Kies de juiste dakkoffer voor jou

  • Menfacts
  • december 1, 2020
  • Comments Off
dakkoffer

Hoe ouder je wordt, hoe meer je lijkt mee te nemen op vakantie. Zeker als je kinderen hebt, kan een vakantie lijken op een kleine volksverhuizing en de vraag is altijd „hoe nemen we dit allemaal mee?“ Een ideale oplossing is dan een dakkoffer. Vroeger vooral bekend van de auto’s die op wintersport gingen, maar tegenwoordig heeft men de dakkoffer ook ontdekt voor andere vakanties. Nu is er een enorm aanbod in dakkoffers en zul je bij nader onderzoek misschien het overzicht missen. Moet je bijvoorbeeld kijken naar de Hapro traxer 8.6 of volstaat een fietsdrager dak met een kleinere koffer? Lees verder en ontdek de wereld van de dakkoffers met ons.

Andere manieren om veel spullen mee te nemen

Natuurlijk zijn er meerdere manieren te bedenken om extra veel bagage mee te nemen op vakantie. Zoi s er natuurlijk de traditionele aanhangwagen. Hier kun je vrij eenvoudig veel extra bagagecapaciteit mee meenemen. Er zijn wel een aantal nadelen te noemen van deze methode, zoals de stallingsruimte die nodig is voor een aanhanger. Ook wisselen de maximumsnelheden voor auto’s met een aanhangwagen op de snelweg per land en kom je later op de plaats van bestemming aan dan wanneer je met een dakkoffer op pad bent.

De imperial

Een imperial is een vrij ouderwetse manier van de bagage meenemen. Het is een bagagerek dat je op het dak van je auto kunt monteren om zo de capaciteit uit te breiden. Je komt imperials echter steeds minder tegen op personenauto’s, omdat ze worden verdrongen door dakkoffers.

Een dakkoffer

Een dakkoffer heeft diverse voordelen ten opzichte van een imperial en aanhangwagen. Zo kun je hem afsluiten en is je bagage beter beschermd tegen diefstal en de weersomstandigheden. Dat is vooral een fijn gevoel als je onderweg ergens stopt voor een pauze in een wegrestaurant of een overnachting hebt om de reis in tweeën te delen. Ook is een dakkoffer spatwaterdicht en heeft hij een betere aerodynamica, waardoor je brandstofverbruik lager is dan bij bijvoorbeeld een aanhangwagen.

Wensen, eisen en budget

Er zijn heel veel mogelijkheden op het gebied van dakkoffers en skiboxen. Welke eigenschappen jouw nieuwe dakkoffer moet hebben, hangt natuurlijk af van jouw wensen, eisen en budget. Lees hieronder meer over de mogelijke features.

Maximale gewicht

Het laadvermogen is het maximale gewicht van de bagage die je kunt vervoeren in de dakkoffer zelf. Daarin wordt een onderscheid gemaakt tussen koffers tot 50 kg en koffers die meer kunnen dragen. De meeste dakkoffers kunnen meer dan 50 kg aan, maar de kleinere modellen blijven onder deze grens met hun laadvermogen.

Ook het gewicht van de dakkoffer zelf telt natuurlijk mee als je de maximale dakbelasting voor je auto wilt uitrekenen. De dakbelasting van jouw auto vind je vaak terug in het specificatie boekje van de auto. Er zijn koffers die maximaal 15 kg wegen, maar het merendeel weegt meer. Houd daar rekening mee als je het totaalgewicht gaat bepalen. Overschrijd je de dakbelasting, dan kun je daar een boete voor krijgen. Verschilt de dakbelasting in je specificatie boekje van de waarde die je in de specificaties van de dakkoffer terugvindt? Ga dan uit van de laagste waarde, dan weet je zeker dat je geen risico loopt.

Vergrendeling

De beveiliging

Veel dakkoffers zijn af te sluiten met behulp van een sleutel. Het slot kan bestaan uit één enkel slot, maar ook uit een centraal afsluitsysteem met meerdere vergrendelingspunten.

Kies hoe je wil dat de koffer open gaat

De manier waarop je de dakkoffer kunt openen, is ook belangrijk voor veel mensen. De meeste boxen zijn te openen aan beide zijkanten, maar er zijn ook modellen die maar aan één zijkant te openen zijn. Ook een opening aan de achterkant of een combinatie van achterkant en een zijkant komt voor.

Dakdragers

Niet direct een eigenschap van de skibox zelf, maar voor de bevestiging van een dakkoffer heb je wel dakdragers nodig. Deze monteer je op het dak van de auto of ze zitten er al standaard op. Vervolgens bevestig je hier de koffer op. Let ook op de breedte van de dakdragers die je hebt. Bij de specificaties van de dakkoffers wordt aangegeven wat de maximale breedte van een dakdrager is waarop de dakkoffer nog bevestigd kan worden. Met de breedte van de dakdrager wordt de maximale ‘dikte’ van de draagbalk bedoeld.

Snelbevestigingssysteem

Als je de dakkoffer regelmatig gebruikt, is het handig om te kijken of de dakkoffer voorzien is van een snelbevestigingssysteem. Met zo’n systeem kun je meestal zonder gereedschap de dakkoffer snel en makkelijk bevestigen op de dakdragers. Ook zie je dat er vaak bagageriemen worden gebruikt om de koffer extra goed vast te maken.

Previous «
Next »