Van Bommel schoenen: vakmanschap sinds 1734

  • Menfacts
  • september 27, 2019
  • Comments Off

Er was eens een schipperszoon… Het volgende verhaal is echter beslist geen sprookje. Uit documenten blijkt dat Reynier van Bommel in 1734 als schoenen- en laarzenmaker was gevestigd in Breda. Zijn kleinzoons verplaatsten het bedrijf in 1795 naar Moergestel. Daar staat ook vandaag de dag nog de grootst overgebleven producent van schoenen in de Benelux. En nog steeds is het een ‘Van Bommel’ die de touwtjes stevig in handen heeft. Floris van Bommel schoenen zijn een begrip in heel Europa, zoals dat voor Van Bommel schoenen al bijna 300 jaar geldt.

Het geheim van succes 

In het begin van de vorige eeuw waren er talloze schoenproducenten in Brabant. Het was een van de pijlers van de Brabantse industrie. Hier werden met de hand schoenen en laarzen gemaakt van echt leer en het geduld dat vakmanschap vergt. Maar de concurrentie uit de lage lonen landen on Azië deed vrijwel alle producenten in Nederland de das om. De kwaliteit van dergelijke schoenen was misschien niet te vergelijken met de Nederlandse schoenen, maar de prijs was veel lager. Waarom bleef Van Bommel schoenen wel bestaan en is er een geheim voor dit succes?

In het bedrijf erkent men dat het in de jaren 70 van de vorige eeuw soms kantje boord is geweest. Het was in die periode Frans van Bommel die het bedrijf door de stormen laveerde met lange tijd de commerciële inspanning van zijn vader als hulp. Uiteraard was er de kwaliteit van de handgemaakte schoenen en het feilloze gevoel voor mode dat Van Bommel schoenen in die tijd anders maakten dan de concurrentie uit het Verre Oosten. De schoenen waren te combineren met zowel een pak als met een meer casual outfit. Maar zonder een passie voor schoenen was het niet gelukt. De huidige generatie praat nog steeds met het grootste respect over hun opa die tot op 76-jarige leeftijd schoenen bleef verkopen.

Floris van Bommel schoenen, de nieuwe generatie 

Floris van Bommel is als creatief directeur uitgegroeid tot het nieuwe boegbeeld van het bedrijf. Op de schoenendozen prijkt zijn naam en dat zijn er inmiddels rond de 600.000 per jaar. In de 21e eeuw is de omzet van het bedrijf bijna verdrievoudigd en dat zegt genoeg over het succes van de nieuwe lijn producten. Floris van Bommel legt uit dat het oorspronkelijke plan om ‘Floris van Bommel schoenen’ te gaan introduceren een idee is geweest van zijn vader: Frans van Bommel. Die voelde aan dat het tegen de eeuwwisseling tijd werd om met een nieuwe naam een ander soort schoenen op de markt te gaan brengen. De nieuwe lijn moest modieus zijn en een eigen stijl en kleur hebben. In 1996 kwam de eerste schoenen in deze lijn op de markt en het bleek de juiste keuze te zijn. Nog steeds ontwerpt Floris van Bommel een groot deel van de collecties zelf.

Floris van Bommel schoenen worden vooral in Portugal gemaakt. Bij het bedrijf in Moergestel werken 140 mensen en dit is het hart van de onderneming. Floris van Bommel schoenen worden in 9 eigen winkels verkocht en via honderden schoenenwinkels waaronder steeds meer webwinkels.

Previous «
Next »

Bekijk in dit artikel ook onze specialie kortingscode voor Bamigo