• Homepage
  • >
  • Overig
  • >
  • Fik steken en je huis verwarmen? Dat kan met deze pelletketel

Fik steken en je huis verwarmen? Dat kan met deze pelletketel

  • Menfacts
  • februari 27, 2017
  • Comments Off

Wat is een pelletkachel?

Een pelletkachel is een soort automatische kachel met een hoog rendement die geprogrammeerd kan worden. De kachel is technologisch vernuftig en dus ideaal voor een moderne mannen-woning: voorzien van een thermostaat, timer en zelfs een afstandsbediening – voor de couch potatoes – is het de ideale kachel voor in huis. De kachel maakt gebruik van houtstaafjes of houten snippers die geperst zijn (de pellets) waardoor deze voor de juiste dosering kan zorgen van C02-neutralebrandstof. Er kunnen eenvoudig meerdere ruimtes verwarmd worden d.m.v warme lucht of water.

Spaarzaam is het nieuwe stoer

Wie zegt dat mannen niet spaarzaam kunnen zijn? Het grootste voordeel van een dergelijke kachel is dat hij heel spaarzaam te werk gaat. Zo is er verwarming mogelijk voor dagenlang zonder dat er brandstof bijgevuld moet worden. Het is daarbij een gezellige verwarming voor de woonkamer maar kan ook gebruikt worden als alternatief voor een gewone CV-ketel, of als aanvulling daarop.

pelletketel

De automatisering van de pellet ketel

De kachel ziet eruit als een normale kachel. De pellets worden getransporteerd van het reservoir naar de ‘vuurkorf’, waar ze ontstoken worden. Vervolgens wordt de snelheid van de lucht -en pellet aanvoer automatisch bepaald, afhankelijk van de gewenste warmte. De gassen worden weggeblazen naar buiten langs een pijp, en de warmte komt de woning binnen langs een ventilator. Nochtans blijft de buitenkant van de kachel relatief koel, waardoor het ook veiligheid garandeert bij bijvoorbeeld kleine kinderen; maar daar schrikken mannen natuurlijk niet van terug!

Meer voordelen van een pelletketel

Een pellet ketel levert een veel hoger rendement op dan een gewone houtkachel. Daarbij is het een CO2-neutrale optie en draagt dus bij tot een milieuvriendelijke warmtevoorziening. Bij het verbrandingsproces worden geen onaangename geuren of roet geproduceerd, en de degelijke afvoer zorgt ervoor dat er geen giftige gassen in huis blijven.

Ook is voor het gebruik van een pelletketel geen schoorsteen of schouw nodig, en de thermostaat en optie voor automatische ontsteking maken deze kachel heel gebruiksvriendelijk.
De kachel kan geprogrammeerd worden zodat in de ruimte altijd de gewenste temperatuur behouden wordt; hiervoor schakelt de kachel zichzelf steeds aan en uit. De pellets kunnen in zakken worden aangekocht (van 15 tot wel 20 kilogram – voor échte krachtpatsers dus) bij een gespecialiseerd bedrijf, en kunnen eenvoudig opgeborgen worden. Ze gaan niet rotten zolang ze niet in contact komen met vocht en garanderen een optimale verwarming van het hele huis!

Previous «
Next »