Ooit over jouw eigen uitvaart nagedacht?

  • Menfacts
  • april 11, 2017
  • Comments Off

Het liefst denken wij helemaal niet na over de dood. Toch is het belangrijk om tijdens je leven over je eigen uitvaart na te denken. Op die wijze kun je immers zelf beslissen hoe je uitvaart eruit gaat zien en op welke manier er afscheid van je genomen kan worden. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat het merendeel van de Nederladers het liefst een ingetogen en respectvolle uitvaart willen. Ook zijn er veel mensen die er liever niet te veel geld een besteden en een goedkope uitvaart willen.

Ooit over nagedacht?

Heb jij ooit nagedacht over hoe jij je eigen uitvaart geregeld zou willen hebben? Meer dan de helft van de Nederlanders in ieder geval wel. Het meest opvallende is dat we vaak wel ongeveer weten hoe onze uitvaart eruit moet komen te zien, maar dat we dat niet vast laten leggen of bespreken met familieleden. Minder dan een derde van de Nederlanders doet dat namelijk. Veel mensen vinden vooral de keuze tussen begraven en cremeren erg belangrijk, gevolgd door de muziekkeuze en de plaats van begraven of as bestemming. Veelal laten mensen andere zaken liever over aan de nabestaanden. Een opvallende ontwikkeling is ook dat steeds meer mensen kiezen voor cremeren. Dat zou te maken kunnen hebben met het feit dat ze liever en goedkope uitvaart hebben omdat cremeren minder duur is dan begraven.

Leg het vast!

De kans is groot dat je echt wel eens nadenkt over wat er met je moet gebeuren als je komt te overlijden. Als je dat belangrijk vindt, is het aan te raden om je wensen ook daadwerkelijk vast te leggen. Ook kun je het natuurlijk bespreken met familie zoals je partner of de kinderen. Als er vooraf al van alles is vastgelegd, betekent dit minder geregel bij een uitvaart. Daardoor kunnen de nabestaanden zich volledig focussen op het afscheid nemen van hun dierbaren. Denk daarom nu al goed na over je uitvaartwensen. Wil je een goedkope uitvaart? Kies je voor begraven of liever cremeren? Welke muziek zou je het liefste willen dat er gedraaid wordt op de uitvaart? Allemaal vragen waar je zelf het beste antwoord op kunt geven. Schrijf het bijvoorbeeld ergens op en laat je familie weten waar je dit bewaart. Ook kun je al tijdens je leven langs een begrafenisondernemer en je wensen hier vast laten leggen. Ook in dat geval is het verstandig om je familie daarvanop de hoogte te stellen!

Previous «
Next »