• Homepage
  • >
  • Sport
  • >
  • De beste plekken om te golfsurfen in Nederland

De beste plekken om te golfsurfen in Nederland

  • Menfacts
  • juni 29, 2020
  • Comments Off
beste surfspots in nederland

Het wordt een andere zomer dan normaal, daar zijn we allemaal in de afgelopen maanden op voorbereid. Wat reizen betreft was het tot 15 juni code oranje (alleen noodzakelijk reizen) voor landen als Frankrijk Spanje en Portugal, maar ondertussen is dat terug geschaald naar code geel (reizen mag, maar er zijn veiligheidsrisico’s). Aangezien de meeste van ons er lange tijd vanuit gingen dat we helemaal niet naar het buitenland zouden kunnen, hadden velen al besloten om in Nederland te blijven. En waarom niet? Er is genoeg te doen, zoals golfsurfen… maar waar doe je dat langs de Nederlandse kust?

Surfen in Nederland

Veel mensen denken dat je ver moet rijden om leuke golven te vinden waar je op kunt surfen. Niets is echter minder waar en je kunt tegenwoordig langs de gehele Nederlandse kust surfers vinden. Uiteraard zijn de golven in de herfst en winter hoger in Nederland door de depressies die dan passeren, maar ook in de zomer kun je met een surfplank de zee in, en als je het nog niet kan zijn er ook voldoende plekken om het te leren, hieronder wat tips.

De Waddeneilanden

We hebben natuurlijk onze eigen eilanden in de vorm van de Waddeneilanden. De oversteek met de boot (OV middel, dus mondkapje op!) en het verblijf op een eiland geven je een instant vakantie gevoel en ook valt er uitstekend te surfen op Texel, Vlieland, Terschelling en Ameland. Eerstgenoemde is van deze eilanden natuurlijk het bekendste omdat deze het meest toegankelijk is. Surfen wordt er het meest gedaan aan de noordkust en ondanks dat het het grootste Waddeneiland is, is het nooit druk in het water. Bekende surfscholen hier zijn Foamball en Surfschool Texel. Daarnaast kun je er heerlijk fietsen en wandelen. Uiteraard hoef je niet per se op een camping te gaan staan, er zijn allerlei mogelijkheden om te overnachten, van basic tot luxueus. 

Surfen in Noord Holland

beste plekken om te surfen in nederland

In Noord Holland is het gewoonlijk in de zomer wat minder druk dan in Zuid Holland en Zeeland, terwijl ook hier voldoende surfspots te vinden zijn. In de kop van Noord Holland vind je Callantsoog en iets zuidelijker, tussen Bergen aan zee en Petten, bevindt zich Camperduin. Beide badplaatsen hebben een bruisende surf scene door de surfshops en diverse surfscholen. Check in Camperduin bijvoorbeeld Laguna Beach, een onlangs geopend ‚family pop up surfdorp’ dat doet vermoeden alsof je op een onbewoond eiland aan de andere kant van de wereld zit, en wie wil dat nu niet. Daarnaast zit je vlakbij Amsterdam, Haarlem en Alkmaar, dus op een regenachtige, of golfloze, dag, kun je altijd nog een city trip maken.

Bloemendaal en Surfana

Wat zuidelijker vind je Bloemendaal, met camping de Lakens. Deze camping is traditiegetrouw vaak volgeboekt, dus het beste kun je reserveren. Vanuit de Lakens kun je op loopafstand je surfspullen huren bij Surfana. Mocht je geen slapplaats kunnen vinden op de camping, dan kun je hier ook checken, want op een kwartier lopen van de surfschool bevindt zich hun surfcamp, waar je ook op de camping kunt staan, als er plaats is natuurlijk. Op het surfcamp zijn er avonden met live muziek en gezamenlijke BBQ’sn. ‘s Ochtend word je wakker van de vogels en ben je zo weer terug op het strand voor je volgende surfsessie, of les.

Scheveningen

surfen in nederland

Dan komen we bij de bekendste surfspot van Nederland: Scheveningen. Op een mooie dag kunnen hier wel een paar honderd surfers in het water liggen en over het algemeen wordt gezegd dat er in Scheveningen alleen wordt gesurfd door mensen die daar uit de buurt komen. Toch is Scheveningen de moeite waard. De boulevard, de pier, het rad en de vele surfscholen en surfshops geven je het ultieme vakantiegevoel. Enkele leuke surfscholen zijn The Shore, Hart Beach en Aloha. 

Surfen in Zuid Holland

Ga je nog wat zuidelijker dan kom je in Ter Heijde, waar het een stuk rustiger is en wat een prachtig strand heeft! Je vindt er Dreams Surfschool, wat als een surfthuisbasis wordt gezien voor jong en oud. Er worden dan ook lessen gegeven aan kinderen en volwassenen en je kunt er privé lessen boeken. Op 45 kilometer afstand van Rotterdam vind je Ouddorp, een oase aan de Nederlandse kust waar sport en natuur samenkomen. Het maakt niet uit wat voor surfer je bent want door de unieke ligging op het puntje van Goeree-Overflakkee is er voor ieder wat wils. De ruimte en de rust, het schone water en de brede stranden zorgen voor een unieke surfervaring waarbij een ‘’shared wave’’ met een zeehond zeker mogelijk is. De prachtig gekleurde zonsondergangen, de zoute zeelucht en het geluid van de wind door de duinen zorgen voor een ultieme ervaring… en mocht er een zuidwester storm staan, dan kun je als ervaren surfer aan de bak!

Surfen in Zeeland

De zeeuwse eilanden zijn anders dan de Waddeneiland. Om er naar toe te gaan, hoef je geen boot te pakken en je rijdt gemakkelijk naar bijvoorbeeld Domburg, dé surfspot van Zeeland en misschien wel Nederland. In het dorp vind je er een surfshop en op strand Noordduine bevindt zich een surfschool. Wat Zeeland naast het surfen zo fijn maakt is onder andere de hoeveelheid zonuren, die gemiddeld per jaar in Zeeland net even wat hoger liggen. Maar mensen komen ook voor de rust en de ruimte, alhoewel het in de zomer op bepaalde plekken behoorlijk druk kan zijn. Andere goede surfspots in Zeeland zijn Vlissingen en Cadzand.

Zoals je ziet zijn er genoeg plekken langs de Nederlandse kust te vinden waar je kunt surfen of dat kunt leren. We hebben hier een kleine opsomming gedaan, maar uiteraard zijn er nog genoeg andere goede spots en surfscholen te vinden. Ga op zoek en ondervindt dat je echt niet ver hoeft te reizen om te kunnen surfen. Fijne vakantie!

Optimaal genieten van deze surfspots in Nederland

Ervaren surfers weten dat ze er soms vroeg bij moeten zijn om de beste golfen te surfen en de dag te plukken. Hoe kun je dat nou beter doen dan om samen met je surfvrienden een huis aan de kust te huren via Interhome.nl. Zo ben je in staat ’s ochtends vroeg de beste golfen te pakken en de hele dag optimaal te kunnen genieten om vervolgens in jouw huis aan zee te kunnen nagenieten.

Previous «
Next »