Wat is bokbier?

  • Menfacts
  • oktober 17, 2017
  • Comments Off

Bier is er in alle soorten en maten. Je kunt het zo gek niet bedenken qua smaak en er is wel een bier te vinden die zo proeft. Naast de vele standaardbieren van de verschillende merken wereldwijd, zijn er ook nog eens heel veel speciaal bieren. Waar deze eerst vooral in België werden gedronken wordt dat in andere delen van de wereld ook steeds meer een succes. Verder is er natuurlijk seizoenbier. De meest bekende seizoenbier is natuurlijk het Bokbier. Dit bier dat oorspronkelijk uit Duitsland komt, bestaat in verschillende varianten. In de herfst en de winter is bokbier meestal donker en in het voorjaar juist blond. Maar wat is bokbier precies? En hoe wordt het gemaakt? Hieronder word je alles verteld over die sterke seizoenbier!

Wat is bokbier?

Kortgezegd is Bokbier een seizoen bier dat laag gistend is. Het alcoholpercentage ligt meestal tussen de 6% en de 7%. Over het algemeen is de smaak wat zoetig en wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van karamelmout. Overigens is de diversiteit van bokbier de laatste jaren behoorlijk toegenomen en zijn ook de regels wat ruimer geworden. Daardoor worden ook bieren met een hoge gisting onder de bokbieren gerekend en kan het alcoholpercentage flink verschillen. Op de vraag Wat is bokbier? is dus geen een duidend antwoord te geven al zijn er uiteraard wel veel overeenkomsten op te noemen.

Wat is bokbier: de geschiedenis

Er gaan verschillende verhalen rond over het ontstaan van bokbier. Om een antwoord te krijgen op de vraag: wat is bokbier? is het verstandig om op zoek te gaan naar het ontstaan van de naam. Het meest geloofwaardige verhaal is dat de naam een verbastering is van Einbecker Bier en dat het aan het begin van de 17e eeuw is ontstaan in Beieren. Einbeck was een erg beroemde bierstad waar op dat moment één van de betere bieren werd gebrouwen. In het begin van de zeventiende eeuw werd Elias Pilcher, een brouwer uit Einpecker naar Beieren gehaald om dit bier te brouwen. Het dialect in Beieren was iets anders waardoor men ‘Einbecker bier’ uitsprak als Ainpockisch Bier, dat later verkort werd tot Ainpock. Uiteindelijk vroeg men simpelweg om Ein Bock. Hoewel veel mensen anders denken heeft bokbier dus helemaal niets met een bok te maken. Toch hebben veel fabrikanten en brouwerijen van die gedachtegang gebruik gemaakt door een bok op het etiket af te beelden.

Bokbier in Nederland

Vanaf het moment dat bokbier in Duitsland gemaakt werd, is het ook in Nederland langzaam maar zeker bekend geworden. Het duurde echter tot het einde van de negentiende eeuw voordat het ook daadwerkelijk op grote schaal in Nederland gebrouwen werd. Dat was in de Koninklijke Nederlandsche Beiersch Bierbrouwerij in Amsterdam. In eerste instantie werd het geïntroduceerd als een voorjaarsbier, zoals dat in Duitsland ook gebeurden. In de loop der tijd schoof de datum waarop het bier werd geïntroduceerd echter op naar het najaar. In de jaren dertig is er zelfs een periode geweest waarin het bokbier op de tweede donderdag van december werd uitgebracht. In de jaren tachtig en negentig werd het bier ongelooflijk populair in Nederland waardoor er steeds meer fabrikanten overstag gingen en jaarlijks één of meerdere bokbieren uitbrengen. In totaal zijn er in ons land nu ongeveer 50 verschillende bokbieren op de markt.

Bokbier

De laatste jaren is gebleken dat Bokbier een echt feestbier is. Ieder jaar opnieuw brengen de brouwerijen een bokbier uit. In totaal staat er vanaf eind september in Nederland zo’n zeven miljoen liter bokbier in de winkel. Rond de herfst worden er zelfs tal van festivals georganiseerd rondom herfstbieren en dan in het bijzonder bokbier. Alleen daaraan kun je al zien dat het een feestbier is. Vroeger was het eerste brouwsel van de nieuwe oogst hop en gerst een persoonlijk brouwsel met een eigen karakter. Vaak was dit zwaarder dan normaal bier en dit was min of meer het eerst bokbier. Overigens is een deel van de suikers in de mout bij bokbier gekarameliseerd waardoor herfstbok een zoete smaak krijgt.

Wat is bokbier: speciale eigenschappen

Maar wat maakt bokbier dan eigenlijk precies bokbier? Er zijn verschillende eigenschappen te noemen die je in vrijwel ieder bokbiertje kunt vinden, al kan daar in de praktijk soms wel vanaf geweken worden door de brouwerijen. De eisen over alcoholpercentage, kleur, lage gisting en de smaak zijn verdwenen, waardoor in principe alles mogelijk is. Er is eigenlijk nog slechts één enkele eis aan bokbier te stellen en dat is de eis die de bierverodering stelt: het bokbier moet een stamwortgehalte van minimaal 15.5 Plato hebben.

Previous «
Next »