Lagavulin whisky

  • Menfacts
  • oktober 19, 2017
  • Comments Off

Lagavulin whisky is een kwaliteitsvolle single malt uit de Islay regio in het zuidoosten van Schotland. Samen met Ardbeg en Laphraoig, twee andere distilleerderijen, ligt deze distilleerderij te pronken aan de Lagavulin Bay. Het woord Lagavulin zou afkomstig zijn van het Keltische ‘lag a’mhuilin’, in het Engels ‘Hollow by the mill’. Op Islay gaat alles op zijn dooie gemak. Zo behandelt men ook deze schitterende Lagavulin whisky: hij krijgt heel veel tijd om te rijpen. Hij kent een rijke geschiedenis en wordt nog altijd op traditionele wijze gedistilleerd.

Een bewogen geschiedenis

In 1742 is er al sprake van een aantal illegale stokerijen in Lagavulin. Maar het is pas in 1816 dat John Johnston de officiële en legale distilleerderij van Lagavulin opricht. Hij kiest deze plaats omwille van zijn uitstekende turfgronden. Het turfrijke water uit de Solan Lochs stroomt naar de beek die zijn grondgebied doorkruist. Dit uitstekende water, samen met de hoge concentratie jodium in de omgeving, vormt de perfecte basis voor een hoogstaande whisky. In de geschiedenis van deze distilleerderij is heel wat strijd geleverd over de waterrechten. Zo bekomt een zekere Peter Mackie op een bepaald moment het alleenrecht van het water voor de Lagavulin whisky. Op die manier verhindert hij dat andere whisky distilleerders hetzelfde kwaliteitsvolle water gebruiken. Van bij het begin is de whisky van Lagavulin gekend voor zijn bijzondere kwaliteiten.

lagavulin distillerij

Verschillende soorten Lagavulin

Bij Lagavulin nemen ze de tijd om de whisky te laten rijpen. Het is een typische single malt whisky die op eiken vaten wordt gerijpt. De rijping gebeurt met een lange gisting en lange distillatierondes. Hierdoor krijgt de whisky een turfachtig, rokerig en vooral een sterk karakter. De meest bekende Lagavulin whisky soorten zijn de 8 years, 12 years en 16 years old. Daarnaast heb je de Lagavulin Single Cask 1991 die in één soort eiken sherry vaten wordt gerijpt. Dit is een kruidige, pittige, goed uitgebalanceerde whisky met een rokerig karakter. De Lagavulin Distillers Edition wordt in zorgvuldig uitgezochte Pedro Ximenez eiken vaten dubbel gerijpt. Elk jaar worden hiervoor een aantal vaten whisky door de meester-distilleerder uitgekozen. Het is een zachte peat-rich whisky, droog en complex met een milde afdronk.

verschillende soorten lagavulin

Twee bijzondere soorten Lagavulin whisky

Lagavulin is één van de drie distilleerderijen die de meest typische rokerige whisky produceert op Islay. We willen hier twee uitstekende Lagavulin whisky’s in de kijker zetten: de Lagavulin 8 years en de Lagavulin 16 years. Het zijn beide whisky’s van zeer hoge kwaliteit die iedere whisky-fanaat in huis zou moeten hebben.

De Lagavulin 8 years

Dit is een Lagavulin whisky die gedistilleerd is naar aanleiding van de 200e verjaardag van de distilleerderij. Het is een whisky met rokerige en kruidige smaken en aroma’s. Je proeft zwarte peper, tabak en fruitsmaken zoals citrus en perzik. Hij heeft een lange aangename afdronk en is vrij toegankelijk voor een breder publiek. Je kunt hem puur schenken, maar met een klein tikkeltje water komen de prachtige aroma’s en smaken beter tot hun recht.

lagavulin 8 years

De Lagavulin 16 years

Deze typische vertegenwoordiger van de Islay ‘Classic Malts’ is een unieke whisky met droge, diepe turfsmaken en -aroma’s. Hij smaakt niet té rokerig en is altijd mild. Je proeft sinaas, ananas, pekel en kippers. Het is een complexe whisky en is heel geliefd bij de echte liefhebbers. Deze schitterende Lagavulin whisky werd bekroond met de prijs van beste whisky van 2014. Het is een uitmuntende whisky die geschikt is als degustatie of na een stevige lunch of diner.

Lagavulin 16 years

Een whisky voor de echte kenners

Lagavulin is geen commerciële whisky, maar richt zich in het bijzonder op kenners en echte whisky-fanaten. Hem gebruiken voor mixen is uit den boze! Hij vraagt hooguit een klein drupje water om de aroma’s en smaken maximaal naar boven te laten komen. Het is een zeer bijzondere whisky om van te genieten met vrienden, na de maaltijd en eventueel met een goede sigaar!

Previous «
Next »