Als echte man ga je naar de barbier

  • Menfacts
  • april 4, 2017
  • Comments Off

Vandaag de dag zie je de zogenaamde barbershops als paddenstoelen uit de grond schieten. Veel mannen brengen graag een bezoek aan de barbier, die niet alleen het haar, maar ook baard en snor onder handen neemt. Tegenwoordig biedt de barbershop nog veel meer dan dat, het is dé nieuwe ontmoetingsplek voor mannen. Als man wordt je echt in de watten gelegd.

De geschiedenis van de barbier

Het barbiersvak is één van de oudste beroepen. Met name bij de Egyptenaren stond het beroep hoog in aanzien. De naam is afgeleid van het Latijnse barba, dat staat voor baard. Vanaf de 14e eeuw verenigden de barbiers zich in gildes (een vereniging voor mensen die hetzelfde beroep uitoefenden). Niet alleen zorgde de haarsnijder destijds voor een goed verzorgde baard, maar waren ze vaak ook nog chirurg en tandarts. Iemand die dit allemaal combineerde, werd een barbier-chirurgijn genoemd. Tanden trekken en aderlaten waren als tandarts de meest voorkomende behandelingen. Het aderlaten is nog terug te zien in de rood-witte paal bij de ingang van de meeste barbershops. Deze paal representeert de zwachtels die na het aderlaten werden uitgehangen om te drogen en in elkaar verstrengeld waren.

Van oudsher werd de baardgroei bijgehouden met een zeer scherp scheermes, maar door de komst van een veiligheidsscheermes en het elektrische scheerapparaat werd de haarsnijder in het Westen steeds minder populair. In de meeste Aziatische en Afrikaanse landen is het barbiersvak echter nog steeds een veelvoorkomend beroep. Het wordt daar vooral op straat uitgeoefend, vaak in combinatie met schoenen poetsen.

barbershops

De kapper voor mannen

Het babiersvak is lange tijd wat in de vergetelheid geraakt. Maar sinds de komst van Schorem in Rotterdam is het helemaal terug. Tegenwoordig zijn de barbershops zo hot, dat er soms wel een wachtrij van meer dan drie uur staat!

Een barbier mag nu geen scheermes meer gebruiken, in verband met hygiëne mogen er enkel nog scheermessen gebruikt worden die na elke scheerbeurt vervangen kunnen worden. Het is lastig om je eigen baardgroei net zo goed bij te houden of glad te scheren als in de barbershop gedaan wordt.

barbershop

Het verschil met een kapper

Het verschil met een kapper is simpel, waar een kapper alleen maar het haar verzorgd, neemt de barbier ook de baardgroei en snor onder handen. Vroeger was daar meer onderscheid in, de kapper knipte haar en het barbiersvak bestond uit het bijhouden van de baardgroei. Nu bestaat het barbiersvak uit zowel knippen als scheren. Veel mannen kiezen voor een barbershop, omdat daar alleen mannen komen en vaak een relaxte sfeer hangt. Geen kletsende vrouwen om je heen die steeds maar geföhnd moeten worden, maar een uitje waar je naar uit kunt kijken. Goed geschoren worden met een glas whiskey of een biertje in je hand, wat wil een man nog meer?

Previous «
Next »