Radio kopen? Kies voor DAB!

  • Menfacts
  • oktober 16, 2017
  • Comments Off
dabradio

Als je van heldere luide muziek houdt, is een DAB radio je ding. De DAB radio is regelmatig in het nieuws. Als digitale opvolger van FM zul je er ook in de toekomst steeds meer over horen, zien en lezen. FM gaat verdwijnen, DAB blijft. De draagbare DAB-radio neem je overal mee naartoe en veel modellen zien er vet uit. DAB radio’s hebben een mooi geluid en dat maakt ze populair. Je hebt met DAB namelijk geen last meer van hinderlijk geruis en gekraak; ook heb je direct toegang tot een zeer groot aantal radiostations, die ook nog eens eenvoudig te vinden zijn. DAB radio’s scannen de ether af om snel en efficiënt op je gewenste zenders af te stellen. Steeds meer mannen kopen om dergelijke voordelen een moderne DAB radio. Draagbare radio’s zijn handig en een goede autoradio’s met optimaal geluid is tegenwoordig eigenlijk een must. In 2017 steeg de verkoop van deze radio’s dan ook met bijna 50% vergeleken met het jaar 2016. De goede geluidskwaliteit en het gebruiksgemak van DAB radio’s zijn daarvoor de belangrijkste redenen.

Draagbare DAB radio

De draagbare radio is weer helemaal terug van weggeweest met de komst van DAB, want dit type radio doet het erg goed in de verkoopcijfers. De draagbare DAB-radio’s zijn ook populair omdat ze vaak mooi vormgegeven zijn, bijvoorbeeld uitgerust met subwoofers, audiostreaming, de mogelijkheid om muziek af te spelen via USB, werking op standaardbatterijen en een oplaadbare accu, en uitgerust met een kleurenscherm. Ook nieuwe auto’s worden steeds vaker standaard uitgerust met een digitale DAB radio, net als audio home systemen. Radio-boomboxen, die digitale radio kunnen ontvangen, gaan ook snel over de toonbank. DAB radio’s zullen FM en AM in de nabije toekomst geheel vervangen.

Wat is een DAB radio eigenlijk?

DAB is de afkorting voor Digitale Audio Broadcasting. De uitzending van zenders verloopt dus digitaal en niet meer via FM of AM. Daardoor heb je veel beter geluid en een goede ontvangst. Veel mensen willen tegenwoordig weer een draagbare radio. Het is erg lekker luisteren. Bijvoorbeeld als je aan het vissen bent, met vrienden een potje gaat voetballen, of als je op je vrije dag in het park onder een boom wilt zitten, dan neem je gewoon je draagbare DAB radio mee. Maar ook op vakantie, of op kantoor is een radio met helder geluid een welkome afwisseling.

Welke zenders kun je met DAB ontvangen?

Alle landelijke zenders die je via AM of FM kunt ontvangen kun je ook via digitale radio ontvangen. In sommige regionale gebieden kan de ontvangst minder goed zijn, bijvoorbeeld als je op een van de Nederlandse Waddeneilanden woont. Als de ontvangst niet optimaal is, is het echter een kwestie van de radio op een andere plaats zetten of de antenne in een andere richting te zetten, om de ontvangst direct te verbeteren. Over het algemeen staan deze radio’s uiteraard juist bekend om de prachtige weergave van het geluid.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van een DAB radio?

De goede ontvangst, de kwaliteit van het geluid en de vele zenders die je tot je beschikking hebt. Dat zijn de drie belangrijkste pluspunten van een DAB radio. De weergave van het geluid, zonder geruis of gekraak, geeft voor dit type radiotoestel voor velen de doorslag. Als je een digitale draagbare radio wilt aanschaffen zijn er veel verschillende soorten en merken waaruit je kiezen kunt. Ook veel mensen kiezen voor de wekkerradio en ook de (los te verkrijgen) autoradio’s zijn populair. 

DAB wekkerradio’s

Het is veel prettiger om gewekt te worden door je favoriete radiozender dan door een zoemtoon. DAB wekkerradio’s hebben het, net als normale wekkerradio’s, allebei. Voor het slapen naar een radio luisteren is ook lekker ontspannend. Muziek, praatprogramma’s of sportzenders, je vindt het allemaal op je DAB radio. Muziek luisteren zonder ruis op de achtergrond is met DAB radio’s altijd precies wat je krijgt. Veel DAB radio’s kunnen nu nog zowel FM als DAB ontvangen. Bij aankoop is het verstandig om alle specificaties goed te bekijken en tegen elkaar af te wegen.

Welke DAB radio’s worden het meest verkocht?

Zowel draagbare modellen als wekkerradio’s worden veel verkocht, maar natuurlijk is er ook veel vraag naar autoradio’s. Draagbare radio’s die zowel DAB als FM ontvangen, hebben de voorkeur van de meeste kopers. Het is dan ook echt lekker luisteren met zo’n compacte, niet al te grote draagbare radio, die je in principe overal mee naartoe kunt nemen. Omdat het geluid over het algemeen erg helder is en omdat de digitale ontvangst het toelaat om uit veel verschillende zenders te kiezen, voorziet elke goede DAB radio in de belangrijkste behoeftes van nieuwerwetse luisteraars. Het geluid is zuiver en klinkt fris, een radio in je buurt is erg gezellig en je kunt veel meer met een DAB toestel dan met een gedateerde FM-radio. Bovendien heb je de keus uit een groot en wekelijks groeiend aanbod van zenders.

Wat kost een goede DAB radio?

Je kunt een radio voor jezelf kopen maar dit is ook erg leuk als cadeau voor een ander. DAB radio’s zijn er in vele uitvoeringen en daarom geschikt als cadeau voor mannen, vrouwen en zelfs kinderen. Afhankelijk van het type radio zijn de apparaten verkrijgbaar in vele soorten en maten en te koop in verschillende prijsklassen. Zo kun je al een (kleine) Solera draagbare DAB radio krijgen voor een niet al te hoog bedrag. Ondanks dat dit een klein type radio is, staat hij toch goed aangeschreven. Het geluid (zowel DAB als FM) wordt door gebruikers prima ontvangen. Hij heeft een accu en ook een geïntregeerde speaker. Geen subwoofer, wel tijdsaanduiding, een ingebouwde wekker met alarm, een sleeptimer en een snooze-functie. Dit is echter een van de goedkoopste modellen en een klein nadeel is de beperkte duur van de batterij (deze gaat ongeveer 24 uur mee) waardoor dagelijks opladen nodig is als je hem mee naar buiten wilt nemen. Thuis zet je het apparaat gewoon met een snoer aan het stopcontact als je geen zin hebt om de accu op te laden. De meeste mensen gaan echter voor een grotere radio. De prijzen zijn afhankelijk van het merk en de geboden mogelijkheden, en kunnen per jaar verschillen.

Previous «
Next »