Peaky Blinders: drama voor echte mannen

  • Menfacts
  • februari 14, 2018
  • Comments Off

Peaky Blinders is een dramaserie van de BBC, over een streetgang in Birmingham, en niet bepaald bedoeld voor watjes. De serie speelt in 1919, dus net na de Eerste Wereldoorlog. Bedenker van Peaky Blinders is Steven Knight, die zich liet inspireren door verhalen die zijn ouders hem vertelden. Zij groeiden op in het naoorlogse Birmingham.

De serie speelt zich af in een verpauperde, troosteloze omgeving, waarin gefrustreerde mannen hun leed verdrinken in duistere kroegen. Hun kinderen spelen ondertussen met bemodderde gezichten en kleren op straat, tussen de hoeren die op zoek zijn naar klanten. Al met al een armoedige omgeving, waarin straatbendes vechten om hun territorium te beschermen en proberen nog meer macht te krijgen. Ondertussen kondigen communisten een revolutie aan en probeert de IRA van alle ontstane chaos te profiteren. Corrupte en incapabele politieagenten doen alsof hun neus bloedt: ze kijken de andere kant op terwijl de sfeer en situatie in de stad continu verslechteren.

Doordat er een groot verschil is tussen arm en rijk ontstaat er steeds meer criminaliteit in Birmingham, wat de groei van het communisme in de hand werkt.

Eén van de genoemde bendes, die vooral bestaan uit oorlogsveteranen, zijn de Peaky Blinders. Deze bende heeft echt bestaan, want vanaf 1890 worden ze al in diverse kranten genoemd. Ze staan bekend als hard en meedogenloos. Ze verdienen geld met afpersing, beroving en illegale gokpraktijken. Omdat ze nogal excentriek gekleed gaan, met chique halsdoeken, wijd uitlopende broeken en platte petten vallen ze behoorlijk op in het straatbeeld. Die petten (peaks) zijn overigens voorzien van scheermesjes, zodat ze iemand die op hun pad komt totaal onverwacht kunnen aanvallen.

Omdat in die tijd paardenrennen steeds populairder wordt en er dus steeds meer geld in omgaat, willen verschillende bendes ook profiteren van dit succes. Uiteraard mengen ook de Peaky Blinders zich in deze strijd. Ze zoeken de strijd met de Brummagem Boys die de macht op de paardenrenbaan in handen hebben. Dit leidt tot bloedige taferelen op zowel de paardenracebaan als op straat.

Bovenstaand zijn mooie ingrediënten voor een spannende, rauwe verhaallijn. Hier en daar kunnen we ook wat romantiek bespeuren, maar het keiharde, bloederige geweld overheerst. En vooral dat laatste is wat mannen graag zien.

Previous «
Next »