Whisky proeven, hoe begin je eraan?

  • Rogier
  • Juni 11, 2021
  • Comments Off
whisky proeven

Steeds meer mensen ontdekken whisky. Hierdoor zijn er ontzettend veel verschillende soorten op de markt en worden er over door het land en bij mensen thuis whisky proeverijen georganiseerd. Wil jij nu ook een beginnen met whisky drinken, dan kan het enorme aanbod indrukwekkend overkomen. Waar moet je beginnen? Wil je nou niet gelijk te veel geld uitgeven, dan kun je één van de whisky miniaturen kopen om zo veel soorten whisky goedkoop te kunnen proeven. De wereld van whisky is groot en er is voor iedereen wel wat wils, wat je smaak ook is, maar hoe ontdek je jouw smaak? Hieronder helpen we je op weg. 

Laat je bij whisky niet afschrikken door de smaak!

Pure whisky is intens, dat is het mooie ervan, maar dat kan het ook heftig maken. Wll je je echt verdiepen in whisky’s, dan kun je beginnen met deze te mixen met bruiswater. De smaak blijft dan deels overeind, maar het heftige wordt er afgehaald. De hoeveelheid alcohol in whisky kan  voor een beginnend whisky drinker namelijk nogal heftig zijn. Wat je proeft of ruikt is in eerste instantie een sterke geur van alcohol. Zeker bij het proeven van sterkere whisky’s onderscheid je daarom de smaken lastiger.  Met wat bruiswater kun je dat dus oplossen.

Om te weten te komen of je whisky lekker vindt, kun je het beste simpelweg gaan proeven. Hierdoor leer je namelijk je eigen smaak beter kennen. Het beste begin je met een toegankelijke whisky. Hieronder rekenen we whisky’s waarvan de alcohol niet te overheersend is, en die soepel aanvoelt. Bij de meeste milde whisky’s heb je geen last van het branderige gevoel in je keel. 

Whisky miniaturen zijn goed om te ontdekken wat je lekker vindt

Het alcoholpercentage van een milde whisky is ongeveer 40%. Wil je niet gelijk veel geld uitgeven aan een whisky, probeer dan eerst eens de whisky miniaturen. Dit zijn kleine flesjes van 5 of 20 cl. die perfect zijn om uit te vinden wat jij lekker vindt. Simpele crackers reinigen trouwens de smaak van whisky en zijn ideaal om even te eten tussen de verschillende glazen in.

whisky miniature

In whisky onderscheiden we 4 smaken

Als je je in whisky gaat verdiepen, ben je natuurlijk op zoek naar die whisky’s die je lekker vindt. Hierin onderscheiden we 4 smaak gebieden. De eerste is de milde, zachte whisky waar we het hierboven al over hadden. Een milde whisky is vaak zacht, rond en subtiel. Een Japanse whisky is vaak heel zacht en mild. Zo proef je in whisky’s die hier vandaan komen vaak vanille, karamel, citrusvrucht of eikenhout. Ook is het niet gek om zoete granen en zwarte peper te proeven.
 

Zachte, milde whisky

Van de Schotse whisky’s is The Glenlivet Founders Reserve  een fruitige whisky die romig voelt op de tong. Hij is zacht van smaak wat mede komt door het gebruik van Amerikaans eikenhout voor de whiskyvaten. Rijping in eikenhouten vaten geeft vaak een verfijnde smaak en geur.

milde whisky

Granige whisky’s

Iets zwaarder dan de milde whisky zijn de medium en granige whisky’s. Je ontdekt vaak smaken als havermout, kruiden, kokos en citrusvruchten. De Auchentoshan American Oak is bijvoorbeeld een simpele, zachte, zoete whisky. Dit is een echte ‘instap whisky’ met een enorme frisheid. De whisky is driemaal gedistilleerd en dit merk je aan de zachtheid van de whisky. Je proeft kruiden, kokos, vanille en citrusvruchten.

granige whisky

Vol en rijke whisky’s

Een stuk zwaarder zijn de zogenaamde vol en rijke whisky’s. Deze passen goed bij noten, donkere chocolade, gedroogde vruchten en oude kaas en zijn vaak geen instap smaken. Bulleit is zo’n whiskey en combineert het subtiele en fluweelachtige met een rijk, complex en kruidig karakter. Heerlijk om puur te drinken maar ook lekker in de mix met bijvoorbeeld vruchtensap. Bij deze whisky komen de smaken chocolade, vanille, honing, en karamel voorbij, de kruiden proef je in de afdronk.
 

volle whisky

Krachtige en rokerige whisky’s

Het heftigst zijn de krachtige en rokerige whisky’s, waarbij je moet denken aan termen als rook, zilt, intens en eikenhout. Laat je niet afschrikken door de woorden krachtig en rokerig. Zo is er de Highland Park 12, die juist erg delicaat is. Een frisse whisky met een bloemige geur. Met een spicy nasmaak en waarin je de smaken van honing, sinaasappel, groene thee en jasmijn voor proeft komen.

sterke whisky

Als je ‘echt’ whisky wil proeven, dan doe je dat in drie fasen, waarbij je eerst ruikt, dan proeft en dan de afdronk checkt. Het ruiken noemen we ‘nose’ en is simpelweg aan de whisky ruiken. Hoe meer ervaring je op doet, hoe meer geuren je zult gaan herkennen. Met de afdronk bedoelen we de nasmaak. Dus hoe smaakt de whisky na in je mond. Blijft de zoetigheid van een whisky hangen of juist het kruidige? Vaak komen er in de nasmaak hele andere smaken naar voren dan die je eerder proefde toen je deze dronk. Bij een goede whisky zijn beide in balans. 

Previous «
Next »