Oban Whisky

  • Menfacts
  • augustus 14, 2018
  • Comments Off

Als je een whisky liefhebber bent, dan probeer je graag eens wat anders uit. Wil je bij je vrienden indruk maken met een prachtige single malt whisky uit de grensstreek tussen de West Highlands en de Islands? Kies dan voor de Oban whisky. Wij geven jou hier alvast een voorsmaakje van de heerlijkheden die deze Oban whisky te bieden heeft. Een beetje achtergrondinformatie doet het ook altijd goed in gesprekken onder mannen.

Een vleugje achtergrond

De Oban distilleerderij, opgericht in 1794, is de meest westelijke en één van de oudste en kleinste distilleerderijen op het Schotse vasteland. Het ligt in het meest uitstekende topje van schiereiland Kentyre. Momenteel is de distilleerderij in handen van Diageo. Oban whisky is een moderne sterke whisky met oog voor traditionele waarden. Het klimaat waarin het dorp Oban ligt is getemperd, verwarmd door de Golfstroom en er valt regelmatig een zachte regenbui. Dit klimaat wordt weerspiegeld in deze karaktervolle whisky: mistig, pittig en ziltig. Gerst wordt zacht gedroogd in een oven, de ‘kiln’, waardoor de whisky een zacht rokerig karakter krijgt. De kleur van Oban whisky is mooi goud. De distilleerderij is vrij krap behuisd en ook dit heeft een invloed op de Oban whisky. De stills (distilleerkuipen) zijn één van de kleinste gebruikt in Schotland. De kuipen staan in een vreemde positie in de gebouwen en hebben zeer korte armen. Ze wringen zich tussen het dak en het aangrenzend gebouw. Je merkt het al: er zijn heel wat elementen en toevalligheden die de uitstekende kwaliteit van deze Schotse whisky bepalen.

De Oban familieoban whisky

*Oban whisky vind je hoofdzakelijk in de Oban 14 years old. Deze malt heeft een typische lichte turfsmaak en toetsen van heide. Je geniet van een rokerige en moutige droogheid. Voeg een druppeltje water toe om de smaken tot hun recht te laten komen. Een whisky met 43% alcoholgehalte, en een lange afdronk. In 2014 won deze whisky zilver in de International Wine & Spirit Competition (IWSP). In 2016 kreeg hij zelfs goud op de San Francisco World Spirit Competition.
*De Oban Little Bay, een prachtige malt whisky, is gerijpt in ex-Bourbon vaten. Je krijgt smaken van kruiden, honing en steenvruchten. Een whisky met 43% alcoholgehalte.
*Elk jaar komt Oban met een Distillers Edition, en dit in een beperkt aantal flessen. Deze wordt gerijpt in ex-fino vaten van Montilla uit de Spaanse Jerez streek. Dit resulteert in lichte turfsmaak met hints van rode vruchten, kruiden, ziltigheid en sinaas. Een whisky met 43% alcoholgehalte die zeer toegankelijk is.

oban the managers dramEen speciaaltje

Naast deze drie standaard malts, vind je nog wel eens zelden de ‘The Manager Dram’, een 13-16-19 jaar oude ‘sherried’ Oban whisky uit 1994. Deze werd uitgebracht ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de distilleerderij. Met 64% alcoholgehalte is deze malt uiteraard met zorg te behandelen!

Food-pairing

Oban whisky kun je gewoon volledig puur of met een sprankeltje water degusteren. Toch kan hij ook gekoppeld worden aan lekkernijen uit de water en zee zoals gerookte zalm en oesters. Gerechten met salie zoals stoofpotjes of worst waarin salie is verwerkt, gaan wonderbaarlijk goed bij Oban whisky. Hij is ook uitstekend bij nagerechten met overvloedig veel pure chocolade: chocoladetaart of koekjes met chocoladechips bijvoorbeeld. Bij Cheddar cheese geeft Oban net genoeg zoetigheid om de ziltige smaak van de kaas te begeleiden.

Verwen je vrienden en serveer deze Oban whisky: het is een zeer dankbare whisky die toegankelijk is voor het brede publiek. Krachtig en tegelijk mild, is hij met vele gerechten te combineren. Het is een whisky die bij heel wat gelegenheden kan bovengehaald worden. Eigenlijk zou deze Oban whisky niet mogen ontbreken in je bar!

Previous «
Next »