Tips om je borrelplankje te laten slagen

  • Menfacts
  • februari 3, 2021
  • Comments Off
borrelplankje en wijn

Geen zin om te koken, maar wel zin in lekkere hapjes? Maak dan eens een borrelplank. Die kun je zo simpel of zo uitgebreid maken als dat je zelf wil. Maak een kleine borrelplank voor een borrel in de middag of avond of juist een uitgebreide versie om ook als avondeten te dienen. Het voordeel? Alles mag en kan. 

De juiste wijn

Wijn en spijs combineren kan nog wel eens lastig zijn. Het feit dat er met een borrelplank allerlei verschillende smaken op tafel staan, maakt het er niet makkelijker op. Het is dan ook verstandig om wijnen uit te kiezen die uitgesproken genoeg zijn om de verschillende smaken aan te kunnen, maar niet alles gaan overheersen. Bordeaux wijn kan heel lekker zijn, maar je moet dan wel de juiste wijn kiezen. Zo’n hele krachtige wijn met veel Cabernet Sauvignon is lekker bij veel vleesgerechten, maar kan voor een borrelplankje al snel te zwaar zijn. Kies dan voor een wijn uit Bordeaux met veel meer Merlot in de blend. Een Merlot uit een ander gebied kan natuurlijk ook. Gegrilde ham, paté, rosbief, mini hamburgers, noem maar op. Merlot past er wel bij. 

Wit en rosé

Witte en rosé wijnen zijn over het algemeen een stuk minder zwaar dan rode wijnen. Deze wijnen passen dan vaak ook weer iets beter bij een borrelplank in de namiddag. Vooral rosé is een goede maaltijdbegeleider, ook in de herfst en winter. Zo’n strakdroge rosé uit de Provence kan echt wel wat borrelgeweld aan. Van salades tot calamares en van brie tot gegrilde sardientjes. Wat witte wijnen betreft is er ook genoeg keuze. Een Sauvginon Blanc past dankzij de mooie zuren goed bij de wat frissere borrelhapjes met bijvoorbeeld tomaat en/of citrus. Een Chardonnay met een beetje houtrijping weer bij de iets vollere hapjes die wat vettiger van smaak zijn. En een Verdejo heeft het beste van twee werelden. Het heeft de frisheid in zich, maar kan ook vol van smaak zijn met uitgesproken fruit en een tikje kruidigheid.

Wijn kopen

Wijn voor je borrelplank kun je uit de supermarkt halen, bij de betere wijnhandel en online. Bij online wijn kopen heb je als voordeel dat je al gelijk bij de wijnen een proefnotitie ziet staan met vaak ook al suggesties over gerechten die erbij passen. Handig om zo verschillende wijnen te kiezen die passen bij je hapjes. Vaak staan er ook al speciale wijnpakketten in een webshop. Dan haal je gelijk van alles in huis en heb je altijd wel een leuke wijn voor bij je borrelplank. 

Previous «
Next »