• Homepage
  • >
  • Drank
  • >
  • Whisky
  • >
  • The GlenDronach 50 years old Single Malt. Een super zeldzame whisky

The GlenDronach 50 years old Single Malt. Een super zeldzame whisky

  • Menfacts
  • februari 8, 2022
  • Comments Off
50 jaar oude single malt

Vandaag wordt de super zeldzame GlenDronach 50 years old Single Malt gelanceerd. En dat is niet zomaar een whisky! Dit is de oudste en zeldzaamste whisky van de Highland distilleerderij tot nu toe. Een absolute mijlpaal in de bijna tweehonderjarige geschiedenis van the GlenDronach Distilleerderij.

Waarom is deze GlenDronach 50 years old Single malt zo bijzonder?

Voor het rijpen van deze 50 jaar oude single malt heeft Master Blender Rachel Barrie persoonlijk enkele zeldzame Pedro Ximenez en Oloroso sherryvaten van Spaanse bodega’s uit Jerez in Andalusië geselecteerd. De whisky heeft decennialang rustig in deze vaten kunnen rijpen en voor de laatste rijping zijn speciale Pedro Ximénez vaten gebruikt. Er zijn slechts een gering aantal vaten dat deze leeftijd kunnen bereiken omdat er bij het rijpen van whisky jaarlijks 1% van de whisky verdampt. Dit verdampingsproces staat ook wel bekend als Angels Share. Mede hierdoor zijn er wereldwijd slechts 198 flessen van The GlenDronach 50 Years old single malt verkrijgbaar. In Nederland zijn er hiervan slechts 2 te koop.

Al meer dan een halve eeuw wordt deze zeldzame whisky in de traditionele pakhuizen van The GlenDronach beschermd en gekoesterd. Ze hebben hier barre omstandigheden zoals overstromingen en strenge Highland winters moeten doorstaan. Tevens werden ze ‘achtervolgd door de legende van een Spaanse geest’

the glendronach 50 years old single malt

Deze uitzonderlijke whisky verteld het verhaal van volledige toewijding en meesterschap van de betrokken whiskymakers. Zij die met hoogte- en dieptepunten hun leven hebben gewijd aan het koesteren en beschermen van een zeer exceptionele en zeldzame Schotse Single Malt Whisky.

Master Blender, Rachel Barrie:“Na 50 jaar is de whisky uitzonderlijk rijk en verleidelijk, met zachte lagen van intense complexiteit. In de neus zijn rijpe zwarte kersen en pruimen de basis voor de harmonie van rollend steenfruit, terwijl het gehemelte een voortreffelijke samenbreng van smaak vormt met dichte ondertonen van donkere chocolade, tabak en cacao.

“Het was bijzonder om de laatste verantwoordelijke te zijn van onze oudste whisky tot nu toe. Een whisky die van generatie op generatie is doorgegeven. Het resultaat is een handgemaakte Highland Single Malt die een verhaal vertelt van passie, waarvan The GlenDronach 50 Years Old de zeldzaamste van allemaal is.”

Wat meer informatie over deze uitzonderlijke 50 years old single malt.

the glendronach 50 years old

Alle 198 flessen van The GlenDronach 50 years old zijn met de hand genummerd. Ze worden in een luxe echt lederen etui gepresenteerd. Hierbij wordt een lederen boekje geleverd, waarin meer informatie wordt gegeven over de geschiedenis van de distilleerderij, proefnotities en het unieke vakmanschap.

De whisky heeft een antieke mahonie kastanje kleur. En de smaak wordt omschreven als; ‘Stevige ondertonen van donkere chocolade, tabak en cacao vormen een voortreffelijke samenbreng van smaak. Een perfecte smaak van elegante pruimen en luxe zwarte kersen, omhuld met een strook fluwelen espresso.

De whisky heeft een alcoholpercentage van 43,8% en heeft een adviesprijs van maar liefst €23.530,-!!!

De allereerste fles uit de GlenDronach 50 years old Single Malt batch werd in december 2021 met trots aan de eerste Distillers’One of One-veiling geschonken, waarmee uiteindelijk €47.857 werd opgehaald voor een goed doel in Schotland.

Previous «
Next »