van de Korenaar

De eerste brouwerij die we behandelen is eigenlijk een Belgische, althans deze is net over de grens gevestigd, in Baarle Hertog, de Belgische helft van het dorp dat aan de Nederlandse kant Baarle Nassau heet. De brouwerij bevindt zich letterlijk een meter over de grens en aangezien de brouwer een Nederlander is, Ronald Mengerink, én omdat dit een van onze favoriete bieren is willen we Dochter van de korenaar toch benoemen. Begonnen als een micro brouwerij aan huis is dit merk ondertussen uit gegroeid tot een bier dat over de hele wereld te verkrijgen is en louter wordt geroemd. Niet voor niets dan ook dat Ronald al vele nationale en internationale prijzen heeft gewonnen. Mengerink experimenteert graag, maar niet ten koste van alles, volgens hem moet het nog wel een bier blijven. Dochter van de korenaar heeft verschillende bieren die wisselen en een vaste collectie bieren, met als persoonlijke favorieten ‘La Renaissance’ en ‘Belle-Fleur.’

Tommie Sjef Wild Ales

 Een van de e beste bierbrouwers van Nederland is meteen een van de jongste: Tommie Sjef Wild Ales. De 25-jarige oprichter Tommie Sjef Koenen (surprise!) werd in 2013 verliefd op bier als hij op een terras in Antwerpen een geuze drinkt, een biervariant die bestaat uit een mengsel van jonge en oude lambieken. De smaak die Koenen als ‚puur en eerlijk’ noemt inspireerde hem om ook ‚wilde bieren’ (vandaar de naam Wild Ales) te gaan maken. Er wordt een plan gemaakt en via een crowdfunding actie kan Tommie uiteindelijk zijn brouwerij in Den Helder openen. Volgens Untappd is ‚De Druif’ het meest populaire bier van Tommie Sjef Wild Ales, een aangenaam en elegant zuur bier, dat naar peper en zomerfruit smaakt.

De Moersleutel

Brouwerij de Moersleutel is opgericht door vier broers, die met de naam verwijzen naar het feit dat ze alle vier handig en technisch zijn en graag sleutelen. In 2015 begint de brouwerij in een oud GGZ-complex in Heiloo, maar in 2017 verhuizen de broers naar een eigen brouwerij in Alkmaar, waarbij ze een onderdeel worden van de brouwerij van hun ouders, Zomerdijk Brewing and Blending. De Moersleutel staat vooral bekend om zijn zwaardere bieren, donkere stouts en porters zoals ‚Je moer’ en ‚Motorolie.’ Vooral de eerste is erg de moeite waard met zijn chocoladetonen, zoetigheid en moutbitters. De dikke textuur zorgt voor een volle smaak.

De Molen

Brouwerij de Molen is eigenlijk begonnen onder de naam De Salamander (2003). Ervaring heeft brouwer M. Olivier opgedaan bij de Texelse Bierbrouwerij en Brouwerij de Prael. Bij de Molen wordt erg veel geëxperimenteerd. Zeh ebben dit zelfs opgenomen in hun mission statement: ‚elke zes weken een nieuw bier brouwen dat nooit eerder is gebrouwen en misschien ook nooit meer wordt gebrouwen.’ Dit resulteerde in meer dan tachtig verschillende bieren tot nu toe. De lekkerste biertjes van Brouwerij de Molen zijn de Vuur & Vlam (IPA) en de Hop & Liefde (Pale Ale). En, hoe raad je het, ze smaken hoppig en niet te bitter.

De Koningshoeven

Het allereerste trappistenbier van Nederland wordt gebrouwen in Berkel-Enschot. Franse monniken vonden hier in Noord-Brabant een onderkomen in een oude schaapskooi. Om in hun levensonderhoud te voorzien begonnen de geestelijken bier te brouwen. En niet onverdienstelijk, want 135 jaar later doen ze dat nog steeds. Al staat de bierproductie nu onder toezicht van de monniken en wordt het brouwen overgelaten aan de medewerkers van wat nu een dochterbedrijf is van Bavaria. Je kent het bier waarschijnlijk onder de naam La Trappe. Onze persoonlijke favoriet van deze Brabantse brouwerij is de La Trappe Quadrupel.

Kloosterbrouwerij Haagsche Broeder

In het centrum van Den Haag vind je in de Oude Molstraat Kloosterbrouwerij Haagsche Broeder. Gevestigd in de priorij van de Broeders van St. Jan wordt hier sinds 2014 officieel bier gebrouwen. De wortels van de donkere bieren als Vicaris, Novice en Prior liggen echter dieper. In 2010 bezocht brouwer Kees Verbogt de priorij en sprak daar met de broeders over “hoe mooi het zou zijn om bier te brouwen in zo’n mooi klooster als dit” en hoewel het eerst een hobby was, maakten de broeders en brouwers in 2013 de samenwerking officieel door de Stichting Haagsche Broeder op te richten. Er zit een filosofie achter het bier van Kloosterbrouwerij Haagsche Broeder, die ook uitgedragen wordt door de Broeders van St. Jan:
‚We worden overladen met prikkels, maar tegelijkertijd blijft er maar weinig echt hangen. Veel mensen ervaren het dagelijkse leven als vluchtig en soms zelfs oppervlakkig. We zijn bang de essentie te missen, maar tegelijkertijd nemen we niet altijd genoeg tijd om de essentiële dingen tot ons te nemen. Bij Haagsche Broeder vinden we dat belangrijk; de tijd en rust nemen om aandacht te schenken aan wat we echt belangrijk vinden.’

Previous «
Next »