Wat is handelen in CFD’s precies?

  • Menfacts
  • maart 22, 2022
  • Comments Off
wat is handelen in cfd's

Tegenwoordig zien we dat steeds meer mensen gaan beleggen. Waar dit vroeger vooral werd gedaan door een kleine groep mensen en bedrijven, zien we dat steeds meer particulieren hier in stappen, sommige mensen investeren in whisky, kunst, aandelen of goud.  Maar de voornaamste interesse in beleggingen heeft voor een groot deel te maken heeft met het opkomen van cryptomunten. Dit type munt heeft de afgelopen jaren veel stof doen opwaaien, uiteraard gevoed door de verhalen van mensen die in de eerste jaren van het bestaan van Bitcoin deze hadden aangeschaft en toen uit het niets plots miljonair werden. Zo snel zal het nu niet meer gaan, maar dat wil niet zeggen dat het niet meer interessant is om te speculeren hierin. Ga je serieus speculeren dan kom je vanzelf terecht bij een CFD, ook wel Contract For Difference. Wat dit is lees je in onderstaande blog!  

Bij CFD’s speculeer je op de koers van de financiële markten. Dat speculeren kan dus zijn op een groei, maar ook op een krimp. Tegenwoordig zijn er een aantal erg bekende platformen, zoals Plus500, waar je veilig in CFD’s kunt handelen. Maar wat is een CFD nu eigenlijk precies? Het is een derivaat waarmee je kunt speculeren op de financiële markt in aandelen, maar ook in grondstoffen zoals zilver, goud of metaal. Je speculeert daarbij op de koers en koopt dus niet het uiteindelijke product. Het uiteindelijke resultaat is gebaseerd op toekomstige verwachtingen. Dus als jij verwacht dat de prijs van een grondstof of aandeel omlaag gaat, kun je daar op speculeren en ook daar geld mee verdienen.

Als je gaat handelen in CFD’s dan gaat dat via een ‘hefboom.’ Je hoeft dan niet meteen het totaalbedrag van de transactie te betalen. Klinkt moeilijk? Valt mee hoor! Het komt er op neer dat als je bijvoorbeeld 50 aandelen koopt van een bedrijf, dan hoef je daar niet direct de volledige kosten van te betalen, maar een percentage daarvan. Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan de hefboomratio en dat je er voor zorgt dat je handelt binnen jouw vermogen, de echte kosten kunnen aan het eind van de rit komen… en die kunnen een stuk hoger uitvallen als je niet oppast.

Als je een CFD koopt, noem je dat ‘long gaan’ en als je deze weer verkoopt, dan heet dat ‘short’ gaan. Als je verwacht dat bepaalde aandelen gaan dalen in prijs kun je je CFD’s daarvan verkopen. Ook hierbij wordt dan gekeken naar het prijsverschil over een periode en als die is gedaald, maak je dus winst. Dit is erg belangrijk om in het achterhoofd te houden bij CFD’s: dat je niet het daadwerkelijke product koopt, maar dat je speculeert op de koers en dat je dus ook bij een koersvermindering geld kunt verdienen. Misverstanden ontstaan als mensen dit uit het oog verliezen en in de veronderstelling zijn dat ze het product zelf in bezit hebben, of een deel daarvan. Nogmaals: met CFD’s handel je puur op de koers van de waarde!

Ga je traden met een hefboom dan heeft men het over ‘traden op marge’. Het aankoopbedrag dat nodig is om in te stappen, is daarbij kleiner dan de totale som die het vertegenwoordigt. Een dergelijke openingsmarge noemt men een stortings- of initiële marge. Daarnaast kennen we ook nog de zogenaamde ‘onderhoudsmarge.’ Daarmee bedoelen we een soort van buffer die ervoor moet zorgen dat de waarde van de positie waar je op speculeert is gedekt door het geld dat je op je rekening hebt staan. Als je verliezen gaat leiden, dan kun je een zogenaamde ‘margin call’ verwachten van jouw provider. Dat is dan omdat er niet genoeg reserves zijn om het uitstaande verlies te dekken. Zorg dan ook dat je je goed inleest als je gaat handelen in CFD’s.

Previous «
Next »