• Homepage
  • >
  • Drank
  • >
  • Hoe geniet je zo lang mogelijk van je fles wijn?

Hoe geniet je zo lang mogelijk van je fles wijn?

  • Menfacts
  • november 17, 2020
  • Comments Off
wijn bewaren

Het is altijd fijn om thuis op de bank te genieten van een goed glas wijn. Maar wat als de fles nog niet helemaal leeg is als je naar bed gaat? Oftewel, hoe lang kun je nog genieten van die fles wijn als die al open is? 

Voorkom oxidatie

Rode wijn kun je niet langer dan een paar dagen bewaren nadat de fles open is. En als je de fles meerdere dagen wilt bewaren, moet je er wel rekening mee houden dat de fles op een correcte manier moet worden afgesloten. Wijn is nu eenmaal een natuurproduct en gaat achteruit vanaf het moment dat het wordt blootgesteld aan zuurstof. In andere woorden, vanaf het moment waarop je een fles rode wijn opent. Hierdoor kan de wijn gaan oxideren. Het is daarom altijd beter om een geopende fles rode wijn niet langer dan 2 tot 3 dagen te bewaren. En zet de fles wijn altijd op een koele en donkere plek. De fles afsluiten met de originele kurk of schroefdop kan natuurlijk altijd, maar tegenwoordig zijn er nog veel meer leuke foefjes. Zoals vacuümpompjes, die alle overgebleven zuurstof uit de fles halen. Een nieuwere, maar ook prijzige manier is om door de kurk stikstof te spuiten om deze langer te bewaren. Dit doen ze ook in sommige restaurants. 

Niet elke wijn hetzelfde

Helaas is er niet één goed antwoord op de vraag hoe lang de wijn nog goed blijft als je er al uit hebt gedronken. Een wijn die al aardig op leeftijd is, zeg tien jaar oud, zal veel sneller achteruit gaan dan een jongere wijn of een krachtige wijn met veel tannines. Dat maakt de wijnwereld ook zo leuk, al die verschillende wijnen. De beste en snelste manier om veel verschillende wijnen te ontdekken is door een wijnpakket te bestellen. Je krijgt dan verschillende wijnsoorten in één doos. Niet alleen leuk voor jezelf om te ontdekken, maar ook leuk om met anderen op ontdekking te gaan. Om er achter komen hoe wijn reageert op zuurstof, kun je altijd nog een beetje in de fles laten zitten en dit een dag of meerdere dagen weg te zetten. Zo kun je na een tijdje zelf proeven wat zuurstof met een wijn doet. 

Dichte flessen bewaren

Het is niet zo dat je wijn eeuwig kunt bewaren, ook al ligt de fles ongeopend op een koele en donkere plek. De wijn zal op den duur veranderen in een ondrinkbare fles azijn. Hoe lang een wijn mee kan gaan, hangt af van het type wijn. Zuren, suikers en tannines zijn elementen in wijn die ook zorgen voor het conserveren van de wijn. Soms kan een Riesling met veel zuren, een flink zoete dessertwijn of een krachtige Barolo vol tannines veel langer bewaard blijven dan een frivool fruitig wijntje. En dan hebben we het over jaren. In sommige gevallen wel tientallen jaren. 

Wijnen in de supermarkt zijn over het algemeen gemaakt om binnen een jaar of hooguit twee op te drinken. Weet je niet zeker hoe lang je een wijn kan bewaren, vraag het dan aan de verkoper. Het voordeel van wijn online kopen is dat je vaak al bij de omschrijving kan zien tot hoe lang je de wijn in je kelder of kast kan laten liggen. 

Previous «
Next »