• Homepage
  • >
  • Travel
  • >
  • Avontuurlijke dingen die je in Nederland kunt doen

Avontuurlijke dingen die je in Nederland kunt doen

  • Rogier
  • juni 16, 2021
  • Comments Off
avontuurlijke dingen in nederland

In Nederland valt nog een hoop te ontdekken, zelfs als je er al je hele leven woont. Vaak denken wij dat door het ontbreken van bergen we een saai landschap hebben, maar niets is minder waar. Van de Limburgse heuvels tot ver uitgestrekte polders met zijn eigen flora en fauna. Een paar maanden geleden kon je nog een glimps van het Noorderlicht opvangen, maar ook zonder dat zijn de Friese nachten prachtig, vaak met een heldere hemel vol sterren. Ons landschap trekt niet voor niets al honderden jaren schrijvers, schilders en dichters aan. Zij legden door de jaren heen de veranderingen in het landschap vast. Om de vele speciale plekken uit het verleden in de spotlight te zetten, organiseerde het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) Ode aan het Landschap. Een combinatie van prachtige Nederlandse natuur met kunst en activiteiten. Zo leer je de diversiteit van Nederland nog beter kennen. Hieronder enkele hoogtepunten uit die ode.

sterren kijken in friesland

Friesland kent de helderste nachten van Nederland

We zeiden het hierboven al, maar de Friese nachten kunnen prachtig zijn. Het is een van de weinige regio’s in Nederland waar je de sterren kunt tellen, deels omdat Friesland de minste lichtvervuiling van Nederland heeft. De noordelijke provincie heeft zelfs twee Dark Sky Parken (donkerte-gebieden): Nationaal Park Lauwersmeer op de grens van Friesland en Groningen en Nationaal Park De Boschplaat op Terschelling. Bij heldere nachten kun je hier de nevel van de Melkweg zien… en uiteraard veel meer!

Struin over de kerkenpaden in de Achterhoek, herinneringen aan een ondergronds netwerk van Katholieken

In de zeventiende eeuw werd het katholicisme in de Achterhoek verboden. Hierdoor ging de katholieke kerk ondergronds en werden diensten verplaatst naar lokale schuilkerken. Of men ging de Duitse grens over om naar een kerk daar te gaan. De onderdrukte katholieken liepen door bossen en weilanden, over bruggetjes en langs sloten om de katholieke diensten bij te wonen. Dit kun je herbeleven dankzij de restauratie van deze zogeheten kerkenpaden. Er zijn tien fietsroutes samengesteld die langs een of meerdere van deze paden leiden. Zo geniet je van een historische tocht, en kom je tegelijkertijd tot rust in de prachtige natuur.

waddenzee

Ontdek de Nationale Parken van Nederland

Nederland is enorm divers, iets dat nog duidelijker wordt als je de verschillende Nationale Parken bezoekt. Dit jaar staan zes van deze plekken in het zonnetje: de Sallandse Heuvelrug , de Waddenzee, Nieuw Land en Twents Reggedal, NLDelta (in oprichting), Oosterschelde en Van Gogh Nationaal Park (ook nog in oprichting). Hier zijn dit jaar veel extra activiteiten, zodat genieten van de natuur nog leuker wordt. Er zijn speciale excursies, tentoonstellingen en kunstprojecten en wandel- en fietsroutes op deze locaties te vinden.

vikingsresten

Bekijk bijzondere vondsten zoals munten uit de tijd van Karel de Grote en de Vikingen en een skelet uit de ijzertijd

In Huis van Hilde, in Castricum, zijn sinds januari 2015 bijzondere vondsten uit de regio te vinden, zoals munten uit de tijd van Karel de Grote en de Vikingen, een skelet uit de ijzertijd en het gebeente van een vrouw uit de bronstijd. In de tentoonstelling Leven in Lagen is te zien hoe het water millennia lang het leven van de mens bepaalde. Zo’n 13.000 jaar geleden vestigden de eerste mensen zich in het huidige Noord-Holland, veelal op de hoge duingronden. Langzaam maar zeker kreeg de mens grip op de natuur én het water. Hoe gebeurde dat? Welke sporen en verhalen vind je nog van deze tijd? Kinderen kunnen in Huis van Hilde meedoen aan speurtochten door het museum en kunnen zich uitleven in een interactieve zandbak, waarin ze hun eigen landschappen aanleggen en het zelfs kunnen laten regenen. 

hollandse waterlinies

Fietsen langs de Hollandse Waterlinies

Houd je wel van een sportieve uitdaging én wil je meer leren over de Hollandse Waterlinies? Komend weekend (19 en 20 juni) kun je meedoen aan de Hollandse Waterlinies Fietstour. Je start in Purmerend, Abcoude, Utrecht of Gorinchem. Vanaf daar fiets je veertig of zestig kilometer door een rustgevend en groen landschap langs bijzondere forten. Bij de verschillende stops krijg je rondleidingen en kun je genieten van de lokale gastvrijheid en horeca. Ontdek jij liever op de racefiets? Dan is de Monsterwielrenroute langs de Hollandse Waterlinies van 300, 200 of 100 kilometer misschien wel iets voor jou…

schokland

Het verlaten Schokland in de Flevopolder

Flevoland is onze jongste provincie, maar dat betekent niet dat er geen geschiedenis te vinden is. Het voormalige eiland Schokland werd bijvoorbeeld eeuwenlang bewoond, totdat de bewoners in 1859 het eiland moesten verlaten vanwege de aanhoudende stormvloeden. Toen in 1942 de Noordoostpolder werd drooggelegd, werd Schokland een eiland op het droge. De sporen van bewoning zijn nog steeds zichtbaar in de vorm van het lichtwachtershuis, de vuurtoren en een kerkje. Schokland is met recht hét symbool van de Nederlandse strijd tegen het water, en staat sinds 1995 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. 

Previous «
Next »