• Homepage
 • >
 • Drank
 • >
 • Whisky
 • >
 • Hoe kun je jouw whisky het beste bewaren? De handigste bewaartips voor whisky

Hoe kun je jouw whisky het beste bewaren? De handigste bewaartips voor whisky

 • Menfacts
 • december 23, 2019
 • Comments Off
whisky bewaren

Whisky goed bewaren is een kunst apart

Op een goede manier whisky bewaren is een kunst apart. Whisky blijft alleen onder bepaalde omstandigheden goed van kwaliteit en smaak. Daarom is het aan te raden om voordat je whisky bewaren wilt, je goed in te lezen over de wijze waarop je dit het beste kunt doen. In dit blogartikel helpen we je met gericht tips op weg. Verder beantwoordt dit artikel niet alleen de vraag Hoe kun je whisky het beste bewaren, maar geeft het ook antwoord op de vraag hoe lang kun je whisky bewaren? Want of je nu een heerlijke fles Oban whisky of een voorraad Lagavullin whisky wilt opslaan: whisky is al duur genoeg en daarom is op de correcte manier whisky bewaren belangrijk.

Waarom zou je eigenlijk whisky bewaren? De voordelen van whiskyopslag

Maar eerst iets over de voordelen van whisky bewaren. Waarom zou je als whiskyliefhebber überhaupt deze drank willen bewaren? Heb je een overheerlijke fles Aberlour single malt whisky staan of whisky van topmerken als Oban of Lagavullin, dan wil je die toch het liefste snel soldaat maken? Begrijpelijk, maar whisky bewaren is om meerdere redenen zinvol. Zo belegt een groeiend aantal mensen in whisky. Door whisky jarenlang op te slaan, stijgt whisky flink in waarde. Specifieke Schotse en Japanse whiskymerken worden in zo’n tien jaar tijd als snel drie tot wel zeven keer zoveel waard. En dat levert interessante winsten op, zeker als het gaat om unieke whiskyflessen die maar in een beperkte oplage beschikbaar zijn. Een tweede pluspunt van whisky bewaren is dat de whisky lang lekker blijft en ook na enkele decennia nog prima gedronken kan worden. Laat whisky enkele jaren staan en je kunt genieten van een drank die zijn gelijke niet kent.

hoe lang kun je whisky bewaren

Hoe kun je whisky het beste bewaren?

Maar als whisky bewaren dan zo verstandig is, hoe kun je whisky het beste bewaren? Er zijn diverse goede tips van whiskykenners en stokerijen in omloop om dat op een efficiënte manier te doen. Houd in elk geval rekening met de volgende zaken als je je afvraagt hoe kun je whisky het beste bewaren:

 • Bij het bewaren is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat de fles rechtop staat. Dit voorkomt dat de whisky in contact komt met de fleskurk. Whisky die te lang in aanraking komt met de kruk, kan uiteindelijk gaan bederven.
 • De temperatuur in de ruimte waar je de fles(sen) whisky bewaart, dient constant hetzelfde te zijn. De woonkamer is dan ook sowieso geen geschikte plek om whisky te bewaren. Denk eerder aan een kelder. De perfecte temperatuur waarin whisky goed blijft, ligt idealiter tussen de 15 graden en 18 graden Celsius.
 • Een kelder is dus wel een goede bewaarplek. Waarom? Heel simpel: whisky dient in een donkere ruimte bewaard te worden om van goede kwaliteit te blijven. Ook een kruipruimte of een plek in een donkere kast kan om deze reden geschikt zijn. Net als veel andere alcoholische dranken kan whisky slecht tegen zonlicht. Zonnestralen breken de alcohol namelijk af en zorgen voor een andere smaak en whiskykleur.
 • Het is verder belangrijk dat de kurk van de whiskyfles vochtig blijft. Omdat de fles rechtop bewaart wordt, kan de kurk op termijn gaan uitdrogen. Stel dat je de whiskyfles wilt openen en de kurk breek ervan af, dan baal je als een stekker. Maak de kurk daarom regelmatig nat, zodat deze niet kan verdrogen.
 • Zorg ten slotte dat de fles voor minimaal de helft vol zit. Waarom? Hoe meer zuurstof er in een fles zit, hoe sneller de smaak van de whisky minder wordt of de drank zelfs kan bederven. Door de fles liefst zo vol mogelijk te houden, voorkom je dit proces en blijft de drank op de bes mogelijke smaak.
hoe kun je whisky het beste bewaren

Hoe lang kun je whisky bewaren?

Hoe lang kun je whisky bewaren, zo vragen veel whiskyliefhebbers zich wel eens af. Het antwoord op de vraag Hoe lang kun je whisky bewaren? is niet zo ingewikkeld. Zo kun je een ongeopende fles whisky feitelijk onbeperkt bewaren. Sterker nog: hoe ouder een fles whisky is, hoe meer waard de whisky wordt. Er zijn flessen die al veertig jaar liggen en daardoor wel zeven tot tien keer zoveel waard zijn geworden. Het bewaren van whisky kun je dus letterlijk opvatten als ‘beleggen’. Waar voor gesloten flessen whisky geen houdbaarheidstermijn geldt, is dat anders bij flessen die al een keer opengemaakt zijn. Een reeds geopende fles whisky is niet oneindig houdbaar. Open flessen dien je binnen één tot maximaal twee jaar leeg te drinken. Er zijn ook whisky-experts die stellen dat je nog wel drie jaar na opening van de whisky kunt drinken. Maar als je een fervente whiskyliefhebber bent gaat dat vast wel lukken!

Previous «
Next »